Γόνιμη ημερίδα για τα αυτοδιοικητικά θέματα του Αργοσαρωνικού.


Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Παράταξη "Αίγινα Πρώτο Νησί" την Κυριακή στο ξενοδοχείο Δανάη. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες στιγμές που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναφορά, καταγραφή, ανταλλαγή και κατάθεση απόψεων μπροστά από ένα παζλ που συνθέτουν ομοειδή θέματα, κοινά προβλήματα και προσδοκίες. Η ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Παράταξη "Αίγινα Πρώτο Νησί" ήταν απόλυτα επιτυχημένη, όχι απλά γιατί δημιούργησε το αναγκαίο κλίμα για την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα κοινό μοτίβο που είναι τα αυτοδιοικητικά θέματα των νησιών του Αργοσαρωνικού, αλλά γιατί ήρθε να καλύψει μια μεγάλη ανάγκη που προϋπήρχε, αυτή της ταυτόχρονης συνεύρεσης και λειτουργίας ανθρώπων που αγωνίζονται για χρόνια σε ένα στίβο με κοινό επίκεντρο: τα ειδικά θέματα που μπορούν να έχουν δήμοι όπως οι νησιωτικοί και ειδικά αυτοί του ευρύτερου Αργοσαρωνικού.


Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος από την ημερίδα της Δημοτικής Παράταξης "Αίγινα Πρώτο Νησί", είναι ότι καλλιεργήθηκε ένα έδαφος, που φάνηκε ότι μπορεί να είναι και γόνιμο, για τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός αυτοδιοικητικού μοντέλου για Νησιωτικούς Δήμους σύμφωνα και με την εισήγηση του επικεφαλής παράταξης κυρίου Σάκη Σακκιώτη. Αυτό που διεφάνη από τις εισηγήσεις των ομιλητών ήταν ότι τα εξειδικευμένα προβλήματα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες λύσεις που επίσης προέρχονται μέσα από ειδικές κατευθύνσεις. Από αυτή την άποψη η ημερίδα έμοιαζε σε ένα μεγάλο μέρος της με εργασία πάνω σε πολλά case studies, από τα οποία η ανταλλαγή γνώσης και όχι απλά απόψεων, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για του δήμους της περιοχής.

Στο video που ακολουθεί ο χαιρετισμός των κυρίων Σάκη Σακκιώτη και Παναγιώτη Κουκούλη:


Για να γίνει κατανοητή η αξία της ημερίδας αρκεί να αναφέρουμε ένα από τα πολλά παραδείγματα, που μπορούν να γίνουν αυτόνομες υποθέσεις εργασίας. Ο Δήμαρχος Ύδρας κύριος Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, στο ζήτημα του νερού αντιπαράθεσε την εμπειρία από το δήμο του, σημειώνοντας ότι η Ύδρα έχει σύστημα αφαλάτωσης, όμως στις 3 Αυγούστου σε περίοδο αιχμής για το νησί η ΔΕΗ τους ζήτησε να κατεβάσουν τους διακόπτες καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στη μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Συμπέρασμα, η αφαλάτωση είναι ένα θετικό βήμα αλλά υπό προϋποθέσεις. Είναι καλή λύση για ένα νησί του Αιγαίου. Εμείς χρειαζόμασταν νερό μέσα στο καλοκαίρι, ότι το χειμώνα συμπλήρωσε ο κύριος Αναστασόπουλος. Ένα επίσης ποιοτικό χαρακτηριστικό της ημερίδας ήταν ότι οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν, έδειχναν ότι τους ενδιαφέρει το μέλλον, ο σχεδιασμός και οι λύσεις σε θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στο video που ακολουθεί ο χαιρετισμός των βουλευτών Δημήτρη Καρύδη και Μανώλη Μπεντενιώτη:


