Δημοτική παράταξη Αίγινα - Κοινωνία Πολιτών. Προτάσεις για το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμάτων.

Δημοτική παράταξη Αίγινα - Κοινωνία Πολιτών. Δελτίο Τύπου.

Αγαπητοί συμπολίτες.
Αντιμετωπίσαμε αυτό το καλοκαίρι  το  μεγάλο πρόβλημα  της συσσώρευσης τόνων σκουπιδιών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του  νησιού μας, δημιουργώντας προβλήματα στην  υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών μας και   αρνητική  εικόνα στο πανελλήνιο, σε μια περίοδο που οι επαγγελματίες  περίμεναν «να δουλέψουν» όσο το δυνατόν καλύτερα, για να βελτιώσουν την  οικονομική  τους  κατάσταση, που πλήττεται από την  συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Κατ΄αρχήν είναι χρέος μας  να ζητήσουμε  μια μεγάλη συγνώμη όλοι μας-συμπολίτευση, αντιπολίτευση και επαγγελματικοί φορείς-από το λαό της Αίγινας και τους πολυπληθείς επισκέπτες για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσίασε το νησί μας όσον αφορά  τα σκουπίδια.
 Αλήθεια πως φτάσαμε στη σημερινή άσχημη κατάσταση; Υπάρχουν ευθύνες που δεν τελειώνουν με μια δήλωση του δημάρχου ή με δικαιολογίες για μειωμένο προσωπικό, για ανεξέλεγκτο αριθμό επισκεπτών ή ατομικές ευθύνες ανθρώπων που πετούν αλόγιστα ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα κατά τους θερινούς μήνες.
Η σημερινή κατάσταση ήταν αναμενόμενη και είχαν γίνει προειδοποιήσεις και προτάσεις στα Δημοτικά συμβούλια, για την έλλειψη προσπάθειας για μείωση του μεταφερόμενου όγκου απορριμμάτων, για την  κατάσταση των οχημάτων, για  βελτίωση της κατάστασης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με συσσώρευση σκουπιδιών παρελθόντων ετών, για τη δημιουργία χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων.
Αφού λοιπόν δεν υλοποιήθηκε τίποτε από τα παραπάνω μέτρα, το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουμε  στη σημερινή πραγματικά άσχημη κατάσταση και εικόνα του νησιού, που προκάλεσε αγανάκτηση και στο ντόπιο πληθυσμό αλλά και στους πολυπληθείς επισκέπτες του νησιού, και έδωσε το δικαίωμα δυσφήμησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης( ΜΜΕ)  και σε πολιτικούς παράγοντες.
Πράγματι γίνεται τις τελευταίες ώρες μια προσπάθεια να καθαριστεί το νησί με τη βοήθεια δήμων της Αττικής. Ευχόμαστε να έχει καλή κατάληξη, αλλά αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση αυτή θα επαναληφτεί και αύριο και  την επόμενη χρονιά και ιδιαίτερα τις κρίσιμες περιόδους που το νησί μας κατακλύζεται από κόσμο, έστω κι αν κάποιοι θεωρούν ότι η αλλαγή σε πρόσωπα των πολιτικών προϊσταμένων της καθαριότητας, θα αλλάξει την μελλοντική εικόνα.
Η κριτική μας δεν εξαντλείται μόνο στην έλλειψη ικανότητας της Δημοτικής αρχής πάνω στο πρόβλημα, αλλά ολοκληρώνεται με συγκεκριμένες προτάσεις-που έχουν γίνει και παλαιότερα- αλλά δεν έπεσαν σε «ευήκοα ώτα» και που είναι:
1. Μείωση του μεταφερόμενου όγκου των απορριμμάτων κατά 40% με κομποστοποίηση-ανακύκλωση (δωρεάν παραχώρηση κάδων κομποστοποίησης στους κατοίκους  και συστηματική ανακύκλωση  με παραχώρηση δεύτερου οχήματος ανακύκλωσης και καθημερινή μεταφορά ανακυκλωσίμων, που ως γνωστό δεν υπόκεινται σε έξοδα για το Δήμο).
2. Αναδιάρθωση των υπηρεσιών καθαριότητας με συντήρηση και ανανέωση το στόλου απορριμματοφόρων, με γραφείο κίνησης και αποθήκη υλικού.
3.  Αδειοδότηση υπάρχοντος  οικοπέδου του Δήμου, για εναπόθεση κλαδεμάτων για τεμαχισμό από το μηχάνημα του Δήμου ή κάψιμο κατά τους επιτρεπόμενους μήνες, καθώς και  επεξεργασία των ογκωδών αντικειμένων.
4. Διατήρηση της κατάστασης των οχημάτων του Δήμου με την κατάλληλη συντήρηση, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
5. Βελτίωση της κατάστασης  του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ώστε να μπορούν να εναποτίθενται  απορρίμματα μέχρι την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Φυλής.
6. Αποκατάσταση νταμαριού για εναπόθεση αδρανών υλικών(μπάζα).
7. Σταθερά δρομολόγια αποκομιδής-Ανακύκλωση και στο κέντρο της πόλης με αγορά μικρών απορριμματοφόρων.
8. Κίνητρο  δωρεάν παραλαβής από το Δήμο τον υπόλοιπο χρόνο- εκτός των κρίσιμων καλοκαιρινών μηνών-  ώστε οι εποχιακοί κάτοικοι του νησιού να απορρίπτουν τότε τα ογκώδη τους αντικείμενα  και κλαδέματα.
9. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς των απορριμματοφόρων  με τα πλοία ,να γίνεται έκτακτο δρομολόγιο, όπως συμβαίνει με τα καύσιμα.
10. Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών πάνω στα θέματα καθαριότητας.


 Αγαπητοί συμπολίτες
Μπορούμε να πετύχουμε όλα τα παραπάνω από κοινού: Δημοτική αρχή, επαγγελματίες, κάτοικοι, επισκέπτες, αλλάζοντας την νοοτροπία μας πάνω στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών.
 Όπως γνωρίζετε το νησί μας, με την τόση επισκεψιμότητα,  στερείται των απαραίτητων βασικών υποδομών και ευθύνες υπάρχουν  διαχρονικά σε όλες της Δημοτικές αρχές, αφού δεν έγιναν παρά ελάχιστα στον τομέα υποδομών, ιδιαίτερα τις εποχές που η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν πολύ καλύτερη, υπήρχαν αναπτυξιακά προγράμματα  και μπορούσαν να δρομολογηθούν πολλά έργα. Το σημαντικό έργο που υλοποιείται σήμερα-της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης- πρέπει να συνοδευτεί και με άλλα όπως:
1. Επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων  με πιο ενδεικνυόμενη λύση την επεξεργασία στον τόπο παραγωγής, με στόχο ώστε τα λιγοστά υπολείμματα να απορρίπτονται στο νησί μας,   με τη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγιεινομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
2.Δημιουργία  μονάδας βιολογικού καθαρισμού, αφού είμαστε από τα τελευταία νησιά  του Αργοσαρωνικού που δεν διαθέτουμε  τέτοια μονάδα.
3.Υποδομές λιμανιών  και οδικού δικτύου.
Όλα τα παραπάνω  έργα που θα αλλάξουν την όψη του νησιού, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αναδείξουν την Αίγινα σε τόπο ασφαλούς και  προσφιλούς  προορισμού.

Δημοτική παράταξη Αίγινα - Κοινωνία Πολιτών.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png