Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννα Αγγελοπούλου θα επισκεφθούν την Αίγινα. Σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες ανακοινώθηκαν από τον Μανώλη Κοττάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα 200 Χρόνια.


Συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά η Επιτροπή για τον Εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του Δήμου Αίγινας στο κτήριο του παλιού δημαρχείου. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μανώλης Κοττάκης, ενημέρωσε τα μέλη της για τις ενέργειες που έχουν γίνει και όσα έχουν προγραμματιστεί. Ανάμεσα σε αυτά κυριαρχεί η είδηση δύο σημαντικών επισκέψεων στην Αίγινα, η πρώτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο και η δεύτερη της προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννας Αγγελοπούλου στις 24 Σεπτεμβρίου.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Επίσης, στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται η λειτουργία της ιστοσελίδας "Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα", η οποία αναμένεται να είναι online εντός του Σεπτεμβρίου, έκδοση ιστορικού λευκώματος, έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, μεταφορά της Έκθεσης του Κοινοβουλίου για τον Καποδίστρια στο Κυβερνείο της Αίγινας και προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού, στρατηγικός σχεδιασμός της επικοινωνίας. Το όλο εγχείρημα πρόκειται να υποστηριχθεί από σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, της τέχνης και της πολιτικής.
 
Η συνάντηση του Μανώλη Κοττάκη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ο Μανώλης Κοττάκης συναντήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε μεταξύ άλλων για το 2021. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των εργασιών στο ιστορικό κτήριο του Κυβερνείου και του ζήτησε να είναι παρών στα εγκαίνια που θα γίνουν τον Ιανουάριο. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν θετική. "Πρώτα ο Θεός και εκτός απροόπτου - διότι ζούμε σε ρευστούς καιρούς - ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αίγινα τον Ιανουάριο", δήλωσε ο κ. Κοττάκης.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τελευταία φορά την Αίγινα το 2016, ενώ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοττάκης, ζήτησε να δώσει τους χαιρετισμούς του στον αντιδήμαρχο Νίκο Πτερούδη με τον οποίο συνδέεται με φιλία.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της επιτροπής, Μανώλης Κοττάκης, ανέφερε: "Το έβαλε στον προγραμματισμό του. Θέλει να εγκαινιάσει το Κυβερνείο και έχω την άδειά του να σας το ανακοινώσω. Εννοείται, βεβαίως, ότι η Επιτροπή μας και ο Δήμος θα αποστείλει προσκλήσεις σε όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία προκειμένου να επισκεφθούν την Αίγινα την ημέρα εκείνη. Σκέπτομαι μάλιστα να εισηγηθώ στον Δήμαρχο ο εορτασμός να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αντί του κανονικού 26 για να μην είναι εργάσιμη μέρα. Σκέπτομαι επίσης να ζητήσω από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να μας διαθέσει την Φιλαρμονική για την ημέρα εκείνη.
 
Πριν τον πρωθυπουργό συναντήσαμε μαζί με τον αντιδήμαρχο κύριο Πτερούδη στο γραφείο του στην Βουλή τον Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Μυλωνάκη. Ο Πρόεδρος ήταν εγκάρδιος και δέχθηκε το αίτημά μας, παλαιά ιδέα του Γιώργου Τσατήρη, για την μεταφορά της Έκθεσης του Κοινοβουλίου για τον Καποδίστρια στο Κυβερνείο της Αίγινας".
 
Ακολούθως παρουσίασε μία σειρά από ενέργειες και επαφές που αφορούν στον προγραμματισμό σημαντικών δράσεων και ενεργειών:
 
"Η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης της Βουλής κυρία Δρούλια, η οποία είναι αρμόδια και συνδέεται με την Αίγινα από τα νεανικά της χρόνια, μας πρότεινε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, μη ανακοινώσιμες, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον για τις ημέρες του Καποδίστρια στο Κυβερνείο.
 
Ο κύριος Τασούλας δέχθηκε επίσης να εκτυπώσει η Βουλή το λεύκωμα ''Η Αίγινα του Καποδίστρια" που ετοιμάζουν η Προνόη Θεολογίδου, ο Διονύσης Καλαμάκης και ο Γιάννης Προβής.
 