Την ημερίδα άνοιξε με την παρουσίαση των προσκεκλημένων η δημοσιογράφος κυρία Σίλα Αλεξίου η οποία και συντόνισε την όλη διαδικασία. Πρώτος απεύθυνε χαιρετισμό ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αίγινα Πρώτο Νησί" κύριος Σάκης Σακκιώτης. "Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δημάρχους του Αργοσαρωνικού που από την πρώτη στιγμή περιέβαλλαν με εμπιστοσύνη αυτή την πρωτοβουλία και αγκάλιασαν με αγάπη αυτή την εκδήλωση. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η πρωτοβουλία της παράταξης μας βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ίδιες εκείνες αρχές και αξίες που σφράγισαν την ίδρυση της. Το όραμα μας είναι η πραγματική ανάπτυξη, είναι η αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου, μέσα από μια νέα σχέση συνεργασίας με την κοινωνία" είπε ο κύριος Σάκης Σακκιώτης και συνέχισε "Είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε πρώτα από όλα την ουσιαστική και γνήσια υποστήριξη μας, την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η οργανωμένη δράση, που αφορά και οργανωμένη συμμετοχή των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι να εξεταστούν και γιατί όχι να δρομολογηθούν λύσεις σε θέματα - προβλήματα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η ημερίδα μπορεί να βάλει την σφραγίδα της προοπτικής για την αναβάθμιση της περιοχής μας. Μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις ισχυροποίησης των ΟΤΑ της περιοχής του Αργοσαρωνικού. Αλλά δεν αποκλείεται να οδηγήσει τα πράγματα σε νέες μορφές συνεργασίας και ανάπτυξης που μπορούν να ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, όσο και την παραγωγική μας ικανότητα και την ποιότητα της ζωής. Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν η Δημοτική μας Παράταξη που κατέχει και τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο της Αίγινας αποφάσισε να σας απευθύνει την πρόσκληση για τη σημερινή εκδήλωση. Καλή επιτυχία στη σημερινή μας ημερίδα και ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε όλους τους προσκεκλημένους μας".

Στο video που ακολουθούν αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς του βουλευτή Λάμπρου Μίχου, της Υπερνομάρχη Ντίνας Μπέη, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Γιώργου Πουσαίου, του συμβούλου του υπουργού σε θέματα ναυτιλίας κυρίου Γιώργου Ροΐδη, της πρώην νομάρχης κυρίας Σημαντώνη, του πρώην Δημάρχου Αίγινας Δημήτρη Μούρτζη, του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Βαγγέλη Λινού, του κυρίου Γρηγόρη Μαλτέζου, του κυρίου Γιώργου Μπενέτου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του Πειραιά και Δημήτρη Βρόντου αντιδήμαρχου Πειραιά:


Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου της Αίγινας κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη ο οποίος είπε ανάμεσα σε άλλα "Όλοι γνωρίζουμε ότι περνάμε μία πολύ δύσκολη και μεταβατική περίοδο, πολλά πράγματα αλλάζουν. Από τη μια μεριά η επί θύρες διοικητική μεταρρύθμιση το πρόγραμμα "Καλλικράτης", αλλά κυρίως η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, μας επιβάλει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τρόπο ζωής, αλλά κυρίως νοοτροπία. Οπωσδήποτε τα πράγματα δεν είναι πια όπως τα είχαμε γνωρίσει. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο λοιπόν της ρευστότητας και των ραγδαίων αλλαγών, συναντήσεις σαν τη σημερινή πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες. Μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε απόψεις να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και αξιέπαινη η προσπάθεια και η πρωτοβουλία που είχε η Δημοτική Παράταξη "Αίγινα Πρώτο Νησί" και ο επικεφαλής της ο Σάκης Σακκιώτης για αυτή την ημερίδα. Εύχομαι αυτή η ημερίδα να έχει μεγάλη επιτυχία και να μας δώσει πολλές γόνιμες αφορμές για σκέψεις και δημιουργικές δράσεις".

