Η ΚΕΔΑ για τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη «Αίγινα» στην μόνιμη θέση του στο νησί.

ΚΕΔΑ. Δελτίο Τύπου.
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη «Αίγινα» (2003) έγιναν την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην οριστική του θέση στην Αίγινα: στην παραλιακή Λεωφόρο Καζαντζάκη, απέναντι από το σπίτι του αδελφικού του φίλου Νίκου Νικολάου –το οποίο ο Μόραλης θεωρούσε δεύτερο σπίτι του– και πολύ κοντά στο σπίτι-εργαστήριο που έκτισε αργότερα ο ίδιος.

Η στενή φίλη και συνεργάτιδα του καλλιτέχνη Πέγκυ Ζουμπουλάκη δώρισε το 2016 το γλυπτό στον Δήμο Αίγινας, ώστε να λειτουργήσει ως σημάδι της παρουσίας του σημαντικού εικαστικού δημιουργού στον τόπο που λάτρεψε και προέβαλε μέσα από το έργο του. Το έργο είχε τοποθετηθεί αρχικά στην είσοδο του λιμανιού για να σηματοδοτήσει τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την γέννηση του. Σύμφωνα με την επιθυμία της δωρήτριας, για την μόνιμη εγκατάσταση του γλυπτού ακολουθήθηκε μια υποδειγματική διαδικασία, με τον ορισμό από πλευράς Δήμου επιτροπής ειδικών που πρότειναν την σημερινή θέση του έργου, με πιστή εφαρμογή της νομιμότητας και με τις εγκρίσεις όλων των αρμοδίων φορέων. Στην επιτροπή συμμετείχαν η αρχιτέκτων Λέτη Αρβανίτη-Κρόκου, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο αείμνηστος πρόεδρος των φίλων του Λαογραφικού Μουσείου του νησιού Κώστας Γαλάνης, ο ιστορικός Γιώργος Καλόφωνος, ο εικαστικός Νεκτάριος Κοντοβράκης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μούρτζης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μπακουνάκης.

Το έργο έχει τοποθετηθεί με τον τρόπο που επιθυμούσε ο δημιουργός του, κατευθείαν πάνω στο χώμα, με φόντο την θάλασσα της Αίγινας. Επίσης, η θέση που επιλέχθηκε, εντάσσει το έργο σε μια εν δυνάμει πολιτιστική παραλιακή διαδρομή, που ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και καταλήγει στο σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους – διαδρομή που θα περιλαμβάνει έργα και των άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που είχαν τα σπίτια και τα εργαστήριά τους στον δρόμο αυτό.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον νέο δήμαρχο του νησιού Γιάννη Ζορμπά μαζί με τον προκάτοχό του Δημήτρη Μούρτζη, κατά την θητεία του οποίου έγινε η δωρεά. Δόθηκε έτσι ένα αισιόδοξο ενωτικό μήνυμα συνέχειας στην διοίκηση του Δήμου. Τόσο οι δύο δήμαρχοι, όσο και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καίτη Σαλπέα, που οργάνωσε την εκδήλωση, ευχαρίστησαν με τα θερμότερα λόγια την δωρήτρια Πέγκυ Ζουμπουλάκη, η οποία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της που το γλυπτό βρήκε την φυσική του θέση: «Σήμερα μια υπόσχεση, μια επιθυμία του Γιάννη Μόραλη και μια ευχή έγιναν πραγματικότητα…» ανέφερε συγκινημένη. Εκ μέρους της επιτροπής μίλησε ο ιστορικός Γιώργος Καλόφωνος που εξήγησε το σκεπτικό των επιλογών της, ενώ ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Ζουμπουλάκης, που συνεργάστηκε με την επιτροπή για την τοποθέτηση του έργου, μίλησε για την εμπειρία του από την συνεργασία που είχε με τον Γιάννη Μόραλη ως προς το τεχνικό μέρος του σχεδιασμού του γλυπτού. Μετά τα αποκαλυπτήρια η εκδήλωση συνεχίστηκε στον κήπο της οικίας Νικολάου, όπου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της δωρήτριας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η γκαλερίστα Δάφνη Ζουμπουλάκη, η ιστορικός της τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας , η γλύπτρια Βένια Δημητρακοπούλου, παλιοί φίλοι του Γιάννη Μόραλη ή νεώτεροι θαυμαστές της τέχνης του, η πρόεδρος της φετινής Γιορτής του Φιστικιού Δέσποινα Σακκιώτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Μούρτζης, Νεκτάριος Λεούσης, Μαίρη Κουκούλη καθώς επίσης και πολλοί άλλοι.