Ανανεώθηκε η σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Τι παρέχει στο Δήμο Αίγινας, ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις ανάγκες που προκύπτουν.

ananeosi-simvasis.jpg
Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2024, συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης σχεδίου, σύμβασης συνεργασίας για την Εναλλακτική Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας, του Δήμου Αίγινας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Το θέμα είχε ως κύριο στόχο την ανανέωση της σύμβασης, η οποία σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γιάννη Ζορμπά κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για το Δήμο μας.


Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο καθορισμός των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων συνεργασίας του Δήμου με την ΕΕΑΑ για την οργάνωση των εργασιών διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας και την λειτουργία του προγράμματος ανακύκλωσης στην περιοχή του Δήμου.

Τα απόβλητα που αποτελούν αντικείμενο συλλογής, μεταφοράς, διαλογής και αξιοποίησης είναι τα δημοτικά απόβλητα συσκευασίας (χάρτινες, πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες). Οι δημότες καλούνται να τοποθετούν τα απόβλητα συσκευασίας που είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, χαρτί, γυαλί και πλαστικό) στους κάδους μηχανικής αποκομιδής. Τα απόβλητα συσκευασίας συλλέγονται με ευθύνη του Δήμου και μεταφέρονται προς διαλογή στο συνεργαζόμενο με τον Δήμο ΚΔΑΥ.

Ο Δήμος έχει την πλήρη ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου ανακύκλωσης. Ειδικότερα θα διενεργεί την αποκομιδή και διαλογή με ευθύνη του και θα διαθέτει τα απόβλητα συσκευασίας ώστε να παράγονται διαφορετικά είδη δευτερογενών υλικών, τα οποία θα προωθούνται προς ανακύκλωση – αξιοποίηση. 

Το τίμημα της σύμβασης

Έναντι της υποχρέωσης του Δήμου να εκτελέσει πρόγραμμα ανακύκλωσης, διασφαλίζοντας μέσω σύμβασης με ΚΔΑΥ επιλογής του τις υπηρεσίες διαλογής των συλλεγόμενων φορτίων μπλε κάδου, με σκοπό την ανάκτηση των αποβλήτων συσκευασίας στο πλαίσιο του έργου ανακύκλωσης που περιγράφεται στην παρούσα Σύμβαση, η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει στο Δήμο για το χρονικό διάστημα της παρούσας Σύμβασης, τίμημα υπολογιζόμενο ως ακολούθως:

  • Για το χαρτί / χαρτόνι συσκευασίας, 5 € για κάθε ανακτώμενο τόνο.
  • Για όλα τα άλλα ανακτώμενα απόβλητα συσκευασίας, εκτός από χαρτί / χαρτόνι 50 € για κάθε ανακτώμενο τόνο.

 

Η ερώτηση του αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Καραγιάννη για την πορεία της ανακύκλωσης στην Αίγινα και η τοποθέτηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά.

Σε ερώτηση που έκανε ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, εάν δηλαδή ο δήμος είναι ευχαριστημένος από την ανακύκλωση, ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι:


Τώρα με τα δύο οχήματα από έχουμε προμηθευτεί και επίσης με το προσωπικό το οποίο θέλουμε να ενισχύσει γενικότερα της υπηρεσίες του δήμου και να αποδεσμεύσει κάποιος οδηγούς, θεωρούμε ότι θα πάμε πολύ καλύτερα, έτσι ώστε να γίνεται ακόμα πιο τακτική η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων.

Ένα άλλο πρόβλημα που είχαμε όσον αφορά της σταθερή πρέσα συμπίεση στα μεταλλικά κιβώτια που μεταφέρουμε, και αυτό αποκαταστάθηκε, οπότε συνεπώς και έχουμε και αυτή την υπηρεσία διαθέσιμη.

Υπάρχουν ακόμα σίγουρα βήματα ότι πρέπει να γίνουνε, πρέπει να κάνουμε και μία πιο καλύτερη παρουσίαση, ξανά, προς τον κόσμο και να ζητήσουμε την ευαισθητοποίησή τους και την συμμετοχή τους. Πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα.

Και ο κόσμος ξέρεις τα πετάει όπου ‘νάνε είπε ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Μούρτζης, τονίζοντας την ανάγκη αποκομιδής ανακυκλώσιμων στην παραλία και σε στενά σημεία του κέντρου. 

Ο κ. Καραγιάννης συμπλήρωσε: “Μήπως δήμαρχε χρειαζόμαστε ένα αυτοκίνητο πιο μικρό, αυτό που είναι στα στενά σημεία της πόλης, να παίρνεις την ανακύκλωση. Δηλαδή τα ανακυκλώσιμα, ειδικά τώρα στη παραλία και σε κάποια στενά, ειδικά όπως λέει ο κ. Αντώνης, το καλοκαίρι είναι ακόμη περισσότερη. Ένα πρεσάκι μήπως μπορούσαμε να το κάνουμε, εντάξει πάει σε χωριά…”.

