Αστυνομικός Σταθμός Μεσαγρού. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση χώρου στο κοινοτικό κατάστημα, για 12 μήνες, αν οι δημόσιοι διαγωνισμοί αποβούν άκαρποι.


Το ζήτημα της λειτουργίας του Αστυνομικού Σταθμού Μεσαγρού, απασχολεί την τοπική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια περίπου και ειδικότερα από την άνοιξη του 2015, οπότε και έγινε ευρύτερα γνωστό το Σχέδιο Συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων που προωθούσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Από εκείνη την περίοδο και μετά ο βουλευτής της Ν.Δ. κύριος Κώστας Κατσαφάδος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρίες Γεωργία Γεννιά και Ελένη Σταματάκη ασχολήθηκαν με το ζήτημα θέτοντας ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς. Επίσης το ζήτημα είχε παρουσιαστεί στην επίσκεψη του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση στην Αίγινα τον Ιούλιο του 2015 στην Αίγινα.


Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει φορείς του νησιού, όπως η Επαγγελματική της Αγίας Μαρίνας, ενώ αποφάσεις διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Μεσαγρού είχε πάρει ήδη από τον Μάιο του 2015 η Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού και τον Ιανουάριο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας.
 
Στα τέλη Αυγούστου του 2017 ο Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά, ταξίαρχος κύριος Αριστείδης Φουτάκης, συνοδευόμενος από τον  διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας κύριο Αθανάσιο Καραγιάννη, επισκέπτονται το Δημοτικό Κατάστημα Μεσαγρού και μετά από αυτοψία ο κύριος Φουτάκης γνωμοδοτεί ότι ο χώρος είναι κατάλληλος. Λίγες μέρες αργότερα η Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού σε συνεδρίασή της γνωμοδοτεί υπέρ της διάθεσης του χώρου και το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παραχώρηση τμήματος του ισογείου χώρου του Κοινοτικού Καταστήματος Μεσαγρού, για τη στέγαση και επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Μεσαγρού, με εισηγητή το κύριο Δημήτρη Μούρτζη.
 
Η εισήγηση του κυρίου Δημήτρη Μούρτζη έγινε βάσει του νόμου 3463 άρθρο 185 για την "Δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων", ενώ από την μείζονα αντιπολίτευση (κύριο Νεκτάριο Λεούση) ζητήθηκε να ισχύσουν τα όσα προβλέπει ο νόμος 3130/2003 "Μισθώσεις ακινήτων για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις". Η συζήτηση έγινε αρκετές φορές "δαιδαλώδης", καθώς υπήρξαν αρκετές προτάσεις, διαπιστώσεις και παρατηρήσεις σχεδόν από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.
 
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε μία σειρά ενστάσεων για την νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης και ειδικά για τις διατάξεις στις οποίες αυτή θα βασιζόταν, καθώς όπως διατυπώθηκε και αργότερα σε πρόταση από τον δημοτικό σύμβουλο κύριο Γιώργο Τσατήρη, αυτή θα έπρεπε να βασίζεται στο άρθρο 192, παράγραφος 3 του 3463 ως γενική διάταξη, με εξειδίκευση από τον 3130/2003 (με τις τελευταίες τροποποιήσεις του). Σε γενικές γραμμές, μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας θα έπρεπε πρώτα να υπάρξουν δύο άκαρποι δημόσιοι διαγωνισμοί από την Κτηματική Υπηρεσία και στη συνέχεια να υλοποιηθεί η παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο Αίγινας για τον συγκεκριμένο χώρο. Αυτή η παραχώρηση βάσει του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.
 
Ο κύριος Τσατήρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του 3463, Τρόποι διενέργειας μισθώσεων: "1.Οι παραπάνω μισθώσεις ακινήτων διενεργούνται με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (δημοπρασία), μετά από αίτηση της ενδιαφερόμενης για τη στέγαση υπηρεσίας ή της προϊσταμένης αυτής αρχής, σύμφωνα με τους όρους των επόμενων άρθρων", για να καταλήξει ότι στο άρθρο στ'  "συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη μίσθωσης καταλυμάτων ενισχυτικών δυνάμεων, αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η μίσθωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες".
 
Επίσης, το περιεχόμενο των ερωτήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους αφορούσε κυρίως την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μπορούσε να παρέχει ο Αστυνομικός Σταθμός Μεσαγρού, με την ύπαρξη ενός "σκοπού", δηλαδή ενός οργάνου ανά βάρδια, με τη χρήση του υπηρεσιακού αστυνομικού οχήματος για περιπολίες, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του ύψους του μισθώματος για το Αστυνομικό Τμήμα της Αίγινας, καθώς στο γειτονικό Αγκίστρι για παράδειγμα, που είναι μικρότερο σε έκταση και με μικρότερο πληθυσμό το διαθέσιμο μίσθωμα είναι μεγαλύτερο. Στο θέμα αναφέρθηκε ο κύριος Φίλιππος Τζίτζης και ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης που είπε ότι η για τους τριακόσιους μόνιμους κατοίκους του Αγκιστρίου το μίσθωμα που διατίθεται είναι 1.525 ευρώ, ενώ για την Αίγινα 1.100 ευρώ.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος είπε ότι η αυτοψία από τον κύριο ταξίαρχο αφορούσε μία αίθουσα του δημοτικού καταστήματος, ενώ η διάρκεια παραχώρησης του χώρου μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Η τελική πρόταση, που διαμορφώθηκε από το Σώμα, όπως αναφέρθηκε και πρωτύτερα είναι 12 μήνες.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png