Χωρίς απαρτία η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαμαρτυρία - καταγγελία Νεκτάριου Λεούση για παράβαση του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου.


Δεν υπήρξε απαρτία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα κατά το παρουσιολόγιο βρέθηκαν δεκατρείς δημοτικοί σύμβουλοι, που θέλησαν να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση κι αυτό γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν συμμετείχε. Πιο συγκεκριμένα, πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα των συνεδριάσεων συνεδρίασε η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτημάτων. Σε αυτήν συμμετείχαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κύριος Νεκτάριος Λεούσης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Νίκος Πτερούδης.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης της Διαχειριστικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων ο κύριος Πτερούδης αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης επέλεξε να καθίσει σε χώρο των πολιτών και όχι στην έδρα του. Η συνήθης πρακτική είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, να συνεχίζουν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολουθεί. Ωστόσο, μετά το απουσιολόγιο ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης ζήτησε να αναγνώσει ένα κείμενο διαμαρτυρίας - καταγγελίας. Ήταν μία επιστολή που κατατέθηκε στα πρακτικά του προεδρείου και αφορούσε διαμαρτυρία για παράβαση του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου.

Η επιστολή ανέφερε τα ακόλουθα: "Με την παρούσα επιστολή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Αίγινα Κίνηση Ευθύνης εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις εκ μέρους σας επανειλημμένες παραβάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με τα δικαιώματα μας για ενημέρωση επί των θεμάτων του Δήμου.

Συγκεκριμένα, παραβιάζετε συστηματικά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 παρ. 7 για την αποστολή στους Δημοτικούς Συμβούλους των στοιχείων και των εισηγήσεων που αφορούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Για τη σημερινή συνεδρίαση στείλατε με e-mail τα σχετικά έγγραφα, μόλις το βράδυ του Σαββάτου 10/11/2018. Με αυτή την καθυστερημένη κοινοποίηση, μας στερείτε το δικαίωμα ενημέρωσης και προετοιμασίας για τα υπό συζήτηση θέματα.

Επίσης, επανειλημμένως έχετε αθετήσει την υποχρέωσή σας να απαντάτε εντός 30 ημερών στα έγγραφα αιτήματα που έχουμε υποβάλει. Συγκεκριμένα, δεν έχετε απαντήσει στο έγγραφο αίτημα που υποβάλαμε στις 25/4/2017 με υπενθύμιση στις 2/8/2017 για παροχή στοιχείων της ύδρευσης, ούτε στο έγγραφο αίτημα που υποβάλαμε στις 24/4/2018 για παροχή στοιχείων των οχημάτων καθαριότητας.
Πλέον τούτων, κωφεύετε στο αίτημα που υποβάλαμε με έγγραφό μας στις 13/4/2018 για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μείζον θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού.

Η ανωτέρω συμπεριφορά σας συνιστά προσβολή και απόπειρα απαξίωσης του θεσμικού ρόλου του Δημοτικού Συμβούλου και μας εμποδίζει να ασκήσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας.

Ως πρώτη αντίδραση στις ανωτέρω εκ μέρους σας παραβάσεις των νόμων και των κανονισμών, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου".

Αυτά ανέγνωσε ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης. Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα, είτε για καθυστερημένη αποστολή των συνημμένων, των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, είτε για την έλλειψη εγγράφων στα συνημμένα. Η επιστολή περιελάμβανε ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των έγγραφων απαντήσεων (όπως ορίζει ο νόμος) σε ερωτήματα που έχει καταθέσει εγγράφως η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κύριος Λεούσης αναφέρθηκε κυρίως σε δύο ερωτήματα το ένα για το θέμα της παροχής των στοιχείων ύδρευσης και το δεύτερο για την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κύριος Αντώνης Ντελής, ο οποίος είπε ότι δεν διαφωνεί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, καθώς αυτή είναι η ουσία, παρέμεινε όμως στην αίθουσα ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά το δημοτικό συμβούλιο.

"Την ευθύνη την αναλαμβάνω εγώ", είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Στέλιος Θεριανός, ο οποίος σημείωσε ότι τα θέματα "βγήκαν" την Πέμπτη, όμως την Παρασκευή ήταν του Αγίου Νεκταρίου και γι' αυτό το λόγο τα θέματα κοινοποιήθηκαν το Σάββατο. "Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι αργούμε να τα στείλουμε τα συνημμένα, εγώ αναλαμβάνω λοιπόν την ευθύνη", κατέληξε ο κύριος Θεριανός.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης ο οποίος είπε ότι δεν έχει αντίρρηση για κάποια θέματα που αναφέρονται στην επιστολή και προβλέπονται από τον κώδικα (στη συνέχεια είπε ότι πολλά από αυτά τα θέματα έχουν απαντηθεί προφορικά και ότι δεν έχει αντίρρηση να απαντηθούν με έγγραφα), όμως είπε ότι έχει σοβαρές αντιρρήσεις ως προς το θεσμό: "Δεν μπορεί να ερχόμαστε εδώ πέρα και να μετράμε πόσα κεφάλια είναι της συμπολίτευσης και πόσα της αντιπολίτευσης. Αυτό αν θέλουμε η Αίγινα να πάει μπροστά πρέπει να σταματήσει. Αυτός είναι ένας διαχωρισμός που εγώ προσωπικά από την πρώτη μέρα που ανέλαβα και ορκίστηκα δεν έκανα διαχωρισμό συμπολίτευσης - αντιπολίτευσης", είπε ο κύριος Μούρτζης συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν είναι προς όφελος της Αίγινας. Για το θέμα της ενημέρωσης του υποθαλάσσιου αγωγού, είπε ότι θα υπάρξει μία ημερίδα με την παρουσία της κυρίας Ρένας Δούρου (αναμενόταν να γίνει τον Σεπτέμβριο, όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε - ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης είχε εκφράσει την αντίρρησή του και είχε ζητήσει ενημέρωση σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου). Τέλος, ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του δήμου και αφορούν τη πρόοδο της Αίγινας.

Η επόμενη πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται για την ερχόμενη Δευτέρα με τα ίδια θέματα, εκτός και αν υπάρξει ανάγκη να συγκληθεί νωρίτερα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png