Δημοτικές Εκλογές 2023

"Απολογισμός τετραετίας Δημoτικής αρχής. Προτάσεις για το μέλλον". Του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αντώνη Ντελή, με τον συνδυασμό "Μαζί, Μπροστά για την Αίγινα".

"Μαζί. Μπροστά για την Αίγινα". Δελτίο Τύπου.

Απολογισμός 4ετίας Δημoτικής αρχής- Προτάσεις για το μέλλον

Αιγνήτισσες,Αιγινήτες,φίλοι και φίλες,

Είμαι ο Αντώνης Ντελής, εκπαιδευτικός για 30 χρόνια στην Αίγινα,πρώην Δ/ντης του 2ου Δημ. Σχολείου Αίγινας και μόνιμος κάτοικος στο νησί από το 1990.
Σε λίγες μέρες έχουμε την εκλογή της νέας Δημοτικής αρχής για την 5ετία 2023-2028.
Θα καταθέσω λοιπόν λίγες σκέψεις μου για τις αστοχίες της 4ετίας που πέρασαν και εκεί θα ενσωματώσω και κάποιες προτάσεις για το μέλλον, ως δημοτικός σύμβουλος τα τελευταία 9 χρόνια,ως υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο “Μαζί, μπροστά για την Αίγινα” με υποψήφια δήμαρχο τη Σίλα Αλεξίου, αλλά κυρίως ως πολίτης του νησιού που ζω την καθημερινότητα.


Καθαριότητα: Ένας -καθ΄ομολογία-πετυχημένος τομέας της απερχόμενης Δ. αρχής που όμως έχει ακόμη αδύνατα σημεία όπως: Πολύ μικρή απόδοση στην ανακύκλωση.Δημιουργία Βασικού πράσινου σημείο στο Σταθμό Μεταφόρτωσης ΣΜΑ(για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση συσκευών). Νέος τρόπος αποκομιδής στο κέντρο της πόλης με παρουσία μικρών οχημάτων και καθορισμένων ωρών, για να μην τρέχουν οι μεγάλοι άνθρωποι στις άκρες της πόλης όπου έχουν μεταφερθεί οι κάδοι.


Ποιότητα ζωής-Καθημερινότητα: Δυστυχώς εδώ έχουμε πολύ χαμηλές έως ανύπαρκτες επιδόσεις.Η ζωή μας, εμάς των ντόπιων, τις ημέρες αιχμής (τριήμερα ,Αύγουστος) αλλάζει, αφού αναγκαζόμαστε να μένουμε στα σπίτια μας μέχρι “να κοπάσει” το κύμα των επισκεπτών μιας και η Δ. Αρχή “λάμπει” δια της απουσίας της. Τα προβλήματα πολλά και άλυτα.
1.Ανεξέλεγκτη στάθμευση,καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων, πολλές φορές και χωρίς πληρωμή,(βλέπε πάρκο ψαραγοράς,χώρος πριν την αναμονή επιβατών των ιπάμενων δελφινιών που καταλαμβάνει αυθαίρετα εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ταβέρνες που περιορίζουν το χώρο των λουόμενων στην παραλία Παναγίτσα κατά την ημέρα).
2. Ανεξέλεγκτη τροφοδοσία καταστημάτων( αν και υπάρχει πρόγραμμα ποτέ δεν εφαρμόζεται)
3. Έλλειψη χώρου αναμονής επιβατών στο λιμάνι, παρά την μεγάλη οικονομική άνεση του Λιμενικού ταμείου. Απαράδεκτο να υπάρχει μόνο μια δημόσια τουαλέτα για όλο το νησί!
2.Αδιαφορία για την ηχορύπανση το μεγάλο αγκάθι του νησιού(ούτε μια σύσκεψη με τους φορείς ή μια συντονισμένη σταυροφορία για να λυθεί το πρόβλημα).
Τα παραπάνω δεν είναι μόνο υπόθεση αστυνομίας και Λιμεναρχείου αλλά κυρίως του Δήμου.
Στις αμοδιότητες του Δήμου είναι και οι καταλήψεις των παραλιών από “κακούς επιχειρηματίες”.Δεν μπορεί να κρύβεται η Δ. Αρχή πίσω από τις Κτηματικές υπηρεσίες, αφού ξεκάθαρα κατά το νόμο ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ο Δήμος, η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο.Μόνο που “θέλει τόλμη” να ασχοληθούμε με την ποιότητα ζωής των απλών κατοίκων, όταν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος (δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται: είμαι με το Ζορμπά γιατί δεν με ενοχλεί ποτέ και δεν με ελέγχει).
Προτάσεις: Πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου,δημιουργία χώρων πάρκιν, απομάκρυνση των δικύκλων από την προβλήτα, δημιουργία Δημοτικής αστυνομιάς, αναρτημένα τοπογραφικά σχέδια της Δ. Αρχής που θα συγκεκριμενοποιούν τις χρήσεις των παραλιών με ελεύθερους χώρους για τους λουόμενους.Λογική χρήση των κοινόχρηστων χώρων των καταστημάτων.


