Δημοτικές Εκλογές 2023

Υποψηφία Δήμαρχος Σίλα Αλεξίου: " Δρομολογείται η παραχώρηση για εκμετάλλευση των οχυρών της Πέρδικας;"

Δημοτική Παράταξη "Μαζί μπροστά για την Αίγινα". Δελτίο Τύπου.

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για εκμετάλλευση της περιουσίας των Ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι το τέλος του 2023 τα «χακί» ακίνητα που θα βγουν προς αξιοποίηση αναμένεται να φτάσουν τα 20, μέσω  της (ΥΠΑΑΠΕΔ)  Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων . Όπως αναφέρει η σελίδα του ΥΠΑΑΠΕΔ αλλά και δημοσιεύματα στην εφημερίδα Βήμα και σε άλλα ηλεκτρονικά σάιτ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας  Μιχάλης Δεμέστιχας υποστήριξε ότι μέσα στο 2023 η προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα τα οποία προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως το ακίνητο της Πέρδικας στην Αίγινα, τα κτίρια στην Ακαδημίας 31, στη Σωκράτους 51 και το κτίριο της Θησέως στην Καλλιθέα.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο αλλοίωσης του γραφικού ψαροχωριού της Πέρδικας  αλλά και όλου του νησιού μας,  η αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής αρχής  είναι ανεξήγητη.

Παρά την τελευταία απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 6-3-2023 για εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου (ΕΠΣ) το οποίο θα βάλει φρένο σε ανεξέλεγκτη  δόμηση, ακόμη δεν έχει ανατεθεί η μελέτη  εκπόνησής του. Ταυτόχρονα η Επιτροπή  που δημιουργήθηκε με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 15-2-2022 για να ασχοληθεί με το θέμα και  ενώ τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία, έχει να συνεδριάσει εδώ και 5 μήνες, λόγω υπαιτιότητας του προέδρου της Δημάρχου Ιωάννη Ζορμπά. Αλλά και μια  σημαντική πρωτοβουλία και  κινητοποίηση σωματείων του νησιού για την σωτηρία των οχυρών της Πέρδικας, που προέβλεπε και συνάντηση με το Ταμείο Εθνικού στόλου για συζήτηση πάνω στο θέμα, δεν έχει προχωρήσει. 

Δεν κατανοούμε  την αδράνεια της Δημοτικής αρχής για ένα τέτοιο θέμα ζωτικής σημασίας για την Πέρδικα αλλά και για όλο το νησί μας.

Ο χώρος των Οχυρών Πέρδικας,  αποτελεί ιστορικό χώρο στενά συνδεδεμένο με την ζωή των κατοίκων της Πέρδικας και ολοκλήρου του Αιγινήτικου λαού και πρέπει  να παραμείνει αδόμητος, μακριά από την αδηφαγία των ιδιωτικών συμφερόντων, με πρόσχημα την αξιοποίηση και την ανάπτυξη. Ο συγκεκριμένος χώρος, απαλλοτριώθηκε με χρήματα του δημοσίου τη δεκαετία του ’40 για εθνικούς σκοπούς, δηλαδή για την άμυνα της χώρας  και  πρέπει- από την στιγμή που οι εθνικοί λόγοι χρήσης δεν υφίστανται πλέον και δεν χρησιμοποιούνται τα οχυρά- να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. 

Στο πλαίσιο αυτό σαν Δημοτική παράταξη, δεσμευόμαστε ότι με την εκλογή μας σαν νέα Δημοτική αρχή, θα κινηθούμε άμεσα και μεθοδικά  για να πετύχουμε  να αποδοθεί ο  χώρος αυτός στο Δήμο Αίγινας ώστε  να αναδειχθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης με την κατάλληλη διαμόρφωση των σημερινών  εγκαταλειμένων χώρων του, κάτι που έχει γίνει  με πολλούς ανενεργούς στρατιωτικούς χώρους σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας μας. 

Κλειστός για  πάνω από ένα χρόνο ο Παιδικός σταθμός της Χλόης

Σε μια  ακόμη παράταση προχωράει ο Δήμος Αίγινας, για την ολοκλήρωση των έργων επισκευής και ανακαίνισης του Παιδικού σταθμού της Χλόης. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες  να μένει κλειστός ο Παιδικός σταθμός του νησιού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή  Δήμος και Περιφέρεια αδυνατούν να ολοκληρώσουν  μιας  τέτοιας έκτασης επισκευή (περίπου 150.000 ευρώ). Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά για τους γονείς, αφού  ο Σταθμός δεν θα ανοίξει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  ενώ   οι μαθητές  του θα  στριμώχνονται εκ νέου,ως φιλοξενούμενοι στον Παιδικό σταθμό του Κοντού, με  ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αλλά και για το παιδαγωγικό έργο που επιτελείται. Η  παράταση που ζητείται είναι μέχρι 31-10-2023 και παίρνοντας υπόψη μας τις πολλές παρατάσεις που πήρε το έργο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στις νέες προθεσμίες.

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png