Αίγινα Κίνηση Ευθύνης. Οι εξελίξεις στο θέμα της "διαφοράς στα κυβικά του νερού".

Αίγινα Κίνηση Ευθύνης. Δελτίο Τύπου.
Σχετικά με όσα λέγονται και πράττονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα της «διαφοράς στα κυβικά του νερού», επιθυμούμε να σχολιάσουμε ως εξής:

Α. Τονίζουμε εξαρχής και κατηγορηματικά ότι η διοίκηση του Δήμου έχει ενεργήσει και σ’ αυτό το θέμα με πρωτοφανή επιπολαιότητα και ολιγωρία. Από την πρώτη στιγμή, πριν από αρκετούς μήνες, που ο αντιδήμαρχος ύδρευσης διακινούσε στα καφενεία μισόλογα και φήμες απαιτήσαμε την πλήρη διαφάνεια, τον άμεσο έλεγχο και τον καταλογισμό ευθυνών για παράνομες πράξεις που ενδεχομένως θα προέκυπταν.

Μέχρι τώρα, δυστυχώς, η διοίκηση δεν έχει κάνει παρά μόνο την κοινοποίηση μερικών στοιχείων για τις ποσότητες νερού που διακινήθηκαν και την έωλη απόφαση για νομική διερεύνηση του θέματος. Αποδοκιμάζουμε κατηγορηματικά αυτήν την τακτική της αδιαφάνειας και της αναβλητικότητας.

Β. Οι απόψεις μας για τη διαχείριση του νερού κατά την περίοδο 2007 – 2010, κατά την οποία είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου, έχουν εκτεθεί με σαφήνεια στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 14/11/2012.

Συνοπτικά οι θέσεις μας για το επίμαχο θέμα των ποσοτήτων νερού που μεταφέρονται με υδροφόρα πλοία, και αναφερόμενοι πάντοτε στην περίοδο 2007 – 2010, έχουν ως εξής:

Οι ποσότητες του νερού που μεταφέρουν τα υδροφόρα πλοία προσδιορίζονται με βάση μετρήσεις που εκτελεί η αρμόδια επιτροπή του Δήμου στα υδρόμετρα που έχει εγκαταστήσει και ελέγχει ο Δήμος στα σημεία εκφόρτωσης.
Η ανωτέρω διαδικασία προβλέπεται από τη σύμβαση με τους υδρομεταφορείς και το νόμο, ακολουθείται εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι η πλέον πρόσφορη και αξιόπιστη.
Προς επαλήθευση των ποσοτήτων που καταγράφονται στα υδρόμετρα του Δήμου, είναι δυνατή η σύγκριση με τις ενδείξεις των υδρομέτρων της ΕΥΔΑΠ στα σημεία φόρτωσης των υδροφόρων πλοίων στο Πέραμα και τον Ασπρόπυργο.
Η επαλήθευση των ποσοτήτων νερού για την τριετία 2007 – 2009 αποδείχθηκε απολύτως ικανοποιητική, αφού στα υδρόμετρα του Δήμου κατεγράφησαν 4.825.346 κυβικά μέτρα και στα υδρόμετρα της ΕΥΔΑΠ 4.777.036 κυβικά μέτρα, δηλαδή η διαφορά ήταν μόλις 1%, πολύ χαμηλότερα από το επιτρεπόμενο 4%.
Για το έτος 2010 η επαλήθευση δεν ήταν δυνατόν να γίνει αφού, όπως προκύπτει από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ στο Δήμο, για μια μεγάλη περίοδο τα τέσσερα από τα έξη υδρόμετρα στο Πέραμα και τον Ασπρόπυργο παρουσίασαν δυσλειτουργίες και γι’ αυτό η ΕΥΔΑΠ τα αντικατέστησε.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι για την περίοδο 2007 – 2010, κατά την οποία είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου, η παρακολούθηση και η καταγραφή των ποσοτήτων του νερού ήταν απολύτως σωστή.

