Τη σημερινή κατάσταση που ισχύει τόσο από την πλευρά της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αίγινας, όσο και από την πλευρά των δημοτών που εξακολουθούν να πετούν δίπλα ή μέσα στου κάδους απορριμάτων κλαδέματα, περιέγραψε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μουτσάτσος. Ο κύριος Μουτσάτσος έκανε αναφορά σε μεγάλους χερσαίους δήμους, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους δεν περιλαμβάνουν τα κλαδέματα στις υπηρεσίες αποκομιδής που προσφέρουν στους δημότες τους. Οι ιδιαιτερότητες των φετινών καιρικών συνθηκών, καθώς μέχρι πρόσφατα έβρεχε, οδηγούν πολλούς από τους κατοίκους του νησιού να πετούν τα κλαδέματα τους και όχι να τα καίνε, καθώς μεσολάβησε η αντιπυρική περίοδος. Ο κύριος Μουτσάτσος κατά την εισήγησή του, από τη μία περιέγραψε τα προβλήματα συντήρησης των οχημάτων του στόλου της υπηρεσίας καθαριότητας και την αδυναμία που υπάρχει στην αποκομιδή τόσο μεγάλου όγκου κλαδεμάτων, ενώ από την άλλη την κακή οικονομική θέση του Δήμου λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθούν εργολάβοι για αυτό το σκοπό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το έλλειμμα του Δήμου. Με το πρόβλημα σε έξαρση είναι χρήσιμο να δούμε τι προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας για αυτές τις περιπτώσεις:
Ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Αίγινας εγκρίθηκε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Αύγουστο του 2004. Η αναφορά που γίνεται στη διαχείριση των κλαδεμάτων είναι συγκεκριμένη, ενώ προβλέπονται πρόστιμα. Στο άρθρο 5, Εξαιρέσεις από τις υποχρεώσεις του Δήμου, και πιο συγκεκριμένα στην πρώτη παράγραφο. αναφέρεται ότι ο Δήμος δεν υποχρεούται στην αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση κλαδεμάτων (κλαδιών) σε δεμάτια. Η τοποθέτηση μεγάλων όγκων κλαδεμάτων στα πεζοδρόμια απαγορεύεται για λόγους προστασίας από πυρκαγιές, αλλά και για αισθητικούς λόγους.
Στο άρθρο 8 για τις υποχρεώσεις των υπευθύνων για τα εσωτερικά ογκώδη και εξωτερικά αστικά απορρίμματα αναφέρεται ότι: Τα κλαδέματα μεταφέρονται με μέριμνα των ιδιωτών. Δεν επιτρέπεται η απόρριψη κλαδεμάτων σε ξένες ιδιοκτησίες, κοινόχρηστους και λοιπούς χώρους της πόλης. Ο κανονισμός διαχωρίζει τα κατάλοιπα των κηπευτικών εργασιών και σε άλλη παράγραφο του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι Φύλλα, ξηρά άνθη, χόρτα, υπόλοιπα καθαρισμών κήπων, γκαζόν κλπ συσκευάζονται σε ανθεκτικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίμματα, ενώ υπόλοιπα χώματος, κοπροχώματος κλπ απομακρύνονται υποχρεωτικά από τους υπεύθυνους με δική τους φροντίδα και μέσα. Στον κανονισμό προβλέπεται επίσης επιβολή προστίμων: Απόρριψη κλαδεμάτων σε κοινόχρηστους χώρους 100 ευρώ, απόρριψη κλαδεμάτων στο ρέμα 100 ευρώ.
Για το ίδιο θέμα επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον πρώην δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Κουκούλη που είπε ότι το πρόβλημα των κλαδεμάτων έχει προκύψει εντονότερα τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς υπάρχει μια στροφή στη συνήθεια των δημοτών να πετούν τα κλαδέματα αντί να τα καίνε.
Επανέλαβε ότι η εναπόθεση των κλαδεμάτων δίπλα ή μέσα στους κάδους απαγορεύεται και ότι η διοίκησή του είχε σχεδιάσει τη συγκέντρωση τους σε μεγάλους κάδους που θα βρίσκονταν σε συγκεκριμένα σημεία, με τελικό στόχο την κομποστοποίηση τους. Στα πλαίσια αυτού του πλάνου είχε αγοραστεί ο κλαδοτεμαχιστής.