Ενέργειες του βουλευτή κυρίου Μανώλη Μπεντενιώτη για τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης στην Αίγινα.


Από το βουλευτή Πειραιά και Νήσων κύριο Μανώλη Μπεντενιώτη, λάβαμε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, αλλά και την ερώτηση που είχε προηγηθεί στη Βουλή για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αίγινα.

Δελτίο Τύπου
Η Αίγινα δικαιούται αποζημίωση από τη ΔΕΗ.

Σε σκληρή σύγκρουση με την διοίκηση της  ΔΕΗ, είναι ο βουλευτής Πειραιά  και Νησιών κ. Μανώλης Μπεντενιώτης, με αφορμή την διακοπή της ηλεκτροδότησης της Αίγινας κατά τις κρίσιμες για τον τουρισμό ημέρες του Αυγούστου. Ο κ. Μπεντενιώτης με σκληρή ερώτηση που κατέθεσε στη  Βουλή κατηγόρησε την Διοίκηση της  ΔΕΗ για ολιγωρία, ανεπάρκεια και  αναποτελεσματικότητα. Ζητά δε, να καταβληθούν αποζημιώσεις για  τις ζημιές που προκλήθηκαν στους  επαγγελματίες του νησιού, ενώ ακόμα επιμένει σε αντισταθμιστικά οφέλη, που πρέπει να καταβληθούν στον Δήμο.

Στη συνέχεια της ερώτησης στη Βουλή, ο κ. Μπεντενιώτης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον διοικητή της ΔΕΗ, το Γενικό Διευθυντή Δικτύων και τους αρμόδιους διευθυντές, όπως και με τη διοίκηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Μετά από  όλες αυτές τις συζητήσεις, έχουν  δρομολογηθεί, η αποκατάσταση των  ζημιών του υποθαλάσσιου αγωγού, η  αδειοδότηση και η εγκατάσταση  άμεσα του τέταρτου υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά ακόμα και του υποσταθμού Αίγινας – Μεγάρων.

Ενώ παράλληλα  ο κ. Μπεντενιώτης, είναι σε επικοινωνία  και συνεργασία με τον πρόεδρο της "Ένωσης Εμπόρων - Βιοτεχνών - Επαγγελματιών Αίγινας" κ. Νίκο Γιαννούλη, για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς και των αγωγών κατά της ΔΕΗ. Από τα στοιχεία που υπάρχουν, ελέγχεται η ΔΕΗ  γιατί ενώ οι υποθαλάσσιοι αγωγοί φαίνεται ότι έχουν συντηρηθεί μόλις  την άνοιξη, προέκυψαν αυτές οι ζημιές λίγους μήνες μετά την συντήρηση. Από το γεγονός αυτό προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για το πόσο στοίχισε η συντήρηση, ποιοι είχαν την ευθύνη και ποιοι επέβλεψαν το έργο.


Ενώ ακόμα  ελέγχεται γιατί επί χρόνια τώρα, δεν έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης για τον τέταρτο αγωγό και τον υποσταθμό για την ζεύξη Αίγινας – Μεγάρων.

Επειδή από  τη διοίκηση της ΔΕΗ εκδόθηκε "οργισμένη" ανακοίνωση για το θέμα, ο κ. Μπεντενιώτης δήλωσε: "Δεν έχω σύγκρουση  με κανένα. Προασπίζομαι την ηθική  στην πολιτική και τη διαφάνεια στη  διαχείριση. Και αυτά δεν τα διαπραγματεύομαι με κανέναν".

Παράλληλα ο κ. Μπεντενιώτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία  για το θέμα αυτό και με την Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κα Μπιρμπίλη, όπως και με τον αρμόδιο  υφυπουργό κ. Μανιάτη. Αναμένοντας  δε, τις απαντήσεις της ΔΕΗ, ο κ. Μπεντενιώτης τόνισε ότι "δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τα όσα δικαιούται η Αίγινα".




Προς

Την Κυρία Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

24.08.2010

Θέμα: Ηλεκτροδότηση της Αίγινας. Αστικές και ποινικές ευθύνες της ΔΕΗ. Παραλείψεις για την συντήρηση του υποθαλάσσιου αγωγού. Καθυστερήσεις για την αδειοδότηση του τέταρτου αγωγού. Καθυστέρηση εγκατάστασης υποσταθμού. Αλόγιστες και παράνομες σπατάλες στη ΔΕΗ.
      

