Ερώτηση προς αρμόδιους υπουργούς για τις διακοπές της ΔΕΗ από το βουλευτή κύριο Δημήτρη Καρύδη.

Ερώτηση  προς τους Υπουργούς Oικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Δημήτρης Καρύδης με θέμα τις πολυήμερες διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Αίγινας εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Το  πλήρες κείμενο της  Ερώτησης έχει ως εξής:

"Από το Σάββατο 7 έως την Πέμπτη 12 Αυγούστου σημειώθηκαν σημαντικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση της Αίγινας με αποτέλεσμα να παραλύσει παντελώς κάθε κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα στο νησί. Η ζημιά  που έχει υποστεί ο τουρισμός  του νησιού είναι ανυπολόγιστη διότι, σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, πολλοί παραθεριστές διέκοψαν τις διακοπές τους αναχωρώντας πρόωρα από το νησί, ενώ άλλοι ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.

Οι επαγγελματίες  και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν ευπαθή προϊόντα που είχαν στα  ψυγεία και να στερηθούν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής διότι λόγω διακοπής στην λειτουργία των αντλιοστασίων δεν υδροδοτείτο κανονικά το νησί. Ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας και φορείς του νησιού, έχουν απευθύνει σχετικές επιστολές αναφερόμενοι στις ζημιές που έχει υποστεί το νησί και ζητούν εκτός των άλλων αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των πολιτών.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση οφείλονται στην ανεπάρκεια και τις βλάβες των  υποβρύχιων καλωδίων που συνδέουν την  Αίγινα με τα Μέθανα. Επιβεβαιώθηκε στην πράξη ότι τα τρία καλώδια δεν μπορούν να  ανταποκριθούν στις αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες του νησιού και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να καλύψουν την μελλοντική ζήτηση που επιβάλει η ανάπτυξη της Αίγινας. Παρ‘ ότι  τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δούλεψαν νυχθημερόν με αυταπάρνηση για την αποκατάσταση των βλαβών στην συνίδειση των πολιτών και των επαγγελματιών  της Αίγινας, η ΔΕΗ θεωρείται υπεύθυνη  τόσο για την καθυστέρηση αντίδρασης στις διακοπές ρεύματος όσο και για την προώθηση των έργων που θα διασφάλιζαν την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης του νησιού. Έτσι οι αναγκαστικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες.

Mε τα σημερινά δεδομένα η αποκατάσταση της βλάβης δεν θα λύσει το πρόβλημα οριστικά και είναι πολύ πιθανό το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε ακριβώς τα ίδια φαινόμενα. Είναι σαφές  πλέον ότι υπάρχει ανάγκη για  εφαρμογή ριζικών τεχνικών λύσεων εκ μέρους της ΔΕΗ με την άμεση  και ταχεία τοποθέτηση νέου ( 4ου )  υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει την Αίγινα με τα Μέθανα. Η ΔΕΗ διαμαρτύρεται ότι η λύση αυτή καθυστερεί εξ‘ αιτίας της γραφειοκρατίας ιδιαίτερα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία από τον Μάιο του 2009 έχουν κατατεθεί τα σχετικά έγγραφα για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις οι οποίες δυστυχώς ακόμα είναι σε εκρεμμότητα. Αποκεί και πέρα είναι ανάγκη να επισπεύσουμε τις εργασίες κατασκευής υποσταθμού υψηλής προς μέση τάση και τη σύνδεση του νησιού στα επόμενα χρόνια με το Σύστημα Μεταφοράς που είναι σε εξέλιξη από την περιοχή Μεγάρων.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός.

1. Θα αναζητηθούν  ευθύνες για την αρχική καθυστέρηση  αντίδρασης από την ΔΕΗ ;

2. Τι μέτρα  θα λάβει το Υπουργείο Οικονομικών  ώστε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να εκδώσει άμεσα τις σχετικές άδειες ;

3. Ποια άμεσα  μέτρα πρόκειται να ληφθούν  για να αποκατασταθεί οριστικά  η ηλεκτροδότηση της Αίγινας  και να αποφευχθούν στους προσεχείς  μήνες παρόμοια φαινόμενα, με  την κατασκευή του 4ου καλωδίου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ;

4. Πρόκειται  να ενταχθεί η Αίγινα στο  σχέδιο διασύνδεσης με το Σύστημα  Μεταφοράς, από τα Μέγαρα, με  το οποίο θα αντιμετωπισθούν  οριστικά οι αυξανόμενες ανάγκες  της σε ηλεκτρική ενέργεια  για τις επόμενες δεκαετίες;

5. Έχει την  πρόθεση η κυβέρνηση να ανταποκριθεί  θετικά στην επιστολή του Νομάρχη  Πειραιά κ. Γ. Μίχα και στα  αιτήματα των Επαγγελματικών  Φορέων του νησιού για την  υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων  ενίσχυσης των πληγέντων» ;


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png