Συγκροτήθηκε η ειδική επιτροπή εκλογής Υποτρόφων του Κληροδοτήματος «Βιργινία Γκίκα», σε συνέχεια της αλλαγής σκοπού του Κληροδοτήματος. Τα μέλη που την αποτελούν.

dimotiko-simvoulio-aeginas-apofaseis-klirodotimata.jpg

Στις 26 Αυγούστου 2024, διεξήχθη δια περιφοράς, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δηλώσεων, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας, ως Διαχειριστικής Επιτροπής των Κληροδοτημάτων του Δήμου Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Αναφορικά με την λήψη απόφασης για τη συγκρότηση σε Σώμα της Ειδικής Επιτροπής εκλογής Υποτρόφων του, Κληροδοτήματος, η εισήγηση, όπως καταγράφεται στο έγγραφο της απόφασης είναι η ακόλουθη:

Με την αρ. 3399/2023 απόφαση του Εφετείου Αθηνών έγινε αλλαγή του σκοπού του Κληροδοτήματος «Βιργινία Γκίκα» και το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι λόγω μεταβολής των κοινωνικών συνθηκών η βούληση της Β. Γκίκα ικανοποιείται πληρέστερα με τη διεύρυνση των ωφελούμενων προσώπων ούτως ώστε: «να χορηγούνται υποτροφίες σε άπορα ή ορφανά παιδιά καταγόμενα από την Αίγινα, (α) αποφοίτους Λυκείου, αριστούχους κατά προτεραιότητα, (β) ελλείψει δε αυτών και σε άλλους αποφοίτους, κατά σειρά καλύτερης βαθμολογίας, οι οποίοι να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις οικονομικής, οικογενειακής κατάστασης και καταγωγής και να έχουν εισαχθεί επιτυχώς στα κατωτέρω αναφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και (γ) σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, με τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις, όλοι δε αυτοί σε κάθε περίπτωση να προορίζονται για σπουδές Οικονομικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων ολόκληρης της Ελλάδας, κατά προτεραιότητα όμως σε όσους θα φοιτήσουν ή φοιτούν ήδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών [πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.] και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο».

Σε συνέχεια της αλλαγής σκοπού του Κληροδοτήματος, αποστείλαμε στη Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προς έγκριση την υπ’ αρ. οικ. 06/12.03.2024 Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για την εκτέλεση σκοπού έτους 2024, η οποία μας απάντησε με το υπ’ αρ. πρωτ. 49102/28-06-2024 έγγραφό της ότι για την χορήγηση υποτροφιών, όπως προβλέπεται από τον σκοπό του Κληροδοτήματος, ισχύουν τα ακόλουθα:

«Σε ό,τι αφορά την ειδικότερη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί για τις χορηγούμενες υποτροφίες του Κληροδοτήματος «Βιργινία Γκίκα», όπως προκύπτει σε εφαρμογή της από 03.04.1971 μυστικής διαθήκης της διαθέτιδας Βιργινίας Γκίκα, αυτή αφορά τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που θα αποτελείται από 1) τον Δήμαρχο Αίγινας, ως Πρόεδρο, 2) τον Ειρηνοδίκη Αίγινας, 3) τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, 4) τον Πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας, οι οποίοι θα αποφασίζουν για την εκλογή των υποτρόφων και την καλή διαχείριση
των προερχόμενων εισοδημάτων εκ των εκμισθώσεων της ακίνητης περιουσίας του κληροδοτήματος, που διαχειρίζεται ο Δήμος Αίγινας.

Επομένως, η ως άνω ειδική επιτροπή του κληροδοτήματος θα αποφασίζει αρχικά για τη δυνατότητα χορήγησης προπτυχιακών- μεταπτυχιακών υποτροφιών, τον αριθμό των δικαιούχων και τα χορηγούμενα χρηματικά ποσά ανά δικαιούχο και έτος χορήγησης, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος του κληροδοτήματος, που θα προκύπτει εκ της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Αίγινας. Στη συνέχεια, κατόπιν της υποβολής των αιτήσεων υποψηφίων υποτρόφων, θα ελέγχει τα δικαιολογητικά αυτών και θα αποφαίνεται για τους τελικούς δικαιούχους με βάση τους όρους της αντίστοιχης προκήρυξης-πρόσκλησης. Τονίζεται ότι, οι αποφάσεις της ως άνω επιτροπής θα επικυρώνονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αίγινας και θα αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες έκαστες κατά το στάδιο που αφορούν, δηλαδή την πρόσκληση ή την εκλογή των υποτρόφων. Επιπλέον, δυνάμει της υπ’ αριθ.
3399/2023 απόφασης του Εφετείου Αθηνών, σημειώνεται ότι για κάθε περίπτωση κατηγορίας υποτροφίας, προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή, θα εγκρίνεται ξεχωριστή προκήρυξη-πρόσκληση από το Δήμο Αίγινας, κατά την ανωτέρω διαδικασία και σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην ως άνω απόφαση του Εφετείου Αθηνών».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής απέστειλε πρόσκληση προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ (υπ’ αρ. πρωτ. οικ. 21/03-07- 2024), προς τον Πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κ. Γεώργιο Σκαλτσιώτη (υπ’ αρ. πρωτ. 22/03-07-2024) καθώς στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (υπ’ αρ. πρωτ. 20/03-07-2024) σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στο άρθρο 24 παρ.5β του Ν.4002/2011 (ΦΕΚ 180/Α/22.08.2011) για τη συμμετοχή τους ως μέλη στην Ειδική Επιτροπή.

Κατόπιν των σχετικών απαντήσεων και σε συνδυασμό με το άρθρο 19 παρ.3 του Ν.4182/2013 για την συμμετοχή μονίμου υπαλλήλου στην περίπτωση αρνητικής απάντησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Πρόεδρος εισηγείται την ακόλουθη σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής ως ακολούθως:

1) τον Δήμαρχο Αίγινας, κ. Ιωάννη Ζορμπά ως Πρόεδρο,
2) τον Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ.κ. Εφραίμ ως μέλος - 2/3 -
3) τον Πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας, κ. Γεώργιο Σκαλτσιώτη ως μέλος
4) την μόνιμη υπάλληλο, που υπηρετεί στον Δήμο Αίγινας, κ. Αικατερίνη Νασιώκα ως μέλος

Η Διαχειριστική Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη της την ανωτέρω εισήγηση του Προέδρου, ομόφωνα αποφάσισε ότι:

Συγκροτεί την Ειδική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «Βιργινία Γκίκα» του Δήμου Αίγινας ως εξής:

1) Ιωάννης Ζορμπάς – Δήμαρχος Αίγινας, ως Πρόεδρος,
2) κ.κ. Εφραίμ - Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ως μέλος
3) Γεώργιο Σκαλτσιώτη - Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας, ως μέλος
4) Αικατερίνη Νασιώκα, μόνιμη υπάλληλο, που υπηρετεί στον Δήμο Αίγινας, ως μέλος


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png