   1. Οι παρατεταμένες, πρωτοφανείς και μεγάλης διάρκειας διακοπές της ηλεκτροδότησης του νησιού της Αίγινας, προκάλεσαν ιδιαίτερα σημαντικές και ανεπανόρθωτες υλικές ζημίες, αλλά και δυσφήμιση του τουρισμού, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.
   2. Ήδη, έχει κατατεθεί η από 11.8.2010 μηνυτήρια αναφορά, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, της "Ένωσης Επαγγελματικών Αίγινας" για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, ενώ αναμένεται και η υποβολή αγωγών ενώπιον της Δικαιοσύνης για διεκδίκηση αστικών αποζημιώσεων για τις υλικές ζημιές, αλλά και για ηθικές βλάβες.
   3. Γιατί ενώ η συντήρηση των υποθαλάσσιων αγωγών έγινε πρόσφατα, μόλις την άνοιξη του 2010, προκύπτει ότι υπήρξαν αμέλειες, ανεπάρκειες και αναποτελεσματικότητα στην συντήρηση που προβλέπεται.
   4. Γιατί ενώ από τον Μάρτιο του 2009 έχει υποβληθεί το αίτημα για την αδειοδότηση της τοποθέτησης και τέταρτου αγωγού, μέχρι σήμερα από αδιαφορία και ολιγωρία δεν έχουν παρακολουθηθεί οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εγκρίσεων.
   5. Γιατί ενώ από διετίας έχει προταθεί, συζητηθεί και αποφασισθεί η εγκατάσταση υποσταθμού στην Αίγινα, ο οποίος να συνδέεται με τον υποσταθμό Μεγάρων, με υποθαλάσσιο αγωγό 150 κιλοβάτ, δεν έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες από υπαιτιότητα των υπηρεσιών της ΔΕΗ.
   6. Έτσι η ΔΕΗ και ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Δικτύων, από βαρειά αμέλεια και αδιαφορία έχει αποκλειστικά την ευθύνη της κατάστασης όπως αυτή παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αίγινα, η οποία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ τα στελέχη της ΔΕΗ είναι σε διακοπές.
   7. Ενώ καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου πλούτου, αναφορές για αλόγιστες και παράνομες δαπάνες έχουν γίνει κατά καιρούς, όχι μόνο δεν έχουν βρει ανταπόκριση, αλλά ακόμα έχουν και συγκαλυφθεί.
   8. Με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιογόνες χρήσεις της ΔΕΗ, όταν παράλληλα έχουμε υπέρμετρες αυξήσεις των τιμολογίων της ηλεκτροδότησης.
   9. Αλλά και υψηλές αποδοχές στελεχών, που δεν κρίνονται επαρκή και αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των ευθυνών τους.
  10. Συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, από αλόγιστες και παράνομες σπατάλες, αλλά και χαμηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

 
 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 

α. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η συνολική και οριστική αποκατάσταση των ζημιών;

β. Γιατί ενώ έχει γίνει μόλις πρόσφατα συντήρηση, παρουσιάστηκε αυτή η κατάσταση; Ποιοι ευθύνονται; Η συντήρηση είναι πραγματική; Υπήρξε επίβλεψη για την ποιότητα του έργου; Πόσο έχει κοστίσει αυτή η συντήρηση;

γ. Γιατί καθυστερεί επί τόσους μήνες η διαδικασία αδειοδότησης του τέταρτου αγωγού; Η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ γιατί δεν παρακολουθούσε τις προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες επί σχεδόν δεκαοκτώ μήνες; Πότε προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου;

δ. Γιατί καθυστερεί η εγκατάσταση του υποσταθμού σύνδεσης με Μέγαρα, όπως είχε προταθεί και αποφασισθεί; Πότε προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου;

ε. Έχει πρόθεση η ΔΕΗ να αποζημιώσει τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά της Αίγινας για τις σημαντικές υλικές ζημίες που προέκυψαν;

στ. Πέραν από τις τυχόν ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν από την Εισαγγελία Πειραιά, υπήρχαν πειθαρχικές ευθύνες στελεχών της ΔΕΗ;

ζ. Πώς ενώ δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα πλήρως και οριστικά οι βλάβες, η Γενική Διεύθυνση Δικτύων της ΔΕΗ βρίσκεται σε άδεια διακοπών, όταν έχει γεννηθεί επιτακτική και σημαντική ανάγκη;

η. Έχει διακοπεί, η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που κατέβαλε παράνομα σε στελέχη της ΔΕΗ που υπηρετούν στη διοίκηση στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες; Ποια στελέχη έχουν εισπράξει αυτό το επίδομα; Με βάση ποια απόφαση κατεβάλλετο; Ζητήθηκε η εξ ολοκλήρου επιστροφή του αναδρομικά ως καταβληθέντα και εισπραχθέντα παρανόμως με τη διαδικασία του παράνομου και αδικαιολόγητου πλουτισμού;

θ. Ποια είναι τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ για να μην προκύψουν και άλλα παρόμοια περιστατικά τόσο στην Αίγινα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας;

ι. Ποια είναι τα μέτρα που σκέπτεται να πάρει η κυβέρνηση για να έχουμε υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τη ΔΕΗ και να εκλείψουν οι αλόγιστες αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις παράνομες σπατάλες;
 

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μαν. Α. Μπεντενιώτης


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png