Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και ομιλία Δημάρχου.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι της δημοτικής αρχής, κύριοι εκπρόσωποι των αρχών, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι.

Επιθυμώ να εκφράσω θερμές ευχές για τα νέο έτος 2010. Ευχές από εμένα προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλης της Δημοτικής Αρχής. Ευχές που απευθύνονται στους παρευρισκόμενους και σε όλους τους δημότες μας, για υγεία, προκοπή, δημιουργικότητα και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Η σημερινή γιορτή δίνει στον καθένα μας την ευκαιρία για ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Δίνει την ευκαιρία να φέρουμε ξανά στην μνήμη μας τις δράσεις και τα γεγονότα του έτους που μόλις τέλειωσε, και να τα κρίνουμε, να τα αξιολογήσουμε. Και από την άλλη, να σκεφθούμε την νέα χρονιά, να σχεδιάσουμε να προγραμματίσουμε.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, για λογαριασμό της δημοτικής αρχής την οποία έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ, να κάνω αυτή την ανασκόπηση του 2009 και να εκφράσω σκέψεις για το σχεδιασμό του 2010, με τρόπο σύντομο και συνοπτικό, αναφέροντας κυρίως εκείνα που αλλάζουν τη ζωή μας και τον τόπο μας με τρόπο ουσιαστικό, με προοπτική και βάθος χρόνου.

Τι ήταν, λοιπόν, το 2009 για το Δήμο της Αίγινας;

Δυο λόγια για το ευρύτερο περιβάλλον: Εμπεδώσαμε και το 2009, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι μόνο κατ’ όνομα αυτοδιοίκηση, αφού εξαρτάται σε καίριο βαθμό από την κεντρική εξουσία και την ευρύτερη δημόσια διοίκηση, με τις αγκυλώσεις, την απερίγραπτη γραφειοκρατία και τον απαράδεκτα αργό ρυθμό λειτουργίας.

Πλέον τούτων, το 2009 προστέθηκε η οικονομική δυσπραγία λόγω της κρίσης καθώς και η επί εξάμηνο περίπου αδράνεια της κεντρικής διοίκησης εξαιτίας των εκλογών και της κυβερνητικής αλλαγής.

Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, συνεχίσθηκε και το 2009 η εργώδης προσπάθεια της δημοτικής αρχής, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με σαφήνεια από την αρχή. Και επαναλαμβάνω τους στόχους: Να αποκτήσει επιτέλους η Αίγινα τις βασικές υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, δρόμους, λιμάνια, Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό) και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θα αναφέρω επί τροχάδην ορισμένες βασικές δράσεις του 2009:

  • Ανατέθηκε η μελέτη του υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας – Σαλαμίνας
  • Έγινε η οριστική μελέτη και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση από τα προγράμματα της ΕΕ η κατασκευή των χερσαίων έργων ύδρευσης
  • Η εκπόνηση της μελέτης για την αποχέτευση όλης της Αίγινας καθώς και η εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, μετά από περίοδο προσωρινής αδράνειας επανήλθαν σε εντατικούς ρυθμούς
  • Έγινε ο διαγωνισμός για την περιφερειακή οδό της Αίγινας
  • Εγκαταστάθηκε ο βιολογικός της ιχθυαγοράς και μετά από δύο ατυχή συμβάντα κακής λειτουργίας, λειτουργεί πλέον άψογα έχοντας επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης
  • Ξεκίνησε η διαδικασία για μικρό βιολογικό βοθρολυμάτων
  • Τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης
  • Τέθηκε σε λειτουργία η δημοτική συγκοινωνία
  • Εκσυγχρονίζεται ο Σταθμός μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Παγώνι
  • Ξεκινά η επισκευή του λιμανιού της Αίγινας
  • Αποκτήθηκαν οχήματα για την υπηρεσία καθαριότητας
  • Προωθήθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι μελέτες για τα λιμάνια Σουβάλας, Πέρδικας και Αίγινας
  • Δραστηριοποιήθηκαν η Δημοτική Φιλαρμονική και η Δημοτική Χορωδία
  • Νομιμοποιήθηκε το Δημοτικό Γυμναστήριο και εκσυγχρονίστηκαν οι εγκαταστάσεις του
  • Καταργήθηκε η διπλοβάρδια στο Λύκειο και το Γυμνάσιο με τα έργα στο κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου που επέτρεψαν τη μεταφορά του Γυμνασίου
  • Έγινε δικαστική εκκαθάριση σε δύο ακόμη ακίνητα κληροδοτημάτων
  • Έγινε η προκήρυξη για την αξιοποίηση του ακινήτου της οδού Νίκης – κληροδότημα Τ. Θωμαΐδου
  • Άρχισε να λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας και για πρώτη φορά ο Δήμος έχει ενεργό κοινωνική παρουσία
  • Υποβλήθηκε πρόταση για χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Λειτουργεί ο κύκλος κοινωνικής αλληλεγγύης
  • Οργανώθηκαν και υποστηρίχθηκαν πλήθος σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων
  • Κινητοποιήθηκε ο εθελοντισμός
  • Διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και απήχηση το Φεστιβάλ Φιστικιού

