"Ένα βήμα πριν από το γκρεμό" η φιλαρμονική. Αδιέξοδη η συνάντηση με τον κύριο Σακκιώτη. .

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν συνδέσει πλέον στενά τις μεγάλες επετειακές και θρησκευτικές εκδηλώσεις με την παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ένα μουσικό σχήμα που η συνολική του εμφάνιση συγκεντρώνει πάντα θετικότατα σχόλια. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι όμορφες φορεσιές και τα καλογυαλισμένα όργανα. Πίσω από τη Δημοτική Φιλαρμονική "κρύβεται" κάτι πολύ πιο σπουδαίο: είναι το εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν οι πέντε καθηγητές που έχουν αγκαλιάσει τα παιδιά του νησιού, τους μεταφέρουν τις γνώσεις τους και τα οδηγούν στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Τα τριάντα και πλέον μέλη της φιλαρμονικής του Δήμου Αίγινας έχουν δεθεί με τη μουσική, τα μουσικά τους όργανα, τους δασκάλους τους. Κάνουν όνειρα για το μέλλον και κάποια σκέφτονται να ακολουθήσουν ακόμη και εξειδικευμένες σπουδές στο εξωτερικό. Το "κύτταρο" της Δημοτικής Φιλαρμονικής επιτέλεσε εξαιρετικά τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, όμως η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στο Δήμαρχο κύριο Σάκη Σακκιώτη, τους δασκάλους και τους γονείς των μαθητών, για το μέλλον της φιλαρμονικής έφτασε σε αδιέξοδο. Αιτία τα 130.000 ευρώ που χρωστά ο Δήμος στους καθηγητές της μουσικής, οι οποίοι έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες. Είχε προηγηθεί επίσχεση εργασίας και με τις πληρωμές να μην πραγματοποιούνται παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, το μουσικό σύνολο βρίσκεται "ένα βήμα πριν από το γκρεμό".


Στο πρόβλημα της εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τους μουσικούς, ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης αντιπαράθεσε τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, τα τεράστια ποσά για την κάλυψη των υδρομεταφορέων και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία. Στη συζήτηση διεφάνη γρήγορα ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αποδοθούν, τουλάχιστον άμεσα και αναζητήθηκαν λύσεις μέσα από το Πολιτιστικό Τέλος, από πρόταση ενίσχυσης από την Ιερά Μητρόπολη (η οποία έχει παραχωρήσει το κτίριο όπου γίνονται τα μαθήματα) η αλλαγή του μουσικού σχήματος σε αυτόνομο φορέα και διάφορες άλλες προτάσεις. Στην ουσία των πραγμάτων, εκτός από το άλυτο οικονομικό πρόβλημα, η Δημοτική Φιλαρμονική είναι ένας από τους δύο μόνο μουσικούς εκπαιδευτικούς φορείς της Αίγινας, που μαζί με τη "Μουσική Σχολή Αφαία" αποτελούν τη μόνη διέξοδο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για την ίδια την κοινωνία της Αίγινας, είχε μάλιστα αναφερθεί και από την κυρία Ντόρα Μπακοπούλου πριν λίγες ημέρες με την ευκαιρία του απολογισμού του Μουσικού Φεστιβάλ. Οι γονείς αγωνιούν, βλέπουν τα παιδιά τους που έχουν αγοράσει μουσικά όργανα, όργανα που έχουν αγαπήσει και έχουν δεθεί με το περιβάλλον της φιλαρμονικής, να καταδικάζονται να μείνουν μακριά από αυτό θέλουν να κάνουν. Η πληρωμή των δεδουλευμένων των καθηγητών είναι υποχρέωση του Δήμου, όπως επίσης υποχρέωσή του είναι η παροχή μουσικής εκπαίδευσης στους νέους του νησιού. Ο πολιτισμός "που σαν έννοια είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Αίγινας" δεν εξαντλείται και δεν εκφράζεται μόνο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png