ΕΔΣΝΑ. Δελτίο Τύπου.
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, τέθηκε το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των κλαδεμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Το θέμα τίθεται ύστερα από τη διαπίστωση του γεγονότος, ότι παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ που γνωστοποιήθηκαν στους Δήμους της Αττικής με στόχο την επίλυση του ζητήματος, πολλοί Δήμοι δεν επέδειξαν το απαραίτητο ενδιαφέρον για τη χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων.
Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Σύμφωνα µε την υπ’ αρ. 350/16 απόφαση της Ε.Ε από την 1η Οκτωβρίου του 2016, οι Δήμοι έπρεπε να οδηγούν τα καθαρά κλαδοδέματα ατελώς στο ΕΜΑΚ προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό εδάφους (λίπασμα) και να µην οδηγούνται στον ΧΥΤΑ µε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων και η μείωση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ. Πολλοί Δήμοι της Αττικής συμμορφώθηκαν µε την απόφαση µε χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, την Πεντέλη, τα Βριλήσσια, κ.ά., ωστόσο αρκετοί Δήμοι υστερούν σημαντικά.
Αυτή ακριβώς η αδιαφορία για τη χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων, που αποτελεί την απλούστερη και ευκολότερη έμπρακτη απόδειξη συμμετοχής των Δήμων στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την υπονόμευση της πολιτικής μείωσης των απορριμμάτων και αφετέρου την επιβάρυνση των δημοτών των Δήμων µε πρόσθετες δαπάνες που αντιστοιχούν στα τέλη ταφής για τα πράσινα απορρίμματα.
Κατά τη σχετική εισήγηση του θέματος από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Περιφερειακό Σύμβουλο Βορείου Τομέα Αθηνών, Αρ. Βρούστη τονίστηκε ότι χωρίς πρόθεση αποκόμισης από τον ΕΔΣΝΑ οικονομικού οφέλους ή επιβολής τιμωρητικής λογικής στους Δήμους, ο Σύνδεσμος θέτει το προσωπικό του και τα μηχανήματά του στη διάθεση των Δήμων προκειμένου να προχωρήσουν επί τόπου στη μετατροπή των κλαδεμάτων σε τρίμμα, με στόχο τη σταδιακή αποσυμφόρηση του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον ο ΧΥΤΑ είναι σε οριακό σημείο και ότι η άμεση επίλυση του θέματος των κλαδεμάτων περνάει μέσα από την ξεχωριστή επί τόπου διαλογή (κλαδιών, οικιακών και οικοδομικών αποβλήτων) και τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων των Δήμων.
«Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους δημάρχους», παρατήρησε ο Αρ. Βρούστης, «είναι ότι τα κλαδέματα αποτελούν κέρδος για τους Δήμους με τη μορφή τρίμματος - κομπόστ».
Έτσι, προκειμένου να μπει τέλος στην κακή πρακτική ανάμειξης και διάθεσης στον ΧΥΤΑ πράσινων κλαδεμάτων μαζί µε άλλα αστικά ή οικοδομικά απόβλητα, το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να δοθούν οδηγίες στην αρμόδια υπηρεσία που έχει τον έλεγχο της πύλης του ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου τα οχήματα των Δήμων που μεταφέρουν σκουπίδια µε ανάμεικτο πράσινο, να επιβαρύνονται με τέλος ταφής για αυτά τα φορτία, που ορίζεται σε 100 ευρώ / τόνο.
Οι υπηρεσίες των Δήμων έχουν περίοδο προσαρμογής στο νέο πλαίσιο λειτουργίας ως την 1η Ιανουαρίου 2018.