Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης για την διαγραφή του κ. Νίκου Οικονόμου από την δημοτική παράταξη.


Σε ερωτήσεις σχετικά με την διαγραφή του κ. Νίκου Οικονόμου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας, απάντησε σήμερα ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μούρτζης μιλώντας στο Aegina Portal. Σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, της οποίας είναι επικεφαλής ο ίδιος, να διαγράψουν τον κύριο Νίκο Οικονόμου από μέλος της, απάντησε ότι: "Είναι δύσκολες οι στιγμές και συναισθηματικά δύσκολες για μένα. Είναι γεγονός ότι οι συμπολίτες μου πρέπει να ξέρουν την αλήθεια για το τι γίνεται μέσα σε αυτό το θεσμό που υπηρετούμε όλοι, τον τιμητικό θεσμό θα πω. Ανεξάρτητα εάν είσαι δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος τις ίδιες ευθύνες έχεις, ο δήμαρχος μπορεί να έχει πολύ περισσότερες, αλλά συμμετέχει σε αυτό το συλλογικό όργανο και βεβαίως αφού συμμετέχει γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία αυτού του συλλογικού οργάνου". Ο κύριος Μούρτζης στη συνέχεια περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε αυτός ο συνδυασμός, χαρακτηρίζοντας τους συνεργάτες του που συμμετέχουν σε αυτόν αξιόλογους. Επίσης, περιέγραψε τη θέση του μέσα σε αυτόν, τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν πρόδωσε φίλο εντός ή εκτός εισαγωγικών".

Χαρακτήρισε τον κ. Νίκο Οικονόμου "δικό του παιδί", σημειώνοντας ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του είναι αυθόρμητος, ενώ κάποια πράγματα τα βλέπει επιπόλαια. Τόνισε ότι μετά το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες δόθηκαν ανάλογα με τις δυνατότητες που πίστευε ο ίδιος ότι έχει ο καθένας: "Αξιοκρατικά, έβαλα ανθρώπους που πίστευα και πιστεύω ότι μπορούν να αποδώσουν στον τομέα αυτόν που τους έχω αναθέσει". Υπεραμύνθηκε των επιλογών του στα πρόσωπα που επέλεξε, τονίζοντας ότι οι περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι δεν συνέχισαν στις αρμοδιότητες που είχαν αναλάβει, τα αίτια ήταν εξωτερικοί παράγοντες:

"Πιστεύω, στις δύσκολες συνθήκες, ότι αυτοί που έχουν αναλάβει ευθύνες έχουν αποδώσει. Κάποια μεμονωμένα περιστατικά, που έγιναν για λόγους όχι απόρριψης θα πω της παράστασής τους, ήταν πάλι από έξωθεν παράγοντες, οι οποίοι δυστυχώς ή ευτυχώς, εγώ θα πω δυστυχώς με κεφαλαία, επηρεάζουν την τοπική μας κοινωνία. Ένας εξ' αυτών που επηρεάζουν την τοπική μας κοινωνία είναι η παραβατικότητα κι επειδή κάποιοι έχουν γίνει αρχηγοί της παραβατικότητας, σύστησα εγώ στον Νίκο: "Σε παρακαλώ, επειδή είσαι θερμικό όργανο, θέλω πάρα πολύ να προσέξεις τις συμπεριφορές σου, να μην προκαλείς, γιατί οι συγκεκριμένοι που κάνεις παρέα τυγχάνει να έχουν κάνει τρεις μηνύσεις σε εμένα". Για τον λόγο που δεν τους άφηνα, αυτό το σύστημα που το έχουν στήσει για χρόνια στην Αίγινα, και δεν μπορεί να τους σταματήσει γιατί πάντα πίσω τους είναι ένας πολιτικός ή πάντα έχουν κάνει ένα σύστημα στο οποίο ο ένας να καλύπτει τον άλλον, εγώ θέλω να σταματήσει. Κατεβήκαμε με ένα όραμα, με μία σημαία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της Αίγινας".

Παράλληλα, είπε ότι για το θέμα αυτό δέχθηκε πολλές παρατηρήσεις από ψηφοφόρους του συνδυασμού. "Αυτό πραγματικά με εξόργισε πάρα πολύ, αλλά πριν εξοργίσει εμένα έχει εξοργίσει και όλους τους συναδέλφους, τους συνεργάτες που υπάρχουν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ιδιαιτέρως της πλειοψηφίας. Η μειοψηφία μπορεί να είναι απέναντι και να θέλει να δημιουργούνται κάποια πράγματα, δικαίωμά της είναι. Εγώ όμως τηρώντας τον όρκο αυτόν που έχω δώσει και οι συνεργάτες μου, δεν ήθελα επ' ουδενί αυτό να φανεί ότι εγώ δεν τήρησα αυτό που είχα υποσχεθεί. Έξαλλοι και οι συνεργάτες μου, μου είπανε κύριε δήμαρχε πρέπει να λάβετε θέση γιατί προκαλούμεθα, προκαλείται σχεδόν το σύνολο του συνδυασμού, με κάποιους εξωγενείς παράγοντες που δεν έχουν καμία δουλειά στον να μπαίνουν στα δημοτικά δρώμενα ".

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: "Δεν κατηγορώ τον Νίκο για τους ψιθύρους, γιατί παράλληλα ανέλαβε και πρόεδρος της ΚΕΔΑ, για τυχόν αυτά που ακούγονται ότι έγινε κακή διαχείριση. Μα δεν πρόλαβε να κάνει διαχείριση εγώ θα πω", ενώ συμπλήρωσε ότι: "Σε προηγούμενες δημοτικές αρχές υπάρχει προηγούμενο και έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας".

Σε άλλη ερώτηση, για το διαδικαστικό κομμάτι της διαγραφής, ο κ. Μούρτζης είπε ότι υπήρξε σύσκεψη που έγινε με νόμιμο τρόπο και στην οποία την απόφαση της διαγραφής υπέγραψαν όσοι παρευρέθησαν, δηλαδή 13 δημοτικοί σύμβουλοι και ένας πρόεδρος δημοτικής κοινότητας. Στην σύσκεψη της δημοτικής παράταξης δεν συμμετείχε ο κύριος Νίκος Οικονόμου. Ο κ. Μούρτζης είπε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση το πρακτικό της σύσκεψης να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο. Σημείωσε ότι πρόκειται για εσωπαραταξιακό έγγραφο. Επίσης, αναφέρθηκε σε μία επιστολή η οποία στάλθηκε από την παράταξη στον κύριο Νίκο Οικονόμου.

Η επόμενη ερώτηση ήταν αν ο ίδιος ή οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της παράταξης, έκριναν ότι οι ενέργειες του Νίκου Οικονόμου ως προέδρου του δημοτικού συμβουλίου καταρχήν και ως προέδρου της ΚΕΔΑ δημιουργούσαν πρόβλημα στην υλοποίηση του έργου, δηλαδή άμβλυναν τις προσπάθειες της διοίκησης του δήμου και δημιουργούσαν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

"Είσαστε δυσαρεστημένος από την απόδοση ή από τον τρόπο που έφερνε σε πέρας τις υποχρεώσεις που είχε ο Νίκος Οικονόμου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ως πρόεδρος της ΚΕΔΑ;" ήταν το ένα σκέλος της ερώτησης και βέβαια το δεύτερο αφορούσε το γεγονός ότι οι δημαιρεσίες έγιναν μόλις τον Μάρτιο, άρα ο δήμαρχος θα είχε την ευκαιρία να απομακρύνει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να ανανεώσει τη θητεία του.

Από την απάντηση του κυρίου Μούρτζη, φάνηκε ότι αυτή ήταν μία πρώτη αιτία που προκάλεσε την εσωπαραταξιακή αντίδραση των δημοτικών συμβούλων του, είπε σχετικά: "Επειδή όπως λες ήταν πρόσφατες οι δημαιρεσίες, είναι γεγονός ότι και στις δημαιρεσίες είχαμε πει στον Νίκο, είχα πει εγώ βέβαια, να μην συμμετάσχει και να γίνει μία εκλογή ενός άλλου ανθρώπου, ενός συνεργάτη της ομάδος που θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει το κομμάτι που λέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί έγιναν κάποιες διαδικασίες από τον ίδιο, γιατί δεν το δέχθηκε και έκανε αυτή την προσέγγιση που θα μπορούσε βέβαια να την κάνει ο καθένας με την αντιπολίτευση, αυτό εξόργισε το σύνολο της ομάδας, που είπαν εντάξει τώρα, εμείς πηγαίνουμε να ψηφίσουμε κάτι το οποίο ουσιαστικά έχουμε κρίνει ότι δεν πρέπει να γίνει έτσι. Αυτό ήταν το ένα κομμάτι". Σε άλλο σημείο παρέθεσε τον λόγο που είχε επικαλεστεί ο κύριος Οικονόμου, δηλαδή ότι ήθελε να παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Μετά από μία σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τον ουσιαστικό λόγο της διαγραφής του, σε σχέση με τη λειτουργία της διοίκησης του δήμου είπε: "Έχουν δημιουργηθεί κενά μεγάλα, ως προς τη συλλογικότητα, όχι της ομάδας, γενικά του συλλογικού οργάνου που υπηρετούμε, λέγεται συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, αυτό λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να το διαφυλάξουμε", ενώ στην ενδιάμεση ερώτηση "άρα κάτι δεν λειτουργεί σωστά δήμαρχε", ο κύριος Μούρτζης απάντησε με έμφαση: "Βεβαίως, όταν πηγαίνει ενάντια στις αρχές και τις αξίες ενός συνδυασμού". Επίσης απάντησε καταφατικά και στην επόμενη ενδιάμεση ερώτηση: "άρα επηρεάζεται η λειτουργία των θεσμικών οργάνων;" λέγοντας ότι: "Βεβαίως, όταν τον βλέπεις και κάνει μία διαφορετική γραμμή από αυτή που πιστεύσει το συλλογικό όργανο, η πλειοψηφία που τον έχει βάλει εκεί, γιατί η πλειοψηφία τον ψήφισε, δεν τον ψήφισε η αντιπολίτευση".

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα και την εκλογή του νέου προέδρου είπε: "Θα κάνουμε πάλι, με την ίδια ευαισθησία που έκανα και πριν τα δυόμιση χρόνια, την ίδια διαδικασία θα κάνω και τώρα, θα φωνάξω την ομάδα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα πω αυτός είναι ενδεδειγμένος. Θα αποφασίσουμε εδώ και θα συναινέσουμε όλοι μαζί ή θα συμφωνήσουμε ότι θα πάμε στο δημοτικό συμβούλιο και θα είναι αυτός ο ενδεδειγμένος που πρέπει να ψηφιστεί από την ομάδα. Πιστεύω ότι θα γίνουν όλα τέλεια, με την σύμφωνη αποδοχή της ομάδας. Εγώ και η ομάδα θα συναντηθούμε, όχι πάντως σήμερα ούτε αύριο, θα συναντηθούμε και θα αποφασίσουμε ποιος είναι διαθετειμένος να αναλάβει ένα δύσκολο πόστο, μία δύσκολη εργασία, όπως είναι ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου και θα γίνει πιστεύω ότι καλύτερο είναι να γίνει για την Αίγινα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Μούρτζη είναι δημοσιευμένη στο video.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png