"Χορός" χιλιάδων ευρώ στις ιστοσελίδες του Δήμου Αίγινας. Διατέθηκαν 9.000 ευρώ για δημιουργία λογοτύπου.

Ερωτηματικά και αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί ήδη στην τοπική κοινωνία ο "χορός" δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που αποδεικνύεται μέσα από επίσημα έγγραφα, ότι έχουν διατεθεί για εργασίες που αφορούν την τουριστική προβολή του νησιού, την κατασκευή της τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου Αίγινας, αλλά και παλαιότερης που είχε κατασκευαστεί με κοινοτικούς πόρους. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο πρόεδρος του συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κύριος Πέτρος Πετρίτης, ζήτησε το λόγο προκειμένου να παρουσιάσει τον απολογισμό της διάθεσης των 70.000 ευρώ, τα οποία αποτελούσαν προσφορά της ΔΕΗ για την διαφημιστική προβολή του νησιού, κονδύλι που διατέθηκε στο Δήμο Αίγινας, μετά την ανυπολόγιστη μέχρι στιγμής οικονομική βλάβη που προκάλεσε η διακοπή της ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι του 2010.

Ατυχώς ο εν λόγω απολογισμός, που προκλήθηκε μετά από σχετικές ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα ήδη περιπλεγμένα πράγματα γύρω από την πραγματική ουσία της διάθεσης των 70.000 ευρώ. Από τον απολογισμό δεν έγινε επαρκώς κατανοητός ο ρόλος του κυρίου Πετρίτη στη διαχείριση αυτών των χρημάτων και στην παραγωγή έργου. Μάλιστα, τα ποσά τα οποία παρέθεσε για τη δημιουργία των επιμέρους εργασιών, αποτυπώθηκαν ως εξαιρετικά προκλητικά από μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό τον απολογισμό, φαίνεται ότι ο Δήμος της Αίγινας, μέσω του κυρίου Πέτρου Πετρίτη που διαχειριζόταν τις επαφές με το αρμόδιο διαφημιστικό γραφείο της ΔΕΗ, διέθεσε το αστρονομικό ποσό των 9.000 ευρώ που περιλαμβάνει την κατασκευή λογοτύπου και γραφιστικών εργασιών για την επικοινωνία της Αίγινας. Το οξύμωρο σε αυτή την επιλογή είναι ότι αφενός το κόστος της κατασκευής του λογοτύπου αποτελεί σχεδόν το 10% του συνολικού κονδυλίου που προοριζόταν για διαφήμιση και αφετέρου το ίδιο το λογότυπο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εμβληματική παρουσία του νησιού κατά την αρχαιότητα ή την ιστορία των σύγχρονων χρόνων ή κάποια συνάφεια με τους μεγάλους εικαστικούς που δημιούργησαν στο νησί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Aegina Portal, η επιλογή του συγκεκριμένου λογοτύπου θεωρείται προσβλητική για την μακραίωνη ιστορία του νησιού και "γυρνάει την πλάτη" στα ισχυρά εμβληματικά στοιχεία που αυτό διαθέτει.

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο κύριος Πετρίτης είπε στο σώμα ότι: "η εταιρεία δηλαδή αυτή μας τη φέρανε κατευθείαν και μας είπαν αυτή την εταιρεία θα πάρετε", εννοώντας ότι μέσα στη συμφωνία ήταν το λογαριασμό να χειριστεί διαφημιστική εταιρεία την οποία ουσιαστικά επέβαλε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα τον απολογισμό του κυρίου Πετρίτη η εταιρία έλαβε ως αμοιβή το ποσό των 9.000. Το γεγονός συνθέτει ένα ακόμη οξύμωρο στοιχείο για την διαχείριση των συμφερόντων του Δήμου Αίγινας, καθώς ο Δήμος αποδέχθηκε αφενός να πληρώσει χρήματα από το κονδύλι της προσφοράς σε μία εταιρία που δεν επέλεξε ο ίδιος και το πιο σημαντικό να δεχθεί τις επικοινωνιακές της προτάσεις για τη διαφήμιση του νησιού.