Στο video που ακολουθεί οι εισηγήσεις των δημάρχων Σαλαμίνας κυρίου Σπύρου Σοφρά, Μεθάνων κυρίου Χρήστου Πάλλη, Ύδρας κυρίου Κωνσταντίνου Αναστόπουλου:


Σειρά είχαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές κύριοι Λάμπρος Μίχος, βουλευτής της Β' Αθήνας και οι κύριοι Δημήτρης Καρύδης και Μανώλης Μπεντενιώτης βουλευτές της Α' Πειραιά. Ο κύριος Μίχος έχοντας περάσει από την Τοπική Αυτοδίοικηση ως δήμαρχος του δήμου της "Αγίας Βαρβάρας" είπε ανάμεσα σε άλλα "Με φέρνει εδώ η μακράν ενασχόληση μου με τα θέματα της αυτοδιοίκησης, η αγάπη μου για το Σάκη το Σακκιώτη και επί χρόνια ενασχόληση μου με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, που μου έδωσε την ευκαιρία να λάβω μέρος σε συζητήσεις για κατάρτιση ενός συνεκτικού, μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης, της νησιωτικής περιοχής του Πειραιά, πρόσφατα μάλιστα στις Σπέτσες και στον Πόρο, από όπου μάλιστα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από πολύ κοντά τα προβλήματα και όλη η συναναστροφή μου με τους δημάρχους εδώ της περιοχής, αλλά με φέρνει επίσης η ιδιότητα μου ως υπεύθυνου του τομέα εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Θέλω πρώτα να συγχαρώ τον Σάκη Σακκιώτη για την ιδιαίτερη αναφορά που έκανε στο δήμαρχο της Αίγινας κύριο Κουκούλη, για την παρουσία του εδώ, για λόγους αυτοδιοικητικής δεοντολογίας όπως είπε και πρέπει να δώσουμε ακριβώς έμφαση σε αυτό, ότι η αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συνθέτει".

Στο video που ακολουθεί η εισήγηση από το Δήμαρχο Αίγινας Παναγιώτη Κουκούλη:


Ο βουλευτής της Α' Πειραιά κύριος Δημήτρης Καρύδης αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κύριο Σακκιώτη για αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και σε όλους όσους προσήλθαν είπε "Ο Αργοσαρωνικός είναι ένα στολίδι της περιφέρεια του Πειραιά, είναι μια περιοχή που έχει δώσει σημαντική προσφορά και αγώνες στο ελληνικό κράτος και είναι αλήθεια ότι στην πορεία των χρόνων δεν έχει προσεχθεί όσο θα έπρεπε. Βασικές υποδομές, βασικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους που ζουν σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι τα Κύθηρα, υπολείπονται από τις ανάγκες και από την εποχή μας. Εγώ θα ήθελα πολύ σύντομα να θέσω δύο - τρία θέματα που συμπεριλαμβάνονται στις εισηγήσεις, αλλά θα μας δώσουν μια δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια κοινή και ουσιαστική πολιτική όλοι οι δήμοι και όλα τα νησιά στις περιοχές του Αργοσαρωνικού. Το πρώτο θέμα κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που αφορά το ΕΣΠΑ και τα αναπτυξιακά. Πέρασε από τη βουλή προχθές η αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για να γίνει πιο απλό, πιο αντιγραφειοκρατικό, έτσι ώστε γρήγορα να υλοποιούνται διάφορες δράσεις. Σε συνδυασμό με αυτό που είπε νωρίτερα ο Λάμπρος ο Μίχος ότι πρέπει να υπάρξει ένα νησιωτικό διαμέρισμα στα πλαίσια του "Καλλικράτη" της νέας περιφερειακής εκλεγμένης αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στο ΕΣΠΑ και στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα έρθει μετά". Ο κύριος Καρύδης υποστήριξε επίσης ότι μέσα από το σχέδιο "Καλλικράτης", στην τελική του μορφή, οι δήμαρχοι του Αργοσαρωνικού θα μπορέσουν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να λύσουν κοινά θέματα που υπερβαίνουν την τοπικότητα, αναφέροντας την ακτοπλοΐα, τον τουρισμό, το νερό, τα απορρίμματα, η υγεία, η παιδεία. Επίσης έκανε λόγο για την αλλαγή του σημερινού μοντέλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μας πάει πουθενά". "Ας τολμήσουμε να πάρουμε θέσεις και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία θα αλλάξουν την πορεία όλων των νησιών μας στον Αργοσαρωνικό" τόνισε ο κύριος Καρύδης ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

