Γραφείο Επόπτη Δημόσιας Υγείας Δήμου Αίγινας. Ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό.

Γραφείο Επόπτη Δημόσιας Υγείας Δήμου Αίγινας. Δελτίο Τύπου.
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή φτερνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή όταν τα μολυσμένα σταγονίδια από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και ύστερα ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους. Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων δεν έχει ακόμα καθοριστεί πλήρως και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα  με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης ή δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρα κατάληξη είναι περίπου 2%.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που να προσφέρουν προστασία έναντι των κορωνοϊών.
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού εμπεριέχουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
- Καλύψτε  το  στόμα  και  τη  μύτη  σας  με  μαντήλι  όταν  βήχετε  ή  φτερνίζεστε.  Πετάξτε  το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του και πλύνεται τα χέρια σας επιμελώς.
- Πλένετε   τα   χέρια   σας  συχνά,   ειδικά   μετά   το   βήχα ή το φτέρνισμα, πριν τη λήψη τροφής, όταν έρχεστε σε επαφή με ζώα  και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20’’ και προσεκτικά στεγνώστε τα χέρια με χάρτινες χειροπετσέτες μίας χρήσης και πετάξτε τις στους κάδους απορριμμάτων.
- Μπορείτε   να   χρησιμοποιήσετε  τα   υγρά   απολυμαντικά   μαντηλάκια  που περιέχουν  αλκοόλη ή αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα,  τα  οποία  είναι  επίσης  αποτελεσματικά.
- Αποφεύγετε  την  επαφή  των  χεριών  με  τα  μάτια, τη  μύτη και  το στόμα  γιατί  είναι  πύλες  εισόδου  του  ιού  στον οργανισμό.
- Αποφεύγετε  στενές  επαφές  με  άτομα  που  εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή  φτάρνισμα.
-Αποφεύγετε την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων και μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων κ.λ.π.
-Αν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού, βήχα δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
- Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων.
- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως πόμολα, χερούλια, κουπαστή σκάλας, βρύσες, γραφεία με αλκοολούχο αντισηπτικό.
- Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών μίας χρήσης και μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται.
- Η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.    


Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.         

                                                                                                                                                                          
Σοφία Χατζίνα
Επόπτρια Δημόσιας Υγείας
Τηλ. 22973 20054


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png