Σημειώνουμε ότι με πρωτοκολλημένη επιστολή προς τον κύριο Πετρίτη είχαμε ζητήσει να μελετήσουμε τη συγκεκριμένη διαφημιστική πρόταση, από την οποία πουθενά δεν προκύπτει το δημιουργικό concept που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι με κόστος φωτογράφησης 2.500 ευρώ. Ασφαλώς και ενδέχεται η υλοποίηση του δημιουργικού της διαφήμισης να αποτελεί τμήμα των προτάσεων που ίσως δεν γνωρίζουμε, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική marketing (τη ζητήσαμε προφορικά, μας είπαν ότι δεν υπάρχει), οπότε και μοιραία οποιαδήποτε διαφημιστική στρατηγική δεν μπορεί να βρει δεδομένα πάνω στα οποία θα βασιστεί. Επίσης με πρωτοκολλημένη επιστολή προς τον κύριο Πετρίτη είχαμε ζητήσει το media plan, το οποίο και αυτό δεν υπήρχε. Με απλά λόγια δεν υπήρχε ο σχεδιασμός του που και με ποιο τρόπο θα διατεθούν τα χρήματα της τουριστικής προβολής του νησιού στα όποια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στην αναφορά που έκανε ο κύριος Πέτρος Πετρίτης για την κατασκευή της ιστοσελίδας είπε ότι το κόστος της είναι 6.000 ευρώ. Ενώ για την προώθησή της έχουν διατεθεί μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας του Google 3.500 ευρώ. Πρόκειται για ένα ακόμη οξύμωρο γεγονός, καθώς η σελίδα που κατασκευάστηκε δεν λειτουργεί, άρα τα όποια χρήματα διατέθηκαν μέσω προωθητικών ενεργειών στο διαδίκτυο ή μέσω έντυπης διαφήμισης, προφανώς δεν θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Ο κύριος Πετρίτης χρησιμοποίησε έναν εντελώς αδόκιμο τεχνικά όρο (μάλλον) για να εξηγήσει για ποιο λόγο η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί, λέγοντας ότι κάποιοι που υποστηρίζουν ότι "αγαπάνε την Αίγινα", "στέλνουν υιούς" στην ιστοσελίδα της τουριστικής προβολής. Μάλιστα ο κύριος Πετρίτης κατάγγειλε με έντονο ύφος το γεγονός, προφανώς αγνοώντας και ο ίδιος βασικά πράγματα για τη διαχείριση ενός ισχοχώρου και την ευθύνη που έχει η εταιρεία που ανέλαβε το έργο για την ασφάλια του ιστοτόπου.

Σημειώνουμε ότι το Internet Studio (είναι το μοναδικό εξειδικευμένο γραφείο στο νησί) από το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί το Aegina Portal, είχε δεχθεί πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή της τουριστικής ιστοσελίδας. Το ποσό το αναφέρθηκε τότε ήταν των 3.000 ευρώ για την κατασκευή και τη συντήρηση τριών ετών. Αφού εξηγήσαμε ότι το ποσό είναι πολύ μικρό, προαναφερθήκαμε να κατασκευάσουμε την ιστοσελίδα δωρεάν, με την προϋπόθεση, ότι θα αποτελεί τμήμα της ήδη υπάρχουσας αυτοδιοικητικής ιστοσελίδας του Δήμου, της οποίας επίσης το γραφείο μας έχει κατασκευάσει δωρεάν, συντηρεί δωρεάν, παρέχει δωρεάν τη φιλοξενία σε σύγχρονους servers που δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα κτλ.