Ο κ. Ζορμπάς απάντησε: “Αυτό που σκεφτόμαστε και το έχουμε πει, απλά δεν έχουμε βρει λίγο έτσι τα βήματά μας, είναι να αξιοποιήσουμε ένα πολύ μικρό όχημα που έχουμε και να περνάμε μέσα από την πόλη και ιδιαίτερα από πληθυσμιακά από συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας, έχουν κινητικά προβλήματα και να γίνεται αποκομιδή τόσο σε σύμμεικτο όσο και σε ανακύκλωση, αυτό είναι ένα θέμα.

Γενικότερα, αυτό που λες αντιδήμαρχε, ότι να περνάει το δηλαδή να κάνει μέσα στην πόλη ανακύκλωση, αυτό ναι πρέπει να γίνει”.

“Ειδικά το απογευματινό δρομολόγιο, αν το παρακολουθήσουμε είναι το πιο πολύ είναι ανακυκλώσιμο”, είπε ο κ. αντιδήμαρχος Δημήτρης Καραγιάννης.

Πληροφορίες από τα παραρτήματα της σύμβασης:
 

Κατάλογος ανακτώμενων υλικών συσκευασίας

  • Απόβλητα συσκευασίας από γυαλί
  • Απόβλητα συσκευασίας από πλαστικό – φιάλες PET
  • Απόβλητα συσκευασίας από πλαστικό – φιάλες HDPE
  • Απόβλητα συσκευασίας από πλαστικό - PP/PS
  • Απόβλητα συσκευασίας από πλαστικό - φιλμ PE
  • Απόβλητα συσκευασίας από χαρτόνι/χαρτί
  • Απόβλητα συσκευασίας -χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων
  • Απόβλητα συσκευασίας από αλουμίνιο
  • Απόβλητα συσκευασίας από σίδηρο


Κριτήρια για την χωροθέτηση των κάδων:

 

  • Για την προσωρινή αποθήκευση των ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοικοκυριά και τη συλλογή από τα ειδικά οχήματα συλλογής θα τοποθετηθούν κάδοι όπου είναι εφικτό και προβλέπεται από το σχεδιασμό του συστήματος, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου.
  • Οι κάδοι αυτοί θα είναι μπλε χρώματος θα φέρουν διακριτικά ώστε να διευκολύνεται η αναγνώρισή τους από τους κατοίκους και η τοποθέτηση εντός αυτών, των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Ο ακριβής αριθμός των κάδων που θα αναπτυχθούν θα καθοριστεί από την εξέλιξη του έργου. Για την έναρξη του έργου ο εμπειρικός κανόνας χωροθέτησης των κάδων θα είναι ένας κάδος των 1.100 λίτρων ανά 75 κατοίκους (βάσει απογραφής ΕΛΣΤΑΤ 2021).


Το δίκτυο προσωρινής αποθήκευσης των μπλε κωδώνων

Το δίκτυο προσωρινής αποθήκευσης των μπλε κωδώνων αφορά στη χωριστή συλλογή του ρεύματος γυάλινης συσκευασίας.

Οι μπλε κώδωνες τοποθετούνται σε σημεία όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) (με μέση αναλογία 1 κώδωνας προς 3-4 επιχειρήσεις), οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα ή στο μπλε κάδο.

Η ΕΕΑΑ έχει την υποχρέωση να αντικαθιστά τους μπλε κώδωνες σε περιπτώσεις βανδαλισμού ή/και εμπρησμού εντός εύλογου χρονικού διαστήματος σε συνέχεια εγγράφου αιτήματος του Δήμου.

Η τοποθέτηση των κωδώνων πραγματοποιείται με δαπάνες της ΕΕΑΑ και ύστερα από την υπόδειξη των σημείων τοποθέτησης από το Δήμο. Το σημείο τοποθέτησης πρέπει να βρίσκεται στο κοντινότερο δυνατό σημείο των εξυπηρετούμενων επιχειρήσεων και οπωσδήποτε δίπλα σε μπλε και πράσινο κάδο, με δυνατότητα πρόσβασης γερανοφόρου οχήματος.

Επειδή το ρεύμα της γυάλινης συσκευασίας συλλέγεται χωριστά από τον μπλε κάδο, απαιτείται υψηλού βαθμού καθαρότητα (μεγαλύτερη από 95%). Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η παραπάνω συνθήκη και κατόπιν υποδείξεων στις εξυπηρετούμενες επιχειρήσεις, ο κώδωνας θα αποσύρεται από την ΕΕΑΑ.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png