Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς και ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του υποθαλάσσιου αγωγού, έδωσαν κάποιες πρώτες απαντήσεις για τις συνέπειες αυτής της δολιοφθοράς. Συγκεντρώσαμε τις κυριότερες από αυτές και τις ταξινομήσαμε.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Κανονικά η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού και η υδροδότηση:
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Κανονικά η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού και η υδροδότηση:
Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς στην έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε: "Θα ήθελα να ενημερώσω, ότι σχετικά με την λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού, το νησί υδροδοτείται κανονικά. Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα και στις απαιτούμενες αυξημένες ποσότητες, που λόγω και των καιρικών συνθηκών, αλλά που βρισκόμαστε στην υψηλή τουριστική περίοδο, έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες, όλα λειτουργούν κανονικά".
Ποιο είναι το μέγεθος της βλάβης;
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, που βασίζονται σε ενημέρωση που είχε από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου, από την έκρηξη προκλήθηκε ρήγμα στον αγωγό μήκους οχτώ εκατοστών και τουλάχιστον ένα εκατοστό άνοιγμα. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η λέξη ρήγμα, για να περιγράψει τη βλάβη που προκάλεσε η έκρηξη.
Το σημείο που βρίσκεται το ρήγμα στον αγωγό είναι στα 14 μέτρα βάθος. Όπως επισήμανε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης η εσωτερική πίεση του αγωγού είναι δέκα ατμόσφαιρες, ενώ εξωτερικά, στο σημείο που βρίσκεται το ρήγμα, λόγω βάθους, η πίεση είναι μιάμιση ατμόσφαιρα. Αυτό οδηγεί το νερό να ρέει προς τα έξω, δηλαδή στη θάλασσα. Για τον ίδιο λόγο δεν υπάρχει είσοδος του θαλασσινού νερού στον αγωγό, αν και υπό συνθήκες μπορεί να συμβεί. Πάντως όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας του νερού στην δεξαμενή της Κυψέλης.
Ποια είναι η ποσότητα του νερού που χάνεται ημερησίως;
Ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κουκούλη, είπε πως "εικάζεται", ότι η απώλεια είναι 5-10 κυβικά τη ώρα, δηλαδή ίσως να φτάνει τα 240 κυβικά την ημέρα.
Πότε θα επισκευαστεί και μια ποια μέθοδο;
Από την ενημέρωση που έκανε ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης, σχετικά με την επισκευή, είπε ότι αυτή είχε προγραμματιστεί να γίνει την Δευτέρα 25 Ιουλίου, με τη μέθοδο μασνόν. Είναι ουσιαστικά ένας κύλινδρος κομμένος κατά μήκος σε δύο τμήματα. Το ένα τοποθετείται από την πάνω πλευρά του σωλήνα και το άλλο από την κάτω, στο σημείο που υπάρχει το ρήγμα. Δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτή θα είναι μία μόνιμη επισκευή ή αν αργότερα θα χρησιμοποιηθεί μια άλλη μέθοδος για μόνιμη αποκατάσταση του ρήγματος.
Σε αναμονή της τεχνικής έκθεσης
Ο κ. Ζορμπάς ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι αναμένει την τεχνική έκθεση από τον ανάδοχο του έργου, στην οποία θα υπάρχουν οι προτάσεις για την επισκευή του έργου.
"Είναι μία εγκληματική ενέργεια και απορώ, που δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοια", είπε ο Παναγιώτης Κουκούλης.
Ο Δήμος της Αίγινας στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 22 Ιουλίου χαρακτήρισε την έκρηξη ως "σκόπιμη παράνομη πράξη", ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου γράφει ότι: "καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ύπουλες, άνανδρες, παράνομες και ποινικά κολάσιμες πράξεις".
Ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης την χαρακτήρισε ως "εγκληματική ενέργεια", λέγοντας ότι: "Παρεμπιπτόντως ρωτώ, έγινε μία απόπειρα για ανατίναξη ενός τμήματος του αγωγού είναι μία εγκληματική ενέργεια και απορώ, ας πούμε, που δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοια". Σε άλλο σημείο είπε: "Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ανατινάξουν τον αγωγό. Πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", συμπλήρωσε. "Σαφώς, όλοι καταδικάζουμε" απάντησε, συμφωνώντας, ο κ. Ζορμπάς.
Με αυτόν τον χαρακτηρισμό συμφώνησε και ο κ. Φίλιππος Τζίτζης λέγοντας ότι "Όλοι πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την εγκληματική ενέργεια".
Το πρόβλημα της ενημέρωσης του Κυρίου του Έργου.