Ο λόγος για τον οποίο υπήρχε αυτή η προϋπόθεση, είναι ότι ο Δήμος της Αίγινας δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα ούτε να αναπτυχθεί διαδικτυακά, ούτε να δημιουργήσει τις αντίστοιχες υποδομές για τη λειτουργία πολλών ιστοσελίδων, ενώ ακόμη και μεσοπρόθεσμα θα ήταν αδύνατο να αντλεί χρήματα από άλλους πόρους για την ανάπτυξή της.  Αντίθετα με την ύπαρξη μίας ιστοσελίδας το traffic θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί σημαντικά, φέρνοντας άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα, για εμάς αποτελεί τιμή προς το πρόσωπο του κυρίου Σάκη Σακκιώτη,  καθώς με πρωτοκολλημένη επιστολή του ο Δήμαρχος Αίγινας ευχαριστεί το γραφείο μας για την "ειλικρινή και ανιδιοτελή προσφορά" στη λειτουργία της αυτοδιοικητικής ιστοσελίδας. (Α.Π. 14547). Στην προφορική προσφορά μας για τη δωρεάν κατασκευή του τουριστικού site δεν υπήρχε απάντηση. Αντίθετα ανταποκριθήκαμε θετικά σε σχετική πρόταση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Νίκου Οκονόμου (υπεύθυνος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Δήμου Αίγινας) για την ανακατασκευή της αυτοδιοικητικής ιστοσελίδας του δήμου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που απορρέουν μέσα από τον "Καλλικράτη", φυσικά εντελώς δωρεάν.

Κατά τα άλλα στη χθεσινή συνεδρίαση ο κύριος Πετρίτης παρουσίασε τα ποσά για την κατασκευή προωθητικού υλικού, ενώ μόλις ένα ποσό των 7.400 ευρώ διατέθηκε σε περιοδικά και εφημερίδες. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει διατεθεί το ποσό των 60.000 ευρώ από το κονδύλι των 70.000 ευρώ της ΔΕΗ. Ο κύριος Πετρίτης μάλιστα κατά τον απολογισμό του, έκανε αναφορά σε ομάδα 40 και πλέον ατόμων που εργάζονται και συγγράφουν κείμενα τα οποία θα δημοσιευτούν στην τουριστική ιστοσελίδα. Ωστόσο δεν έγινε αναφορά στην εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή της ιστοσελίδας, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε, όπως επίσης και για ποιους λόγους ο Δήμος της Αίγινας δεν διεκδικεί τα δικαιώματα του, από τη στιγμή που η εταιρεία φαίνεται, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου του κυρίου Πετρίτη, να μην μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του νέου ιστοχώρου.

Ο απολογισμός του κυρίου Πέτρου Πετρίτη ολοκληρώθηκε με έντονο ύφος, καθώς κατάγγειλε την κατασκευή ιστοσελίδας για λογαριασμού του Δήμου Αίγινας που κόστισε 80.000 ευρώ! Κάλεσε μάλιστα το Δήμαρχο Αίγινας κύριο Σάκη Σακκιώτη να πάρει πληροφορίες από την προηγούμενη διοίκηση. Η καταγγελία του κυρίου Πετρίτη αφορούσε το πως είναι δυνατόν να υλοποιηθεί ένα έργο που έχει κόστος 80.000 ευρώ και να έχει αυτή την εμφάνιση και το περιεχόμενο. "Ερωτώ όλο τον Αιγινήτικο λαό αν οι 80.000 ανταποκρίνονται σε αυτό το αποτέλεσμα", είπε.

Η τελευταία τοποθέτηση του κυρίου Πετρίτη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου και πρώην δημάρχου κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη ο οποίος είπε: "Οι μισές αλήθειες και οι απόπειρες συμψηφισμού, είναι από τα χειρότερα πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει ένα δημόσιο πρόσωπο" απευθυνόμενος στον κύριο Πέτρο Πετρίτη. Ο κύριος Κουκούλης κάλεσε τον κύριο Πετρίτη να απαντήσει πότε ανατέθηκε η κατασκευή αυτής της ιστοσελίδας. Ο κύριος Πετρίτης απάντησε το 2005, συμπληρώνοντας ότι "εγώ κρίνω το αποτέλεσμα". Ο κύριος Κουκούλης χαρακτήρισε ως κλοπή του ελληνικού λαού τα 80.000 και υποστήριξε ότι η διοίκησή του δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για την κατασκευή της εν λόγω ιστοσελίδας.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τον κύριο Πέτρο Πετρίτη να διοργανώσει  Συνέντευξη Τύπου μέσα από την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε απαντήσεις σε δεκάδες ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν, αλλά και για την σοβαρή καταγγελία που έκανε ο ίδιος για την ιστοσελίδα των 80.000 ευρώ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png