Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη "Αίγινα" (2004).


ΚΕΔΑ. Δελτίο Τύπου.
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη "Αίγινα" (2004) θα γίνουν την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην οριστική του θέση, στην Λεωφόρο Καζαντζάκη στην Αίγινα, σημείο που επιλέχθηκε από αρμόδια επιτροπή, έξω από το σπίτι του –αχώριστου στη ζωή και στην τέχνη– φίλου του Νίκου Νικολάου, όπου ο Μόραλης περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του τα καλοκαίρια στο νησί, και πολύ κοντά στο σπίτι-εργαστήριο που έκτισε αργότερα ο ίδιος.

Η στενή φίλη και συνεργάτιδα του καλλιτέχνη Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε το γλυπτό στον Δήμο Αίγινας, ώστε να λειτουργήσει ως σημάδι της παρουσίας του σημαντικού εικαστικού δημιουργού στον τόπο που λάτρεψε και προέβαλε μέσα από το έργο του.

Σύμφωνα με την επιθυμία της δωρήτριας, για την εγκατάσταση του γλυπτού ακολουθήθηκε μια υποδειγματική διαδικασία, με τον ορισμό από πλευράς Δήμου επιτροπής ειδικών που πρότειναν την συγκεκριμένη θέση του έργου,  με πιστή εφαρμογή της νομιμότητας και με τις εγκρίσεις όλων των αρμοδίων φορέων.

Το έργο έχει τοποθετηθεί με τον τρόπο που επιθυμούσε ο δημιουργός του, όπως αποτυπώθηκε στον κατάλογο της έκθεσης του 2004 «Προεκτάσεις», όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το γλυπτό: κατευθείαν πάνω στο χώμα, με φόντο την θάλασσα της Αίγινας.

Η θέση που επιλέχθηκε, εντάσσει το έργο σε μια εν δυνάμει πολιτιστική παραλιακή διαδρομή, που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και καταλήγει στο σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – διαδρομή που θα περιλαμβάνει έργα και των άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που είχαν τα σπίτια και τα εργαστήριά τους στον δρόμο αυτό, όπως οι επιστήθιοι φίλοι του Μόραλη Νίκος Νικολάου και Χρήστος Καπράλος (του οποίου το έργο «Μάνα» είναι ήδη τοποθετημένο), ο γλύπτης Ιάσων Μολφέσης και ο χαράκτης Τάκης Καλμοὐχος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png