Στο video που ακολουθεί η εισήγηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αίγινα Πρώτο Νησί" Σάκη Σακκιώτη:


Ο κύριος Μανώλης Μπεντενιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας λέγοντας: "Εμείς από αυτό το χώρο, την περιοχή του Αργοσαρωνικού πρέπει να διεκδικήσουμε μία ιδιαίτερη αυτοδικοικητικογεωγραφική ενότητα, μέσα από την οποία και διοικητικά, αλλά και κοινωνικά - οικονομικά - πολιτικά πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερες μέρες. Άρα διεκδικούμε τη λύση της ακτοπλοΐας μέσα από το σχεδιασμό μιας ενότητας όλων όσων είμαστε εδώ. Την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και την προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής" είπε και συνέχισε τονίζοντας ότι "Μπορούμε με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στον ανασχεδιασμό της πατρίδας μας να πετύχουμε εμείς να έχουμε κυριαρχικό ρόλο".

Στο video που ακολουθεί παρεμβάσεις από τους κυρίους Γιώργο Πουσαίο, Γρηγόρη Μαλτέζο, Νίκο Μαρίνο, Κώστα Ντρη και Νεκτάριο Κοντοβράκη:


Χαιρετισμό απεύθυνε και η Υπερνομάρχης κυρία Ντίνα Μπέη η οποία αφού δήλωσε ότι αγαπά ιδιαίτερα την Αίγινα και την επισκέπτεται όπως αγαπά και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, χαρακτηρίζοντας τα ως κοσμήματα σημείωσε "Λυπάμαι ιδιαίτερα όταν μέσα από τους αυτοδιοικητικούς που φτάνουν στο γραφείο μου ενημερώνομαι για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν. Μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για ΕΣΠΑ, αλλά ας λύσουμε κάποια προβλήματα τα οποία πολλά χρόνια ταλανίζουν και είναι νομίζω θέμα συνεννοήσεων κάποιων ανθρώπων να τα λύσουν". Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα το πρωί συνάντησε στον Πειραιά το δήμαρχο της Ύδρας που έπρεπε να ξεκινήσει χάραμα για να πάρει το πλοίο για τον Πειραιά και στη συνέχεια να πάρει το ίδιο ιπτάμενο και να έρθει στην Αίγινα. Έκανε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι τα δρομολόγια για τον Πειραιά σταματούν στις 6 το απόγευμα, θεωρώντας ότι ένα νησί σαν την Αίγινα θα έπρεπε να έχει δρομολόγια που να εξυπηρετούν καλύτερα και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κυρία Μπέη έκανε λόγο για ένα τουριστικό μοντέλο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Αθήνα και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης οι εισηγήσεις των κυρίων: Σπύρου Σοφρά δημάρχου Σαλαμίνας με θέμα "Υποδομές", Χρήστου Πάλλη δημάρχου Μεθάνων "Τουρισμός-Πράσινη Ανάπτυξη- Η περίπτωση Νησιωτικών περιοχών Αργοσαρωνικού", του δημάρχου Ύδρας κυρίου Κωνσταντίνου Αναστασόπουλου "Τοπική Ανάπτυξη - Απασχόληση - Ακτοπλοΐα", του αντιδημάρχου πολιτισμού του Πειραιά κυρίου Δημήτρη Βρόντου, του Δημάρχου Αίγινας κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη "Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Η περίπτωση της Αίγινας" και του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Αίγινα Πρώτο Νησί" με θέμα "Δημιουργία Αυτοδιοικητικού μοντέλου για Νησιώτικους Δήμους". Οι εισηγήσεις περιλαμβάνονται στα videos που συνοδεύουν το άρθρο. Στην ημερίδα δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν για διάφορους λόγους ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγκιστρίου κύριος Ιωάννης Αθανασίου, ο δήμαρχος Πόρου κύριος Δημήτριος Στρατηγός, ο κύριος Ευάγγελος Κονταξάκης δήμαρχος Σπετσών και ο κύριος Ιωάννης Σαμπάνης δήμαρχος Τροιζήνας καθώς εισήχθη πρόσφατα στο νοσοκομείο.



