Εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή η αρχιτεκτονική μελέτη του κλειστού γυμναστηρίου της Αίγινας. Οι περιορισμοί που θέτει το οικόπεδο στον αριθμό των κερκίδων.

IMG_20240528_115104.jpg
Δημοσιεύθηκε σήμερα το έγγραφο της απόφασης, από την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αίγινας, που συνεδρίασε στις 28 Μαΐου 2024, με θέμα: "Λήψη απόφασης για την Παραλαβή της Μελέτης με τίτλο “ Αρχιτεκτονική Μελέτη Κλειστού  Γυμναστηρίου Αίγινας”, του Δήμου Αίγινας, συμβατικής αμοιβής 24.800 ευρώ (με 24% Φ.Π.Α.), Αναδόχου Εταιρίας “Ανάπλαση Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.”. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πρόκειται για τη οριστική μελέτη, κατασκευής του κλειστού τυποποιημένου γυμναστηρίου της Γ.Γ.Α. με υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις στην εκτός σχεδίου περιοχή Αγ. Ειρήνη, στο ακίνητο "Γκίκα", επί της παραλιακής οδού Αίγινας - Πέρδικας. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος παρουσιάστηκαν σχέδια, εσωτερικές και εξωτερικές απεικονίσεις του κλειστού γυμναστηρίου. Ο μελετητής παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης τα χαρακτηριστικά της μελέτης.

Μερικά από αυτά είναι ότι το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και volley θα έχει 150 θέσεις σε σταθερές κερκίδες, ένα wc και ένα ειδικό wc για ΑΜΕΑ. Αυτά τα στοιχεία προκάλεσαν ερωτήσεις, τόσο για τον μικρό αριθμό των κερκίδων, όσο και για το γεγονός, ότι σε έναν καινούργιο χώρο που θα επισκέπτονται τόσα άτομα, θα υπάρχει μόνο ένα wc. 

IMG_20240528_115130_1.jpg
Ένα ακόμη στοιχείο που προκάλεσε ερωτήσεις, είναι ότι χαρακτηρίστηκε από τον μελετητή ως ένα γήπεδο που θα γίνονται σχολικοί αγώνες και προπονήσεις. 

IMG_20240528_115134.jpg
Όπως έγινε κατανοητό από τη συζήτηση, η απάντηση για την μικρή χωρητικότητα βρίσκεται στις χωροταξικές δυνατότητες του οικοπέδου, στο κτήμα "Γκίκα", που θέτουν αρκετούς περιορισμούς. Άλλωστε το θέμα του αριθμού των κερκίδων ήταν λίγο -  πολύ γνωστό, από την παλαιότερη αρχιτεκτονική μελέτη, όπου αναφέρονταν 170 θέσεις. 

Το Aegina Portal αναζήτησε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την κατηγοριοποίηση των γηπέδων, που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

screenshot.1448.png
"Μπορούμε να κάνουμε αγώνες σε πολλές διοργανώσεις και σε πολλές κατηγορίες εθνικές. Χωροθετικά θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο", είπε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, που σε άλλο σημείο της συνεδρίασης σημείωσε: "Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα 8 χρόνων. Έχουμε αυτό το οικόπεδο, αυτό το οικόπεδο καλούμαστε να διαχειριστούμε και νομίζω ότι η μελέτη που έχετε στα χέρια σας, αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την απόδοση χωροθετικά του κλειστού γυμναστηρίου. Εγώ δεν θα το πω προπονητήριο, εγώ θα το πω κλειστό γυμναστήριο. Οι αγώνες θα γίνονται κανονικά. Επίσης, όταν φτιάχνεις έναν χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, όπως θα γίνει τελικώς, όπως είδα το οικόπεδο του Γκίκα, προφανώς και πρέπει να προϋπολογίσεις και τις θέσεις του parking, αλλά και τα ανοιχτά γήπεδα τα οποία, θα είναι αδειοδοτημένα και αυτά για αγώνες των ακαδημιών ή άλλων ομάδων και σωματείων", είπε.

IMG_20240528_115443.jpg
Από την πλευρά του ο μελετητής υπογράμμισε ότι το γήπεδο είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, "το μόνο που μας κολλάει είναι οι κερκίδες", σημείωσε.

Προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων. Η είσοδος των θεατών θα βρίσκεται απέναντι από τις κερκίδες, στην είσοδο των ομάδων.

IMG_20240528_115431.jpg
Για τον περιορισμό στην χωρητικότητα του γηπέδου, η κ. Ξανθή Σκαλτσιώτη, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που ήταν παρούσα στην παρουσίαση της μελέτης, τόνισε ότι είναι πολύ αυστηροί οι περιορισμοί και οι όροι. "Οι κατευθύνσεις που είχαμε ήταν αυτές, για να μπορέσει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί το έργο".

Σχετικές ερωτήσεις για την αύξηση του αριθμού των κερκίδων έκανε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, με ενδεχόμενη αφαίρεση άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, διαπλάτυνση του πλαϊνού δρόμου κτλ, κάτι που όπως διαπιστώθηκε από τις απαντήσεις του μελετητή δεν είναι εφικτό λόγω των χωροταξικών περιορισμών που θέτει το οικόπεδο και η περιοχή.

IMG_20240528_115300.jpg
Ένα από αυτά που πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα είναι η αλλαγή του ρυμοτομικού. Η κ. Ξανθή Σκαλτσιώτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Aegina Portal είπε ότι ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΕΚΑ θα τον διαβιβάσει στο ΣΥΠΟΘΑ, στην συνέχεια θα επιτρέψει και πάλι στο ΥΠΕΚΑ, όπου θα γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία.

Η αλλαγή του ρυμοτομικού είναι αναγκαία, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και στη συνέχει τα τεύχη δημοπράτησης. Αυτή τη στιγμή αναμένεται μία βεβαίωση από την Πολεοδομία Πειραιά, ώστε να ολοκληρωθούν οι υδρογαιολογικές μελέτες και η έκδοση βεβαίωσης χρήσεων γης.

Σε ερώτηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί, με παράδειγμα τα τρία χρόνια που χρειάστηκαν για την αλλαγή του ρυμοτομικού στο Εϋνάρδειο (2016 γνωμοδότηση δημοτικού συμβουλίου - 2019 δημοσίευση στο ΦΕΚ) η κ. Σκαλτσιώτη είπε ότι η περίπτωση είναι διαφορετική και ότι ο χρόνος θα είναι μικρότερος.

IMG_20240528_115247.jpg
Στο συγκρότημα θα κατασκευαστούν δύο υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης και  πετοσφαίρισης και ένα υπαίθριο γήπεδο αντισφαίρισης με κερκίδες. 

Η δημοτική σύμβουλος κ. Σίλα Αλεξίου, ψήφησε θετικά, αν και όπως εξήγησε διαφωνεί με την επιλογή της τοποθεσίας για την δημιουργία κλειστού γηπέδου. Ο κ. δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Πούντος αποχώρησε πριν την ψηφοφορία του θέματος.

Η έγκριση ψηφίστηκε ομόφωνα.

IMG_20240528_115106.jpg


Η σύμβαση για την υπογραφή της αρχιτεκτονικής μελέτης, είχε υπογραφεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η ανάθεση σύνταξης μελέτης για την αναθεώρηση της Αρχιτεκτονικής Μελέτης του Κλειστού Γυμναστηρίου Αίγινας. Η χρήση των παλαιών μελετών της ΓΓΑ για το Γυμναστήριο Αίγινας όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, καθίσταται αδύνατη καθώς οι μελέτες αυτές είναι πλέον ανεφάρμοστες, λόγω νεότερων κανονισμών με πρωτεύοντα τον ΚΕΝΑΚ. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Για το λόγο αυτό είχε απαιτηθεί η αναθεώρηση της αρχικής μελέτης.

Σύμφωνα με το πρωτογενές αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αίγινας τα παραδοτέα του έργου είναι: 1) Επιλογή παραδοχών και κανονισμών που διέπουν τη μελέτη 2) Σύνταξη προσχεδίων με χωροθέτηση στο οικόπεδο 3) Σύνταξη των απαραίτητων σχεδίων και εκθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου στο κτήμα "Γκίκα", υπήρξαν τοπογραφική και αρχιτεκτονική μελέτη, που είχαν την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αποτελούσαν αντικείμενο μελέτης εφαρμογής.

Όλα τα δικαιώματα των σχεδίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και δημοσιεύονται για ενημερωτικούς λόγους.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png