Υποδομές:
Η φέρουσα ικανότητα του νησιού βρίσκεται στα όρια της, αφού η επισκεψιμότητα έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ τα βασικά έργα υποδομών εχουν μείνει πίσω.
1.Δρόμοι σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση αφήνει η Δ. Αρχή, με υποσχετική επίστρωσης στο μέλλον.
2. Βιολογικός- αποχέτευση: καμία ενέργεια 4 χρόνια τώρα για ένα έργο που ακόμη βρίσκεται σε διαδοχικές προμελέτες. Ξεχασμένο στα συρτάρια, ξαναβγήκε στη επιφάνεια λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για να έχει κάτι να μας πει στο πρόγραμμά της η απερχόμενη Δημ. Αρχή.
3. Κυματοθραύστης ή λιμάνι στο Λεόντι: Ο κυματοθραύστης θα είναι η πιο κακή επιλογή, που θα καταστρέψει την παραλία της Αύρας, δεν θα διευκολύνει την ταυτόχρονη προσέγγιση πλοίων λόγω στενότητας και δεν θα αλλάξει τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης. Η μόνη λύση είναι εμπορικός,επιβατικός λιμάνι στο Λεόντι για αποκέντρωση, τουλάχιστον των οχημάτων που φτάνουν στο νησί μας.
4. Περιφερειακός δρόμος: προφανώς για να προχωρήσει χρειάζεται ο Δήμος να εξασφαλίσει κονδύλια-μάλλον εξ ιδίων- για το πρώτο στάδιο, τις απαλλοτριώσες για το άνοιγμα του δρόμου.
5. Τακτική χερσαία συγκοινωνία για όλα τα χωριά της Αίγινας με δημιουργία και Δημοτικής συγκοινωνίας.
Υγεία: Το υπερτατο αγαθό, που αν και βρισκόμαστε λίγα μίλια μακριά από την Αθήνα δεν το έχουμε, αφού το κράτος δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές μας. Λιγοστό το ιατρικό προσωπικό και οι ιατρικές υποδομές στο Κέντρο Υγείας. Η συμμετοχή του Δήμου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας θα γίνει με τη δημιουργία Δημοτικού Δικτύου Φροντίδας Υγείας.
Παιδεία,Αθλητισμός: Πρώτος στόχος ασφαλή σχολεία με αντισεισμικό έλεγχο και πυρασφάλεια( κάτι που δεν έγινε).
Ανοιχτά σχολεία όλη τη μέρα με αναμόρφωση των αύλειων χώρων με γήπεδα σε κάθε σχολική μονάδα- Κλειστό Γυμναστήριο (ακόμη δεν εχει ξεκινήσει ούτε καν η μελέτη)και Κολυμβητήριο.
Πολιτισμός: Εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι. Επαναλειτουργία του κλειστού Δημοτικού θεάτρου. Απόδοση μέρους του χώρου των φυλακών στο Δήμο για πολιτιστικό κέντρο.Επισκευή καποδιστριακών κτηρίων,των εκκλησιών και μονοπατιών της Παλαιάς χώρας.


