Επαφές κυρίου Σάκη Σακκιώτη για Εϋνάρδειο, Ορφανοτροφείο, κυματοθραύστη, παιδεία και άλλα θέματα.

Μία σειρά από σημαντικές επαφές είχε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης για θέματα που αφορούν το Εϋνάρδειο, το Ορφανοτροφείο, τον κυματοθραύστη και άλλα ζητήματα. Η πρώτη επαφή έγινε με την Υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε αυτή τη συνάντηση πήρε μέρος και ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων κύριος Δημήτρης Καρύδης. "Συζητήθηκε το θέμα της αποκατάστασης, της προστασία του Εϋνάρδειου, όπου θα στεγαστεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας" είπε ο κύριος Σακκιώτης και συμπλήρωσε ότι η υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η επικαιροποιημένη μελέτη του υπουργείου μπορεί να κατατεθεί στην πολεοδομία, ώστε να εκδοθεί η σχετική άδεια και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου από το Υπουργείο Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της επαφής έγινε συζήτηση που αφορούσε τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, αδελφοποίηση σχολείων και άλλα θέματα για την παιδεία του νησιού, όπως το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και άλλα.

Η ατζέντα της ίδιας ημέρας περιελάμβανε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού την κυρία Λίνα Μενδώνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης υπήρξε η ενημέρωση ότι η μελέτη για το έργο του κυματοθραύστη θα εξεταστεί από το Κ.Α.Σ. την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και μπορεί το έργο να περάσει στο επόμενο στάδιο, της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από την γενική γραμματέα υπήρξε η ενημέρωση για το μουσείο Καπράλου, όπου υπάρχει καθυστέρηση λόγω της συνταξιοδότησης του αρμόδιου υπαλλήλου, ωστόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το θέμα θα προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου του Ορφανοτροφείου. Η γενική γραμματέας τόνισε ότι δεν μπορεί να ενταχθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων σε κοινοτικό πρόγραμμα, στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που έθεσε ο κύριος Σακκιώτης: "Υποστηρίξαμε ότι θέλουμε να μπούμε μέσα στο Ορφανοτροφείο. Ο Δήμος της Αίγινας πρέπει να έχει παρουσία στο Ορφανοτροφείο. Για αυτό θέλουμε οπωσδήποτε να προχωρήσουμε σε μία μελέτη με την οποία θα υπάρχει ένας χώρος που θα αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υποστηρίξαμε και επιμείναμε ότι είναι απαίτηση της κοινωνίας να έχουμε χώρο από το κτήριο του Ορφανοτροφείου. Συζητήσαμε με έμφαση να μας δοθεί η δυνατότητα να προτείνουμε εμείς λύσεις για την αξιοποίηση μέρους του Ορφανοτροφείου". Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η γενική γραμματέας να ζητήσει από το Δήμο Αίγινας σχετικό έγγραφο με προτάσεις.

Με την ευκαιρία ο κύριος Σακκιώτης έκανε αναφορά σε κάποιες εξελίξεις σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου. "Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011, θα έχουν ολοκληρωθεί οι ισολογισμοί των ετών 2007, 2008 και 2009. Θα έχουμε ετοιμάσει του ισολογισμούς τριών ετών. Ο ισολογισμός του 2010 θα είναι έτοιμος μέχρι 30 Απριλίου 2011. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τα ακίνητα και τα κληροδοτήματα του Δήμου μας και θα ενσωματωθούν με τις σωστές του αξίες στους ισολογισμούς. Θα τηρηθεί για πρώτη φορά μητρώο παγίων και βιβλίων αποθήκης". Ο κύριος Σακκίωτης μίλησε επίσης για το σύνολο των οφειλών προς το Δήμο, ποσό που ανέρχεται στα 2.500.000 ευρώ. "Προχωράμε με βεβαιότητα στον εξορθολογισμό του συστήματος προμηθειών και των αγορών του Δήμου. Ιδρύεται και θα λειτουργεί γραφείο παρακολούθησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και βεβαίως ενισχύεται το σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών του Δήμου μας". Σχετικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου προς τους προμηθευτές το ποσό είναι της τάξης των 7.521.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπον δανείων 3.856.000 ευρώ. "Αυτά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010" υπογράμμισε ο κύριος Σακκιώτης, συμπληρώνοντας ότι "Στις 31 Ιανουαρίου θα μπορούμε να δώσουμε πλήρη απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου".

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png