Η εισήγηση του κυρίου Σάκη Σακκιώτη:
Όλο και πιο πιεστικά αναγνωρίζεται η ανάγκη για την δημιουργία ισχυρών τοπικών αυτοδιοικήσεων, που θα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την χώρα μας γενικότερα. Ουσιαστικά δηλαδή πρέπει να μιλάμε για αναβάθμιση της Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Η μεταρρύθμιση, η νέα Αρχιτεκτονική που επιχειρείται, δεν σημαίνει βεβαίως μόνο Αποκέντρωση και Συνενώσεις και δεν πρέπει να σημαίνει μόνο Αποκέντρωση και Συνενώσεις. Πρέπει να σημαίνει και διαφοροποίηση πρακτικών και λειτουργιών, ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά, να είναι αποτελεσματικές οι υπηρεσίες, να υπάρχουν ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με τον πολίτη. Σε αυτή την αντίληψη εμείς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει και μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο, να πρωτοστατήσουμε σε μια δημιουργική λειτουργία.
Όμως, μέσα από την εξέταση του επιχειρηματικού σχεδιασμού και της ριζικής μεταρρύθμισης διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όπως η ανάγκη νησιωτικής προσέγγισης στα δημοτικά πράγματα. Είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν, έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία για τις νησιωτικές περιοχές (βλέπε Συνθήκη Άμστερνταμ) όπου αναπτύχθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ενός ξεχωριστού Διοικητικού μοντέλου για Νησιωτικούς Δήμους. Πράγματι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στα νησιά πρέπει να είναι ενισχυμένη! Και βέβαια στο πλαίσιο του φορολογικού συστήματος ένα σημαντικό ποσοστό πρέπει να πηγαίνει απ’ ευθείας στην Αυτοδιοίκηση.


Αυτό βέβαια απαιτεί και ένα μεταβατικό στάδιο, όμως σημαίνει και σωστή δυνατότητα προγραμματισμού. Σημαίνει να έχει η τοπική κοινωνία επιλογές, να έχει δυνατότητα ουσιαστικών επιλογών. Αγαπητοί συμπολίτες θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό μοντέλο αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την ταυτότητα κάθε περιοχής. Το περιβάλλον και ο πολιτισμός των νησιών μας δεν είναι μόνο για προστασία είναι και για ανάπτυξη. Είναι μια άλλη αντίληψη απέναντι στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό που βοηθάει σημαντικά στην διαμόρφωση τοπικής αναπτυξιακής ταυτότητας, που σε μια παγκόσμια κοινωνία είναι άκρως απαραίτητη. Είναι διαπιστωμένο και γενικώς παραδεκτό, ότι ο ξένος επισκέπτης, ο ντόπιος επισκέπτης, κάθε πολίτης ενδιαφέρεται για μία συγκεκριμένη περιοχή, για συγκεκριμένο Νησί που έχει ταυτότητα. Κάνει δηλαδή την επιλογή του (κατά βάση) για συγκεκριμένο Νησιωτικό προορισμό. Επομένως η Αναπτυξιακή ταυτότητα έχει σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιαίτερη περιοχή. Με βάση αυτόν το συλλογισμό, πιστεύουμε ότι τελικά είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική, που σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή της θα έχει η ενισχυμένη Νησιωτική Αυτοδιοίκηση. Ενισχυμένη Νησιωτική Αυτοδιοίκηση απολύτως αναγκαία στην ποιότητα ζωής, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στην υγεία, στο περιβάλλον, στις λιμενικές υποδομές.

