Αλλάζουν τα δεδομένα στην παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, τα δεδομένα της οποίας παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη,  αλλάζει άρδην το καθεστώς, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, για την παραχώρηση παραλιών και αιγιαλού στους Δήμους. Κι αυτό γιατί το Ε’ τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την 646/2015 απόφασή του, έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας, παραπέμπεται στην επταμελή σύνθεση του τμήματος και θα δικαστεί στις 3 Ιουνίου.

Από το καθημερινό Ενημερωτικό Δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal



Ο κύριος Μούρτζης χαρακτήρισε την περίπτωση της Αίγινας ως μία απλή χρήση αιγιαλού, κατά την οποία μέσω δημοπρασιών, παραχωρούνται προς εκμετάλλευση συγκεκριμένες παραλίες. "Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Έχει έρθει δύο φορές η προϊσταμένη της Κτηματικής η κυρία Κωφού, αλλά προέκυψε αυτό το θέμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και περιμένουμε την εκδίκαση που θα γίνει στον Άρειο Πάγο. Πιστεύω ότι χάνουμε το καλοκαίρι. Λυπάμαι, αλλά χάνουμε το καλοκαίρι. Εάν αυτή η απόφαση έρθει τον Ιούνιο, με τις όποιες διαδικασίες κάνουμε έχει τελειώσει το καλοκαίρι, άρα ένα πρόσθετο πρόβλημα δημιουργείται σε εμάς. Είναι μέσα στα δεινά που διέρχεται το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως το θέμα έχει πάει στα συλλογικά όργανα όπως είναι η ΚΕΔΕ", είπε ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης ενημερώνοντας το Σώμα.  Διαβάστε περισσότερα...

Σε άρθρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναφέρεται σχετικά: "Ακυρώνεται έτσι η Κοινή Απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών του 2009 περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Αν και η αίτηση ακύρωσης είχε κατατεθεί από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ήδη από το 2009, το Δικαστήριο δέχτηκε να συνεχιστεί η δίκη δεδομένου ότι  η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είχε αντικατασταθεί με όμοιες και νεώτερες το 2013 και το 2014. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, στα κοινόχρηστα πράγματα περιλαμβάνονται ο αιγιαλός και η παραλία, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στην κοινοχρησία τους.
Σε συνδυασμό δε με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001 για την προστασία του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους ΟΤΑ επιτρέπεται για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων μόνο κατά περί πτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.
Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι η διάταξη του άρθρου 8 της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, με την οποία εγκρίνεται η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους ΟΤΑ α” βαθμού προς τρίτους, είναι εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 15 παρ. 3 του Ν. 2971/2001".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png