Γ. Για το έτος 2011 η διοίκηση του Δήμου κοινοποίησε προσφάτως στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι τα υδρόμετρα του Δήμου κατέγραψαν 264.815 κυβικά μέτρα περισσότερα από όσα κατεγράφησαν στα υδρόμετρα της ΕΥΔΑΠ. Για τη διαφορά αυτή δεν δόθηκαν ακόμη εξηγήσεις από τη διοίκηση του Δήμου, ενώ με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δόθηκε εντολή στη δικηγόρο του Δήμου να προβεί σε νομική διερεύνηση του θέματος τόσο για το 2011 όσο και για τα προηγούμενα έτη. Σχετικά με το θέμα αυτό ο επικεφαλής της παράταξης μας κ. Παναγιώτης Ι. Κουκούλης έκανε δηλώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23/1/2013, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής.

Επιτέλους η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να δώσει στοιχεία και απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιούργησαν οι φήμες και τα μισόλογα του αντιδημάρχου ύδρευσης ήδη από την άνοιξη του 2012.
Είναι ευπρόσδεκτη η νομική διερεύνηση της υπόθεσης αλλά δεν πρόκειται να δώσει αποτελέσματα αν δεν καταγραφούν όλα τα στοιχεία που τη συνθέτουν, όπως τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα.
Για το σκοπό αυτό προτείνεται η άμεση συγκρότηση επιτροπής από 2-3 στελέχη του Δήμου και 2 δημοτικούς συμβούλους από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταγράψει τα σχετικά στοιχεία, θα διευκρινίσει καταστάσεις και διαδικασίες, θα απαντήσει σε ερωτήματα και θα βοηθήσει ουσιαστικά στη νομική διερεύνηση του θέματος και απόδοση ευθυνών για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις.
Το κυριότερο όλων, η επιτροπή αυτή θα ελέγξει το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία και τα όργανα μέτρησης των ποσοτήτων του νερού που μεταφέρουν τα υδροφόρα πλοία, ώστε να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους και να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δήμου.

Η διοίκηση του Δήμου αντιμετώπισε χλιαρά την ανωτέρω πρόταση. Πιστεύουμε ότι η συγκρότηση αυτής της επιτροπής θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν έστω και οι ελάχιστες αμφιβολίες για τον τρόπο προσδιορισμού των ποσοτήτων του νερού. Η ολιγωρία της Διοίκησης για τη συγκρότησή της συνιστά λάθος και παράλειψη που δίνει αφορμές και έδαφος για αυθαίρετα συμπεράσματα και ασύστατες φημολογίες. Φημολογίες που εντείνονται, καθώς στο σκηνικό προστέθηκαν δυο περίεργα περιστατικά, η καταστροφή του υδρομέτρου στο ΝΟΑ και η κλοπή ενός άλλου από την αποθήκη του Δήμου.

Δ. Πληροφορηθήκαμε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τη μεταφορά του νερού από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη, με την οποία ζητά την τιμωρία τυχόν ενόχων για τις διαφορές στις ποσότητες νερού. Στο σχετικό δελτίο τύπου διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι αναφέρεται για την περίοδο από Ιανουάριο 2009 μέχρι Αύγουστο 2012, δηλαδή περιλαμβάνει και τα έτη 2009 και 2010 κατά τα οποία είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου και κατά τα οποία η Αντιπεριφέρεια Νήσων δεν υπήρχε καν. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, όπως και παραπάνω με στοιχεία και τεκμηρίωση, ότι για την περίοδο 2007 – 2010, κατά την οποία είχαμε την ευθύνη της διοίκησης του δήμου, η παρακολούθηση και η καταγραφή των ποσοτήτων του νερού ήταν απολύτως σωστή.

Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο του φακέλου που κατέθεσε ο κ. Δ. Κατσικάρης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά. Αναφερόμενοι, όμως, πάντα στην περίοδο 2007 – 2010, έχουμε σοβαρά ερωτηματικά για τα στοιχεία που έλαβε υπόψη, για τον τρόπο και τη μέθοδο αξιολόγησης τους, για τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε και για το ποιες να είναι άραγε οι αξιόποινες πράξεις που πιθανολογούνται από την εξέταση αυτή. Τέλος, εκφράζουμε την αμφισβήτησή μας για τη θεσμική και πολιτική βάση, στην οποία στηρίζεται για να προβεί στην ενέργεια αυτή.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png