Πέραν αυτών όπως ήδη γνωρίζετε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ενέταξε την Αίγινα στα γυρίσματα της ταινίας του για τον Καποδίστρια μετά από αίτημα που του απευθύναμε.
 
Επίσης στο διάστημα αυτό είχα κατ' επανάληψη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις Υπουργούς Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Νίκη Κεραμέως για την ολοκλήρωση του Κυβερνείου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που τεχνικά ξεπερνά τις αρμοδιότητες της επιτροπής μας. Εμείς πιέζουμε, κτυπάμε καμπανάκι και θεωρούμε ότι η είδηση της έλευσης του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο θα κινητοποιήσει τους υπευθύνους.
 
Πρέπει να σας αναφέρω επίσης ότι συνάντησα κατ' ιδίαν τον αγαπητό φίλο και μέλος της επιτροπής μας Κώστα Βαρώτσο για να σκεφτούμε ιδέες προβολής, μίλησα με κορυφαίο Έλληνα συνθέτη προκειμένου να αναλάβει την δεύτερη μεγάλη εκδήλωση που σχεδιάζουμε για τον Ιούλιο του 2021 (επειδή η συνάντησή μας εκκρεμεί δεν δίνω λεπτομέρειες ακόμη), συνάντησα μαζί με το μέλος της Επιτροπής, τον αγαπητό Γιώργο Καλόφωνο, τον καθηγητή Νίκο Καραπιδάκη προκειμένου να σχεδιάσουμε μαζί μια έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους με εφημερίδες της Κυβερνήσεως και άγνωστα έγγραφα για την πρώτη πρωτεύουσα. Ο κύριος Καραπιδάκης που εκφώνησε τον πανηγυρικό στις 26 Ιανουαρίου 2017 στην Αίγινα θα έχει ρόλο ειδικού συμβούλου της επιτροπής μας.
 
Και βεβαίως επικοινώνησα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κύριο Εφραίμ για την πιθανή έλευση του Αρχιεπισκόπου στην Αίγινα μέσα στο 2021.
 
Παρέλκει βεβαίως να θυμίσω ότι σχεδιάζουμε, αν όλα πάνε καλά, μια κοινή δράση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Και βεβαίως εκκρεμεί μετά από πρόταση του Σάκη Σακκιώτη μια επαφή μου με την Ρωσική πρεσβεία για την διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς και στην Αίγινα μιας ΄Εκθεσης που έγινε για τον Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη.
 
Πριν γίνω τώρα αναλυτικότερος με τις δράσεις μας που προχωρούν να σας κάνω μια ανακοίνωση: σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το γραφείο Δημάρχου θα επισκεφθεί αυθημερόν το νησί μας στις 24 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου ".
 
Ο προγραμματισμός των δράσεων αναλυτικά:
 
Ιστοσελίδα: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η σελίδα του Δήμου "Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα" θα είναι online στις 20 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου. Ο κ. Κοττάκης παρουσίασε τα προτεινόμενα λογότυπα για να εγκριθούν από τα μέλη της επιτροπής. Σε αυτήν την δράση συνεργάζονται ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης που προσέφερε το υλικό, ο καθηγητής κ. Γιώργος Μπήτρος και η κυρία Κωνσταντίνα Χατζίνα. Για το σκοπό αυτό κατοχυρώθηκε το domain: ''Aegina First Capital".
 
Λεύκωμα: Ετοιμάζεται, επίσης, από την κυρία Θεολογίδου και τους κυρίους Προβή και Καλαμάκη το λεύκωμα με το οποίο θα αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια. "Πολλές πόλεις μεταβατικά ήσαν διοικητικά κέντρα αλλά πρώτη πρωτεύουσα ήταν η Αίγινα, τελεία και παύλα", είπε ο κ. Κοττάκης.
 
