Ερώτηση για το διατηρητέο σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό Αίγινας.

Δημήτρη Καρύδης, Βουλευτής Α' Πειραιά. Δελτίο Τύπου.
Ερώτηση προς τον Υπουργό  Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο  Γερουλάνο κατέθεσε σήμερα στη βουλή  ο βουλευτής Ά Πειραιά και Νήσων, κ. Δ. Καρύδης με θέμα τη «διάσωση» του διατηρητέου σπιτιού του «Ροδάκη» στο Μεσαργό Αίγινας.

Το πλήρες κείμενο  της Ερώτησης έχει ως εξής:

Το 1880 ο Αλέξανδρος Ροδάκης, απλός αγρότης, εργάτης και αγγειοπλάστης έχτισε στο Μεσαργό της Αίγινας ένα σπίτι που θεωρήθηκε από ξένους και Έλληνες αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός αρχαιολόγος Furtwengler και ο Δ. Πικιώνης, αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, με υλικά από το γύρω φυσικό περιβάλλον, και επηρεασμένο από την παράδοση και τις δοξασίες του τόπου.

Το σπίτι  και οι λοιπές εγκαταστάσεις χαρακτηρίστηκαν  ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με την  υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/963/4662872001 απόφαση  του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ( ΦΕΚ/1252/27.9.2001-Τεύχος Β΄).

Σήμερα το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημίες και ο χρόνος που περνάει θα προξενήσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε πολλά μέρη του συγκροτήματος με κίνδυνο να καταρρεύσει.

Οι νόμιμοι  κληρονόμοι, οι οποίοι επιθυμούν την  αποκατάσταση και διάσωση του, δεν  διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν το κόστος αναπαλαίωσης. Πιστεύουν όμως, ότι το μνημείο θα έπρεπε να περιέλθει στο Ελληνικό δημόσιο ή σε κάποιο κρατικό φορέα ώστε να διασωθεί σαν δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πολιτιστικοί Φορείς έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και διάσωσής του.

Ερώτηση στη  βουλή κατέθεσε το 2008 και η σημερινή Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου.

Χωρίς την  ουσιαστική  και συντονισμένη παρέμβαση  της Πολιτείας και του Δήμου  δεν θα είναι δυνατή η διάσωση  του μνημείου και η αξιοποίηση του ως χώρου πολιτιστικής προβολής της Αίγινας.

Κατόπιν των  ανωτέρω ερωτάται ο κύριος υπουργός,

1. Προτίθεται  να αναλάβει άμεσα μέτρα , ενδεχόμενα  με την συνεργασία του Δήμου Αίγινας για να σταματήσει η κατάρρευση του μνημείου,  να αναπαλαιωθεί πλήρως και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς;

Ο ερωτών  βουλευτής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΚΑΡΥΔΗΣ