Η συζήτηση του υποθαλάσσιου αγωγού στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2025, προέκυψε ως απόρροια του θέματος της υποχρεωτικής ένταξης του Δήμου Αίγινας στην ΕΥΔΑΠ, που έγινε λίγες μέρες πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Η συζήτηση αυτή έγινε ανάμεσα στον κ. Γιάννη Ζορμπά και στην κ. Σίλα Αλεξίου και τα θέματα της δεν χρήζουν ερμηνειών, καθώς καλύπτονται απόλυτα από την σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος της Αίγινας με την Περιφέρεια και είναι ζωτικά για την "επόμενη ημέρα του αγωγού".
Σίλα Αλεξίου: Σχετικά, σε συνέχεια του θέματος που είπαμε χθες για την ΕΥΔΑΠ, όταν σας είπα ότι η ΕΥΔΑΠ θα αναλάβει και τον αγωγό, είπατε ότι ο αγωγός είναι κρατική περιουσία και δεν περιέρχεται η ευθύνη του στον Δήμο Αίγινας όταν γίνει η οριστική παράδοση του αγωγού.
Γιάννης Ζορμπάς: Σε αυτό αναφερθήκατε όμως σε πιθανώς βλάβες, τέτοια πράγματα...
Σίλα Αλεξίου: Αυτό ήθελα...
Γιάννης Ζορμπάς: Στη διαχείριση όμως, στη διαχείριση, μετά τη λήξη της διοικητικής παραλαβής, την υποχρέωση που έχει η Κωνσταντινίδης Α.Ε, θα την αναλάβει ο Δήμος.
Σίλα Αλεξίου: Ο κύριος του αγωγού θα είναι ο Δήμος...
Γιάννης Ζορμπάς: Τη διαχείριση, έτσι;
Σίλα Αλεξίου Διαχείριση σημαίνει τι; δηλαδή...
Γιάννης Ζορμπάς: Τι περιλαμβάνει η διαχείριση του υποθαλάσσιου αγωγού; Σημαίνει μια παρακολούθηση που έχει στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του αγωγού. Σημαίνει τον έλεγχο που κάνει για τον καθαρισμό, τα εσωτερικά που έχει πάρει για μια ειδική συσκευή.
Σίλα Αλεξίου: Και ασφάλιση.
Γιάννης Ζορμπάς: Ασφάλιση, τι εννοείται;
Σίλα Αλεξίου: Δεν πρέπει να ασφαλιστεί κάποια στιγμή ο αγωγός για ζημιές. Αυτό λέω.
Γιάννης Ζορμπάς: Όταν λέτε να ασφαλιστεί, τι εννοείτε ακριβώς, ας πούμε. Ωραία, να ασφαλιστεί.
Σίλα Αλεξίου: Ό,τι σημαίνει η ασφάλιση για κάθε...
Γιάννης Ζορμπάς: Αν όμως γίνει οτιδήποτε, δεν σημαίνει ότι θα έρθει οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία να το φτιάξει.
Σίλα Αλεξίου: Να αποζημιώσει. Δεν θα έρθει αν είναι ασφαλισμένο;
Γιάννης Ζορμπάς: Προφανώς.
Υπεύθυνος για την φύλαξη του έργου είναι ο Δήμος της Αίγινας και μόνο αυτός. Ούτε το κράτος, ούτε η Περιφέρεια.
Με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει με την Περιφέρεια Αττικής, ως κύριος του έργου, Άρθρο 9 Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των Συμβαλλομένων, παράγραφος 9.2 Ο κύριος του έργου αναλαμβάνει (σ.σ. μεταξύ άλλων):
Την ευθύνη για τη φύλαξη του έργου µετά τη διοικητική παραλαβή για χρήση και µέχρι την οριστική παραλαβή του.
Τη καθολική µέριµνα, µετά την οριστική παραλαβή, για τη συντήρηση του έργου και των εγκαταστάσεών του, τη φύλαξη του και γενικά τη λήψη κάθε επιπλέον µέτρου για την αποτροπή βλαβών ή καταστροφών.
Υπενθυμίζεται ότι η διοικητική παραλαβή για χρήση έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2022.
Ο Δήμος της Αίγινας θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του έργου. Η διαδικασία ορίζεται με σαφήνεια στα Τεύχη Δημοπράτησης.
Στο τεύχος 3 της Τεχνικής Περιγραφής του έργου, στο άρθρο 3 με τίτλο: "Παρακολούθηση λειτουργίας και συντήρησης των έργων από τον ανάδοχο στην παράγραφο 3.1 αναφέρονται με σαφήνεια τα ακόλουθα":
"Κατά την διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της λειτουργίας και συντήρησης του έργου ο Ανάδοχος με δικές του δαπάνες και μέσα θα εκπαιδεύσει το προσωπικό του ΚτΕ, ώστε να μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των υπηρεσιών παρακολούθησης και συντήρησης του έργου μετά τη λήξη της περιόδου αυτής. Η διάρκεια της εκπαίδευσης ορίζεται σε ένα (1) μήνα. Για τον σκοπό αυτό ο Ανάδοχος έξι (6) μήνες πριν την ολοκλήρωση της 36-μηνης λειτουργίας θα προσδιορίσει τον αριθμό και τα προσόντα του απαιτούμενου προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης και θα συντάξει το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Η Υπηρεσία θα εγκρίνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα καθορίσει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευομένων ανά θέση και θα διαθέσει το εν λόγω προσωπικό δύο (2) μήνες πριν την ολοκλήρωση της περιόδου παρακολούθησης της λειτουργίας και συντήρησης του έργου".
Με απλά λόγια η εταιρεία Κωνσταντινίδης Α.Ε., έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση της 36-μηνης λειτουργίας θα προσδιορίσει τον αριθμό και τα προσόντα του απαιτούμενου προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης και θα συντάξει το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα το εγκρίνει η Τεχνική Υπηρεσία Νήσων, η οποία, επίσης θα καθορίσει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευομένων ανά θέση και θα διαθέσει το εν λόγω προσωπικό δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση της περιόδου παρακολούθησης της λειτουργίας και συντήρησης του έργου. Στην παραπάνω προηγούμενη παράγραφο διευκρινίζεται ότι η συντομογραφία ΚτΕ σημαίνει "Κύριος του Έργου".
Διαχείριση και παρακολούθηση.
Στην πράξη η παρακολούθηση και η διαχείριση της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού προβλέπεται από την εργολαβία. Ο Δήμος της Αίγινας έχει εγκαταστήσει τα προηγούμενα χρόνια σύστημα SCADA, η διαχείριση και η παρακολούθηση με αυτό το σύστημα γίνεται από το 2022. Τον Δεκέμβριο του 2022 μάλιστα παρουσιάστηκε το Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου στο Λεόντι, το οποίο χειρίζεται υπάλληλος του Δήμου Αίγινας. Η κεντρική δεξαμενή έχει ήδη ένα ξεχωριστό σύστημα ελέγχου, με ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες. Ωστόσο, ο έλεγχος της νέας δεξαμενής μπορεί να γίνει από το σύστημα ελέγχου της "Τηλεμετρίας", όπως άλλωστε και οι άλλες δεξαμενές του δικτύου ύδρευσης.
"Ο Δήμος της Αίγινας δεν έχει σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ". Τι ισχύει.
Ακούστηκε σε συνεδρίαση οργάνου (αλλά είναι σχετικό) ότι ο Δήμος της Αίγινας δεν έχει σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με την σύμβαση του έργου: "Κατά την 36-μηνη περίοδο ευθύνης του Αναδόχου το κατασκευασμένο έργο θα χρησιμοποιείται κανονικά για την υδροδότηση της Αίγινας. Ο Δήμος Αίγινας θα καθορίζει τις ημερήσιες ποσότητες νερού που θα παραλαμβάνει στη δεξαμενή Κυψέλης μέσω της ρύθμισης των αντίστοιχων δικλίδων στην είσοδο της δεξαμενής, ενώ η ΕΥΔΑΠ θα έχει την ευθύνη της παροχέτευσης των αντίστοιχων ποσοτήτων νερού στη δεξαμενή Περάνης μέσω του δικού της κύριου δικτύου". Δεν αναφέρεται σε κάποιο σημείο της σύμβασης του αγωγού, ότι ο Δήμος Αίγινας έχει ευθύνη να έχει σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ.
Τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη του έργου.
Κατά την 36-μηνη περίοδο ευθύνης εάν η βλάβη προήλθε από ένα από τα ακόλουθα αίτια:
- Προσβολή από άγκυρα σε οποιοδήποτε τμήμα του υποθαλάσσιου
- Αποδεδειγμένη δολιοφθορά ή τρομοκρατική ενέργεια
Στις ανωτέρω περιπτώσεις η σχετική δαπάνη θα καταβληθεί είτε από τον Κύριο του Έργου, είτε από την Ασφαλιστική Εταιρεία, η οποία θα έχει αναλάβει την αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη. Ο προσδιορισμός της δαπάνης αυτής θα γίνεται απολογιστικά.
Κατά συνέπεια ο αγωγός θα έπρεπε ήδη να είναι ασφαλισμένος.