Δημοτικές Εκλογές 2023

Δελτίο Τύπου για τη διημερίδα, που διοργάνωσε η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας κ. Σίλα Αλεξίου.

diimerida-aegina.JPG

"Μαζί μπροστά για την Αίγινα". Δελτίο Τύπου.

Σίλα Αλεξίου: «Ήρθε η ώρα, να εκσυγχρονίσουμε την Αίγινα, διατηρώντας την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της»

«Αίγινα 2028/Σχεδιάζοντας το μέλλον» ήταν ο τίτλος της διημερίδας που οργάνωσε η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας, Σίλα Αλεξίου, στο νησί του Σαρωνικού. Με έναν τίτλο που παραπέμπει στο ορόσημο των 200 χρόνων από την ανακήρυξη της Αίγινας ως Πρώτης Πρωτεύουσας της Νεώτερης Ελλάδας, το 2028, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, καθώς και προσωπικότητες με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σημαντική δραστηριοποίηση στα κοινά κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για το μέλλον της Αίγινας.

Οι ομιλητές, κινούμενοι πάνω σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ανέδειξαν με επιστημονική και τεχνοκρατική τεκμηρίωση τις δυνατότητες της Αίγινας να προχωρήσει μπροστά. «Να εκσυγχρονιστεί, διατηρώντας την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της», όπως είπε στην εισαγωγική ομιλία της η Σίλα Αλεξίου.

«Η μικροδιαχείριση, η μικροπολιτική, η παντελής έλλειψη στρατηγικής και προγραμματισμού, ανήκουν σε άλλες, παρωχημένες εποχές. Η ακινησία που παρατηρούμε όλοι προδίδει μια επικίνδυνη παθογένεια. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του νησιού μας με διαφάνεια, με σύγχρονο πνεύμα, με στρατηγική. Σήμερα, στην εποχή των κρίσεων, των μεγάλων ανακατατάξεων, αλλά και των μεγάλων ευκαιριών, δεν μπορούμε να μένουμε πίσω!», τόνισε χαρακτηριστικά η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας.

diimerida-aegina-2.JPG

Ανοίγοντας την διημερίδα, στην πρώτη ενότητα με θέμα «Τι Αίγινα θέλουμε» ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος και σύμβουλος αειφορικού σχεδιασμού, δόκτωρ Ηλίας Μεσσίνας, πρότεινε ένα υβριδικό σχέδιο ανάπτυξης για την Αίγινα, το οποίο σέβεται τον χαρακτήρα και την παράδοση του νησιού. Ένα σχέδιο στο οποίο αναπτύσσεται ο Τουρισμός και η Παραθεριστική κατοικία, αλλά όχι σε βάρος των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στο νησί, με σεβασμό στο περιβάλλον και ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού και πολιτισμικού δυναμικού του νησιού. Στην ίδια ενότητα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιλτιάδης Νεκτάριος, ανέπτυξε ιδέες για έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος μέσα από την ισομερή ανάπτυξη και την ανάδειξη τεσσάρων περιφερειακών κέντρων (Αίγινα, Πέρδικα, Αγία Μαρίνα, Λεόντι), σε συνδυασμό με εμβληματικές επενδύσεις, θα οδηγήσει μαθηματικά στην αύξηση της αξίας των περιουσιών στην Αίγινα. Συνεχίζοντας, η αρχιτέκτων, πολεοδόμος και χωροτάκτης, Μάρω Ευαγγελίδου, τόνισε τη σημασία που έχει για την ισομερή και αειφόρο ανάπτυξη της Αίγινας το Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο και επέμεινε στο αίτημα των δημοτών για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τα Οχυρά της Νότιας Αίγινας και την Πέρδικα.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, με τίτλο «Τι Δήμο θέλουμε» ο διδάκτορας Οικονομικών, πρώην δήμαρχος Μεθάνων και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πετρούπολης, Χρήστος Πάλλης, ανέλυσε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να καταστεί ένας Δήμος «σύγχρονος, λειτουργικός και αποτελεσματικός», καθώς και όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Κουλικούρδης αναφέρθηκε διεξοδικά στην πορεία της οικιστικής ανάπτυξης στο νησί και στα απαραίτητα έργα υποδομής, τα οποία θα υποστηρίξουν την συνολική ανάπτυξη της Αίγινας. Έργα και παρεμβάσεις που ξεκινούν από τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού και το μητροπολιτικού κέντρου, την σύγχρονη και ασφαλή οδοποιία, αλλά και την ανάδειξη των κοινοτήτων και των δικών τους τοπικών χαρακτηριστικών. Κλείνοντας την ενότητα και την πρώτη ημέρα της διημερίδας, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και Νίκαιας, Στέλιος Λογοθέτης, παρουσίασε «πρακτικές διαχείρισης δημοτικών απορριμμάτων», προσαρμόζοντας όλες τις υφιστάμενες σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, στην περίπτωση της Αίγινας. Πρακτικές, που μέσα από την ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων, συμβάλλουν στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντας, αλλά και μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Στην δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, στον συντονισμό της οποίας τον δημοσιογράφο Κώστα Κοφινά αντικατέστησε η επίτιμος πρόεδρος του HAPCO&DES, Ειρήνη Τόλη, ο Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κόμβου Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Γιάννης Κωτσής Γιανναράκης, μέσω τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, μέσω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών προς τους δημότες. Με τίτλο «Η Αίγινα στο κινητό σου» ο κ. Γιανναράκης αναφέρθηκε στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, η εφαρμογή των οποίων, θα καταστήσει τον Δήμο της Αίγινας έναν smart (έξυπνο) Δήμο. Στην ίδια ενότητα, ο δημοτικός σύμβουλος, γιατρός Μανώλης Λογοθέτης, μίλησε για τον σημαντικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις δυνατότητες της Αίγινας σε αυτόν τον τομέα, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για ένα «ανοιχτό σχολείο» στην Κοινωνία, το οποίο μέσα από τη διάθεση των προαύλιων χώρων και των αθλητικών υποδομών του σε φορείς του νησιού θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, καλύπτοντας παραλλήλως μεγάλες υφιστάμενες ελλείψεις, μίλησε ο καθηγητής φυσικής αγωγής και πρώην βοηθός προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Θωμάς Κουρκούνας.