Έχουμε χρέος απέναντι στα νησιά μας. Τα νησιά μας κοιτίδες πολιτισμών, αφηγούνται διαχρονικά την ιστορία μας και αποτελούν ανεπανάληπτα μνημεία της φύσης. Καθήκον και υποχρέωση μας πολιτική είναι να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά. Κάθε πολιτική που θα εφαρμοσθεί στα νησιά μας, πρέπει να υπόψη της την ιδιαιτερότητα τους ώστε να παράγει για τους νησιώτες τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που απολαμβάνουν οι πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι λοιπόν ζητάμε τον επανασχεδιασμό της Νησιωτικής Αυτοδιοικητικής πολιτικής με την μετατροπή της "νησιοτικότητας" από μειονεξία σε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αναζητούμε την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τον νησιωτικό χώρο. Αναζητούμε αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων των νησιών μας. Ζητάμε ολοκληρωμένη υγειονομική προστασία των Νησιών μας με σύγχρονες και πλήρως στελεχωμένες υγειονομικές μονάδες. Απαιτούμε την ακύρωση εκτρωματικής Κ.Υ.Α του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό που φέρνει τον τουρισμό Ιφιγένεια στο βωμό του real estate και θέλει σώνει και καλά να μας αφαιρέσει την πολιτιστική μας ταυτότητα αφού προβλέπονται ανεξήγητες παρεμβάσεις στον αιγιαλό. Ζητάμε θέσπιση κινήτρων για την ενίσχυση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας. Θέλουμε την υπαγωγή μας στις ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και ζητάμε πολύπλευρη υποστήριξη από το κράτος, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ζητάμε έχουμε ανάγκη επιδότησης για την υδροδότηση των νησιών μας. Οι σύγχρονες και ασφαλείς λιμενικές υποδομές αλλά και η ανάγκη εφαρμογής του δημοσίου συμφέροντος σε επίπεδο ακτοπλοΐας δίνουν πρόσθετα το στίγμα της ιδιαιτερότητας των νησιών. Όπως επίσης το πρόβλημα της αποχέτευσης και η διαχείριση απορριμμάτων ενισχύουν και συνάμα αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα μας.
Με δύο λόγια, θέλουμε από την πολιτεία να αναγνωρίσει Δήμους Νησιωτικούς με ισχυρή τοπική ταυτότητα αναγνωρίσιμους και βιώσιμους. Θέλουμε δηλαδή την δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου για νησιωτικούς δήμους.

Ηχητικά αρχεία:

  • Παρέμβαση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μεσαγρού κυρίου Νίκου Τζίτζη:



  • Παρέμβαση της προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου κυρίας Μαίρης Γαλάνη Κρητικού:



  • Ερωτήσεις από την εκπρόσωπο της Μ.Κ.Ο. "Εργαστήρι της Αίγινας" κυρία Θεοδώρα Σπυριδάκη.



  • Εξαγωγή συμπερασμάτων από τον κύριο Σάκη Σακκιώτη:



Μετά το τέλος της ημερίδας ακολούθησε γεύμα στο cafe "Αυλή". Την ημερίδα παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Γιώργος Τσατήρης, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Γιάννης Πούντος και Νίκος Πτερούδης, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μεσαγρού και Κυψέλης κύριοι Νίκος Τζίτζης και Νίκος Μαρίνος αντίστοιχα, η νομαρχιακή σύμβουλος κυρία Δήμητρα Στάθη Χατζίνα, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη κύριος Δημήτρης Καψάλης, ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Σουβάλας κύριος Πέτρος Πετρίτης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μουτσάτσος, εκπρόσωποι φορέων του νησιού, των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης και κάτοικοι της Αίγινας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png