Απευθείας αναθέσεις: Σχεδόν 5.000.000 ευρώ -ποσό ρεκόρ- έχει δώσει ο Δήμος μας σε απευθείας αναθέσεις σε έργα ή σε προμήθειες (δημιουργώντας μια στρατιά υποψηφίων για το ψηφοδέλτιό του).
Δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμες οι διαδικασίες (αυτό θα το βρούνε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που “έπιασαν ήδη δουλειά”από Θεσσαλονίκη και απ΄ότι φαίνεται θα πιάσουν και στην Αίγινα, αφού υπάρχει από τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης Δημήτρη Μούρτζη τεκμηριωμένη -αναλυτική καταγγελία στην Αποκεντρωμένη διοίκηση και στην εισαγγελία Πειραιά). Όμως όταν σπαταλούνται τέτοια ποσά και οικονομική ζημιά φέρνουν στο Δήμο (αφού οι διαγωνισμοί φέρνουν πάντα εκπτώσεις) και ηθικά δεν στέκουν, αφού οι αναθέσεις πάνε πάντα σε 2-3 “ημέτερα”πρόσωπα.
Όσον αφορά στην ΚΕΔΑ εδώ έχουμε κραυγαλέες παράνομες απευθείας αναθέσεις, αφού αυτές αγγίζουν το 50% όταν ο νόμος λέει ότι επιτρέπονται αναθέσεις μόνο 10% επί του προϋπολογισμού της.
Σαν λύση προτείνουμε την δημιουργία μητρώου επαγγελματιών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα έργα του Δήμου όλοι οι επαγγελματίες του νησιού μας, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα έργα και οι προμήθειες θα γίνονται πάντα με διαγωνισμούς, ενώ αναθέσεις θα γίνονται μόνο σε έκτακτες ανάγκες.
6. Δημοκρατία,διαφάνεια, υπερσυγκεντρωτισμός: Όταν 3-4 άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα, συνήθως ή δεν θα τα κάνουν σωστά ή δε θα τα κάνουν όλα. Αυτή είναι η “αχίλλειος πτέρνα” της σημερινής Δημοτικής αρχής.
Η σημερινή Δ. Αρχή βλέπει μόνο το δέντρο(την καθαριότητα) και χάνει το δάσος. Χάνει το στοίχημα της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών και τα μεγάλα έργα υποδομών.
Τα έργα που έγιναν στο νησί (όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης,λιμάνια Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας ή άλλα μικρότερα) έγιναν ή ολοκληρώνονται με ενέργειες και μελέτες των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, πολλά με το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και κυρίως από την πρώην περιφερεια Δούρου, κατά την θητεία της οποίας το νησί έλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην Αττική με το ποσό των 65.000.000 ευρώ).

Αιγινήτες,Αιγινήτισσες
Στις επερχόμενες εκλογές συνταχτήκαμε άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους στο ψηφοδέλτιο “Μαζί, μπροστά για την Αίγινα” με υποψήφια δήμαρχο τη Σίλα Αλεξίου, γιατί θέλουμε να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.
Θέλουμε άλλο ύφος και ήθος στη δοίκηση του Δήμου, με έμφαση στην ισοτιμία,ισονομία, στη Δημοκρατία και στη συμμετοχή όλων των πολιτών. Ταυτόχρονα θέλουμε να προχωρήσουμε στα μεγάλα έργα υποδομών που έχει ανάγκη το νησί μας, αξιοποιώντας το υπάρχον προσωπικό αλλά και επιλέγοντας εξωτερικούς συνεργάτες που με την τεχνογνωσία τους, θα δρομολογήσουν την υλοποίησή τους.


Ντελής Αντώνης
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο “Μαζί, μπροστά για την Αίγινα”, με υποψήφια δήμαρχο τη Σίλα Αλεξίου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png