"Είναι δυνατόν ο κύριος του έργου να μην έχει πλήρη πληροφόρηση για το τι συνέβη, πώς αντιμετωπίζεται και ποια είναι τα επόμενα βήματα", είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης. Μάλιστα, για πολλαπλή φορά επισήμανε, ότι το όργανο που έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί το έργο, δηλαδή η Επιτροπή Παρακολούθησης, δεν συνεδριάζει για μήνες, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι: "Ο Δήμος είναι ο κύριος του έργου και οφείλει, έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα της πλήρους εποπτείας και εικόνας".
Για το ίδιο θέμα ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι: "Στις λεπτομέρειες έχω ενημέρωση από τον ανάδοχο. Σε πολιτικό επίπεδο έχουμε συζητήσει και με την Αντιπεριφερειάρχη. Έχουμε πει κάποια πράγματα και από μεριάς μου υπάρχει μία παραίνεση για επίσπευση αυτής της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης.
Σε άλλο σημείο ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Σε άλλο σημείο ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής, η εκτέλεση του έργου γίνεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, ο δήμος της Αίγινας είναι ο Κύριος του Έργου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Κουκούλης, που εκείνη την ώρα έλαβε την πρόσκληση, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, η Επιτροπή Παρακολούθησης. Μάλιστα, παρατήρησε ότι ανάμεσα στους παραλήπτες, δεν είδε το όνομα του δημάρχου και ζήτησε να συμμετέχει και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς.
Αν αυτή είναι η τρίτη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό, ποια ήταν η δεύτερη και τι συνέπειες είχε;
Δεν είναι κάτι που συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά μία από τις πολλές απορίες, που μας δημιουργήθηκαν παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 22 Ιουλίου 2022 για το περιστατικό, αναφέρει ότι "τρίτωσε το κακό". Σε άλλο σημείο του κειμένου γράφει ότι: "Έκρηξη σημειώθηκε εξάλλου και πριν από περίπου 3 μήνες, από την πλευρά του Πέρανι της Σαλαμίνας. Η Δύναμη Ζωής αμέσως υπέβαλε σχετική ερώτηση, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάγκης προστασίας αυτής της τόσο κρίσιμης υποδομής".
Τουλάχιστον σ' εμάς εδώ στο Aegina Portal δεν ήταν γνωστό, ότι μετά το περιστατικό που έγινε τον Ιανουαρίου του 2020, υπήρξε και κάποιο δεύτερο περιστατικό και μάλιστα κατά τη διάρκεια του 2022. Ενημερώθηκε άραγε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο;
Άλλωστε, το πρωί της ίδιας ημέρας, 22 Ιουλίου 2022, σε ερωτήσεις που υποβάλαμε στο Δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, σε ένα σημείο του διαλόγου, ο κ. Δήμαρχος αναφέρει ότι: "είναι η δεύτερη φορά που γίνεται και μάλιστα αυτή τη φορά γίνεται πάνω στη προστασία του υποθαλάσσιου αγωγού". Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα, στο Δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται ότι: "Είναι η τρίτη κατά σειρά σκόπιμη παράνομη πράξη πρόκλησης ζημιάς".
Άλλωστε, το πρωί της ίδιας ημέρας, 22 Ιουλίου 2022, σε ερωτήσεις που υποβάλαμε στο Δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά, σε ένα σημείο του διαλόγου, ο κ. Δήμαρχος αναφέρει ότι: "είναι η δεύτερη φορά που γίνεται και μάλιστα αυτή τη φορά γίνεται πάνω στη προστασία του υποθαλάσσιου αγωγού". Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα, στο Δελτίο Τύπου του Δήμου αναφέρεται ότι: "Είναι η τρίτη κατά σειρά σκόπιμη παράνομη πράξη πρόκλησης ζημιάς".
Επιστρέφοντας στο Δελτίο Τύπου της Ρένας Δούρου, γράφει ότι έγινε έκρηξη από την πλευρά του Πέρανι πριν από 3 περίπου μήνες. Ανατρέχοντας στα αρχεία μας για εκείνη την περίοδο, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κάποια σχετική ανακοίνωση, Δελτίο Τύπου ή ενημέρωση. Μάλιστα, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ίδια η κ. Δούρου τον Ιούνιο του 2022 αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας του υποθαλάσσιου αγωγού, και κάνει λόγο για την "κακόβουλη ενέργεια" του Ιανουαρίου του 2020, όμως δεν αναφέρεται σε κάποια έκρηξη που συνέβη το 2022.