Για το καθένα από αυτά θα μπορούσα να μιλώ για πολλή ώρα.

Παράλληλα συνεχίσθηκε η παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών στα θέματα της καθημερινότητας: η καθαριότητα διατηρείται σε καλά επίπεδα, η παροχή του νερού γίνεται με επάρκεια και με καλή ποιότητα, ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός επεκτείνεται, η κατάσταση των δρόμων διατηρείται σχετικά καλή καθώς είναι σε εξέλιξη εργολαβίες επισκευών οδοποιίας πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ.

Πιστεύω ότι η δράση της δημοτικής αρχής για το 2009 έχει θετικό πρόσημο.

Ποια είναι, όμως η προοπτική για το 2010, τη χρονιά που άρχισε σήμερα;

Δυο λόγια για το γενικότερο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση που προγραμματίζει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα Καποδίστριας ΙΙ, προδιαγράφεται δυσοίωνο. Ήδη ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων, ενώ το πρόγραμμα Θησέας που παρέχει στους Δήμους πόρους για επενδύσεις και έργα και έπρεπε να είναι έτοιμο και να εφαρμόζεται με την έναρξη του 2010, έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.

Το 2010 προμηνύεται δύσκολο και για τους πολίτες, την κοινωνία μας.

Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δημιουργικά. Πολλές φορές οι αντιξοότητες γίνονται πρόκληση και αφορμή να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητες, νέες συνεργασίες, νέες ευκαιρίες.

Πιστεύουμε πως πολλά απ’ όσα έχουν ξεκινήσει το 2009, θα εξελιχθούν και θα ολοκληρωθούν τα 2010. Πέρα από τα έργα, μεγάλη βαρύτητα και προσπάθεια θα δοθεί στη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην παρέμβαση του Δήμου στα πολιτιστικά και κυρίως στα κοινωνικά δρώμενα.

Βεβαίως το 2010 έχει και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: Το Νοέμβριο θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές. Για τη Δημοτική Αρχή, της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι επικεφαλής, το 2010 είναι το τελευταίο έτος αυτής της θητείας.

Επιθυμώ να τονίσω, ότι και κατά το έτος αυτό των εκλογών, η πολιτική μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της ανιδιοτέλειας, της διαφάνειας, της ισοπολιτείας, της έντιμης και συνετής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Κλείνοντας, εκφράζω θερμές ευχαριστίες στους συνεργάτες μου: στους αιρετούς της δημοτικής αρχής και στους υπαλλήλους του Δήμου. Χωρίς τη δική τους πολύτιμη βοήθεια και συμβολή, οποιαδήποτε προσπάθεια θα ήταν μάταιη και ατελέσφορη.

Χρόνια πολλά σε όλους.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png