Εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιφερειακού της Αίγινας.


Ένα από τα θέματα της χθεσινής συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής αφορούσε την Αίγινα και πιο συγκεκριμένα την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου "Μελέτη Περιφερειακής Οδού Πόλης Αίγινας". Σήμερα το μεσημέρι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων δημοσίευσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου: "Ομόφωνα εγκρίθηκε χτες, κατά τη 34η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου "Μελέτη Περιφερειακής Οδού Πόλης Αίγινας",  του Δήμου Αίγινας.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Η πόλη της Αίγινας αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι του νησιού το οποίο συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με τον Πειραιά.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους κατοίκους τους νησιού εργάζονται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και μετακινούνται καθημερινά με τα πλοία.

* Το λιμάνι εξυπηρετεί μετακινήσεις για τουριστικούς σκοπούς προς την Μόνη του Αγ. Νεκταρίου, τον κατάφυτο λόφο του Ναού της Αφαίας και τους οικισμούς Σουβάλα και Αγ. Μαρίνα οι οποίοι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Είναι επομένως προφανές ότι η βαριά κυκλοφορία (τουριστικά λεωφορεία, οχήματα προμήθειας εμπορευμάτων κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα αυξημένη προς όλους τους παραπάνω πόλους έλξης επισκεπτών, επιβαρύνοντας σημαντικά το οδικό δίκτυο γύρω από το λιμάνι και τις εισόδους – εξόδους από αυτό.

* Η λειτουργία της λιμενικής ζώνης σε άμεση γειτνίαση με τον αστικό ιστό επιβαρύνει σημαντικά – ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες – την κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης γενικότερα.

* Σημαντικό επίσης πρόβλημα που παρουσιάζουν βασικοί οδικοί άξονες στην περιφέρεια της πόλης, είναι οι αδιαμόρφωτοι ισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης με τους παρακείμενους οικισμούς ή με τοπικές οδούς της περιοχής, που επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη είσοδο και έξοδο σε αυτούς, καθώς επίσης και η ανεπάρκεια όσον αφορά στη σήμανση και τον γενικότερο εξοπλισμό τους. Συχνό είναι τέλος το φαινόμενο της συσσώρευσης Ι.Χ. πίσω από κάθε βαρύ κινούμενο όχημα, με αποτέλεσμα την πτώση της κυκλοφοριακής ικανότητας των εξεταζόμενων οδικών τμημάτων και τη μείωση της ασφάλειάς τους.

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται σαν έργο άμεσης προτεραιότητας η βελτίωση συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου της πόλης, ώστε να δημιουργηθεί μία περιφερειακή οδός που θα παρακάμπτει την πόλη, αναλαμβάνοντας την κυκλοφορία που χρησιμοποιεί σήμερα το τοπικό οδικό δίκτυο της Αίγινας για διαμπερείς μετακινήσεις. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθούν οι κυκλοφοριακοί φόρτοι στο κέντρο και να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά ο οικισμός. Παράλληλα, η βελτίωση των εν λόγω οδικών τμημάτων θα συνοδευτεί με την ταυτόχρονη ανάπτυξη πεζοδρομίων εκατέρωθεν του οδοστρώματος, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο ατυχημάτων και αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια των πεζών μετακινήσεων, ο αριθμός των οποίων ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο είναι σημαντικός.

Το έργο θα βελτιώσει τις τοπικές μετακινήσεις της πόλης και παράλληλα θα συντελέσει στην κοινωνική και τουριστική αναβάθμιση του νησιού, διευκολύνοντας τη κυκλοφορία των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού προς τους κυκλοφοριακούς άξονες που οδηγούν στις τουριστικές περιοχές του νησιού. Επίσης, το έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των υπό μελέτη οδικών τμημάτων, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς χρήστες των οδών.

Η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα η Π.Ε Νήσων δίνει μεγάλη έμφαση στο Τουριστικό προϊόν για τα νησιά μας. Έχει προγραμματίσει σειρά στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και για την αναβάθμιση των υφισταμένων και είναι αρωγός και σύμμαχος των Δήμων που πραγματοποιούν έργα ανάπτυξης. Το έργο της περιφερειακής οδού της πόλης της Αίγινας βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png