Μηνυτήρια αναφορά κατάθεσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, για τις εργασίες που έγιναν σε παραλία στα Πλακάκια, για την υποθαλάσσια σύνδεση με την Σταχτορρόη.

1716225370740.jpg

Σε ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής σήμερα 20 Μαΐου 2024, αναφέρθηκε στις εργασίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, σε παραλία που βρίσκεται στην περιοχή Πλακάκια, για το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Αίγινας με την Σταχτορρόη μέσω υποβρυχίου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης τάσης μήκους 7,8 χλμ.  

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το συγκεκριμένο έργο έφερε στην επικαιρότητα το Aegina Portal στις 27 Απριλίου 2023, δημοσιεύοντας την σχετική απόφαση για το έργο της διασύνδεσης. Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα τον Φεβρουάριο του 2022, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, είχε αποστείλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επιστολή - πρόταση παράλληλης διασύνδεσης, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγινα, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και των εργασιών στην γειτονική Σταχτορρόη.

Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση "Ο Σταθμός Ηλεκτροδίου της Νήσου Σταχτορρόης, για κύρια πηγή ηλεκτρικής τροφοδότησης, διασυνδέεται με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης της Νήσου Αίγινας μέσω υποβρυχίου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης τάσης μήκους 7,8 χλμ.".

Στις 11 Αυγούστου 2023, το Aegina Portal δημοσίευσε την απόφαση για την παραχώρηση  χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου-πυθμένα, στο Σταθμό Ηλεκτροδίων της Σταχτορρόης, του υποέργου της υποθαλάσσιας διασύνδεσης και την ηλεκτρική διασύνδεση του με την Αίγινα.

Για την διασύνδεση δεν υπήρξε κάποια άλλη πληροφορία, μέχρι σήμερα, οπότε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τις εργασίες που έγιναν στην παραλία, που θα τοποθετηθεί ο αγωγός της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση, από τις εργασίες καταστράφηκε ανεπανόρθωτα η ακτογραμμή, ενώ κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει σε εκείνο το σημείο. Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την σταθερότητα του οδοστρώματος του πρανούς σε μία βροχόπτωση. 

Σημειώνεται ότι η περιοχή αποτελεί μέρος της ακτογραμμής που βρίσκεται ανάμεσα στον Μουσείο Καπράλου, το γλυπτό "Μάνα" και βέβαια της οικίας του Νίκου Καζαντζάκη. Αποτελεί σημείο ρέμβης και δημοφιλή προορισμό για κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, είπε τα ακόλουθα:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω και για κάτι άλλο που έχει προκύψει, το οποίο διαχειριστήκαμε με τον αντιδήμαρχο των τεχνικών υπηρεσιών και είναι το εξής: διαπιστώσαμε μία αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, μία τροποποίηση της ακτογραμμής, των γεωγραφικών ορίων της ακτογραμμής στη θέση ανάμεσα από τον όρμο "Λιβαδάκια" με τον όρμο Πλακάκια. Είναι το σημείο το οποίο εκεί θα υποδεχθεί ή θα τοποθετηθεί ο αγωγός μέσης τάσης που οδεύει υποθαλάσσια από τη "Σταχτορρόη".

Η μελέτη προβλέπει συγκεκριμένη παρέμβαση επί τους επί της ακτής, μήκους 15 μέτρων, βάθους 1.6 m και πλάτους 0,30. Προφανώς για να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος εργολάβος, έγινε παρέμβαση επί της παραλίας, εντός της ζώνης παραλίας και έντος του αιγιαλού, αλλά και στον υποθαλάσσιο χώρο, έγινε δηλαδή εκχέρσωση γαιών και επιχωμάτωση και στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και επί της ακτογραμμής με αποτέλεσμα να πληγεί βάναυσα και κατά την προσωπική μου άποψη ανεπανόρθωτα, η συγκεκριμένη ακτογραμμή.

Έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην αστυνομία και έχω συντάξει τεχνική έκθεση, με αυτά τα αποτελέσματα, την οποία την έχω δώσει και στην τεχνική υπηρεσία, αλλά και στη νομική υπηρεσία, έτσι ώστε να προβούμε στις αντίστοιχες καταγγελίες τόσο στην Κτηματική όσο και στην Ενάλιες Αρχαιότητες και στην Περιφέρεια και όπου αλλού προβλέπεται, διότι η μελέτη δεν έλεγε αυτές τις εργασίες.

Οι εργασίες για την διάνοιξη του υποθαλάσσιου χάνδακα προβλεπόταν, θα μπορούσε να γίνει μ’ ένα διαφορετικό τρόπο και όχι με τον τρόπο ενός τεράστιου, με την χρήση ενός τεράστιου εκσκαφέα, ο οποίος για να μπορέσει να εργαστεί, εκχέρσωσε χώματα και πέτρες, τα τοποθέτησε κοντά έτσι ώστε να δημιουργήσει, επιτρέψτε μου για τη λέξη, ένα πατάρι για να μπορέσει να εδραστεί ο εκσκαφέας για να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες, με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που λέμε.

Είναι πραγματικά στενάχωρο θέαμα. Καταρχήν να σας πω δεν υπάρχει ποια η πρόσβαση στην ακτογραμμή, δεν μπορεί κάποιος να πλησιάσει στο σημείο εκείνο.

Λοιπόν αυτά είναι οδηγηθήκαμε στη αυτόφωρη διαδικασία, όμως η εργασίες δεν μπορούσαμε, να πούμε ότι πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί πριν κάποιες μέρες.

Τώρα και αυτό το πράγμα έχει μία εξέλιξη, δεν διορθώνεται και γεννάται και κίνδυνος γιατί αυτή η εκσκαφή που έχει γίνει βρίσκεται πολύ κοντά στην Λεωφόρο Καζαντζάκη και κινείται παράλληλα, οδεύει δηλαδή αυτή η εκχέρσωση, παράλληλα με τον άξονα του οδοστρώματος, με τον άξονα της λεωφόρου.

Συνεπώς οποιαδήποτε βροχόπτωση οτιδήποτε γίνει εκεί είναι επικίνδυνο, έτσι λοιπόν και την Περιφέρεια θέλουμε να έρθει για να πάρει θέση και να δει πώς μπορούμε πώς μπορεί να προστατευτεί αυτό πλέον το πρανές σου έχει δημιουργήσει και να δούμε εκεί πως θα το χειριστούμε.

Είμαστε υπέρ στα έργα, ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει μία εμπεριστατωμένη μελέτη, τη διάβασα αναφέρεται συγκεκριμένα για την όδευση και πώς, τι χαντάκι θέλει να γίνει, όμως τα μέσα από χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν τα ενδεδειγμένα”. 

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο κ. Γιάννης Ζορμπάς, στο ηχητικό απόσπασμα.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png