Μαθητικός διαγωνισμός: Μετά από την συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της επιτροπής Μανώλης Κοττάκης με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αίγινας κ. Γιάννη Πούντο και τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας κ.  Γιώργο Μπήτρο, θα προκηρυχθεί σύντομα μαθητικός διαγωνισμούς που θα αφορά στην κατασκευή ενός χρηστικού application για τα Καποδιστριακά Κτήρια. Ο διαγωνισμός θα έχει έπαθλο.
 
Επικοινωνία: "Κομβικό ρόλο στην μεταφορά του μηνύματός μας θα παίξει η επικοινωνία", τόνισε ο Μανώλης Κοττάκης που ανέλυσε στη συνέχεια τα στοιχεία από τις αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης και τις αναφορές στο διαδίκτυο για τις φράσεις: "Αίγινα πρώτη πρωτεύουσα'" και ''Ναύπλιο Πρώτη πρωτεύουσα".
 
Τόνισε ότι οι ανάγκες της επικοινωνίας θα είναι αυξημένες και κάλεσε όποια από τα μέλη της επιτροπής επιθυμούν να το δηλώσουν, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι: "Ο εορτασμός της άφιξης και της ορκωμοσίας του Καποδίστρια καθιερώθηκε στο νησί μας μόλις το 2006 επί δημαρχίας Γκότση με εισήγηση του Σώζοντος Βελιώτη – κάποτε πρέπει να τους τιμήσουμε".
 
Στήριξη: "Δεν περισσεύει κανείς" ήταν το μήνυμα του Μανώλη Κοττάκη προς τα μέλη της επιτροπής και παρουσίασε προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής που μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ανάμεσα στα ονόματα που προτάθηκαν ήταν: ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Νίκος Μπακουνάκης και η Ναταλία Δραγούμη. Για το ίδιο θέμα σημαντική θα είναι η βοήθεια των βουλευτών όλων των παρατάξεων, ενώ σύντομα θα συναντηθεί με τον πρώην υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου.
 
Για την επιστολή Σάκη Σακκιώτη προς τους βουλευτές της Α' Πειραιά και Νήσων είπε: "Συγχαίρω τον Σάκη Σακκιώτη που έστειλε, έστω και με δική του πρωτοβουλία, επιστολή σε όλους τους Βουλευτές της Α' Πειραιώς ζητώντας στήριξη για το Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα. Θα το κάνουμε και θεσμικά".
 
Ποιο είναι το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα:
  • 20 Σεπτεμβρίου: Η σελίδα ''Αίγινα Πρώτη Πρωτεύουσα'' θα είναι ενεργή.
  • 30 Νοεμβρίου: Λήξη του μαθητικού διαγωνισμού και τον Δεκέμβριο βράβευση των νικητών του διαγωνισμού.
  • Αρχές Ιανουαρίου: οργάνωση δρόμου αντοχής ''Ιωάννης Καποδίστριας''.
  • 24 Ιανουαρίου (πρόταση): ο επίσημος εορτασμός με δρώμενο Ζάν Ζάκ, Φιλαρμονική Δήμου Αθηναίων και εγκαίνια Έκθεσης Βουλής για τον Καποδίστρια. Μαζί με την καθιερωμένη δοξολογία.
  • Ιούλιος: Μεγάλη συναυλία στην Αφαία ή τον Άγιο Νικόλαο με τηλεοπτική κάλυψη εάν αυτό είναι δυνατόν.
  • Σεπτέμβριος: Έκθεση Γενικών Αρχείων Κράτους σε χρόνο που θα προσδιοριστεί.
  • Ειδική προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή ''Ιωάννης Καποδίστριας'' στην Αίγινα.
  • Πρότεινε επίσης ως ομιλητές στις δύο εκδηλώσεις, δηλαδή στον πανηγυρικό της 24ης Ιανουαρίου και στα εγκαίνια Έκθεσης Γενικών Αρχείων Κράτους τον πρώην Υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο και τον καθηγητή Βυζαντινολογίας και διακεκριμένο Αιγινήτη Διονύση Καλαμάκη, αντίστοιχα.
Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπεύθυνη επικοινωνίας ορίστηκε η δημοσιογράφος Σίλα Αλεξίου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png