Η διημερίδα έκλεισε με την ενότητα « Η Αίγινα Κέντρο Τουρισμού και Πολιτισμού» στην οποία η κα Ειρήνη Τόλη μίλησε για τις δυνατότητες της Αίγινας στην ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού (θρησκευτικός, αρχαιολογικός, περιπατητικός), κυρίως του Συνεδριακού, καθώς και για τις υποδομές που απαιτούνται, όπως η δημιουργία ενός Συνεδριακού Κέντρου και η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού.
Στην ίδια ενότητα, ο ιστορικός και πρόεδρος της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Γιώργος Καλόφωνος, μίλησε για τις δυνατότητες αξιοποίησης του πολιτισμού της Αίγινας, τη δημιουργία θεματικών μουσείων, την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του αποτυπώματος που άφησαν στο νησί προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων (Μόραλης, Νικολάου, Καπράλος, Καζαντζάκης). Ο ίδιος πρότεινε και τη δημιουργία φορέα Πολιτισμού από τον Δήμο, κάτι για το οποίο η υποψήφια δήμαρχος Σίλα Αλεξίου δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την ίδια και την παράταξή της. Τέλος, ο νεαρός Αιγινήτης αρχιτέκτονας, Αναστάσης Παπαδάκης, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αιγινήτικης αρχιτεκτονικής και στην ψηφιοποίηση των σχεδίων σημαντικών κτιρίων. Παράλληλα, παρουσίασε σύγχρονες μεθόδους αναπαλαίωσης, καθώς και τρόπους χρηματοδότησής τους.

Η διημερίδα έκλεισε με τις ευχαριστίες της υποψήφιας δημάρχου Σίλας Αλεξίου προς τους ομιλητές και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωσή της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους τρεις πρώην δημάρχους κκ Δημήτρη Μούρτζη, Τάκη Κουκούλη, Σάκη Σακκιώτη, που ήταν παρόντες καθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών και δήλωσαν την αμέριστη στήριξη τους προς την υποψήφια δήμαρχο και την νέα δημοτική παράταξη «Μαζί μπροστά για την Αίγινα».

Ας σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της ανοιχτής διημερίδας «Αίγινα 2028/ Σχεδιάζοντας το μέλλον»,, που ανέδειξαν την αναγκαιότητα για έναν σύγχρονο, πράσινο, ψηφιοποιημένο και αναπτυξιακό – παραγωγικό Δήμο, μέσα από ένα υβριδικό και αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης, θα αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση του προεκλογικού προγράμματος της παράταξης «Μαζί μπροστά για την Αίγινα», ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png