Επανέρχεται το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων. "Θα υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις", λέει ο κ. Δημήτρης Μούρτζης.


Μέρες 2015 θα ζήσει και πάλι ο Δήμος της Αίγινας, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας, καθώς σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014 (μεταξύ των οποίων και οι ΟΤΑ Α' βαθμού) είναι υποχρεωμένοι εντός 30 ημερών να ανοίξουν λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορείς έχουν το περιθώριο να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι δεν το κάνουν από 1η Μαρτίου, θα αντιμετωπίσουν την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν.4270/2014. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέων με την απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των οποίων η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό, η καθαίρεση των μελών του Δ.Σ. του φορέα, των εκτελεστικών του οργάνων και του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών κτλ.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο Aegina Portal.



Με αυτόν τον τρόπο όλα τα αποθεματικά θα περάσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι φορείς θα έχουν στη διάθεσή τους ρευστό τόσο, όσο να επαρκεί για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Το Aegina Portal επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Δήμαρχο Αίγινας κύριο Δημήτρη Μούρτζη, προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση των συνεπειών που θα έχει η εφαρμογή αυτής της απόφασης στην λειτουργία του δήμου. Ο κύριος Μούρτζης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: "Αυτή η ανακοίνωση που εξέδωσε ο κύριος Χουλιαράκης μας βρίσκει τελείως αντίθετους, για το λόγο ότι εκεί που έχουν καταντήσει οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με αυτή την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα, που αδυνατούμε ακόμη να εισπράξουμε και τα αυτονόητα τα ανταποδοτικά νερού και όλα τα σχετικά, μάλλον μας επιβάλει σε ένα κλείσιμο, γιατί αυτό θα γίνει, τα όποια αποθεματικά που έχουμε που δεν φτάνουν για τις ανάγκες λειτουργίας, αν τυχών θέλει να τα δεσμεύσει να πει ευθαρσώς ότι δεν μας νοιάζουν οι δήμοι".

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε σε πρακτικά ζητήματα τα οποία μπορούν να προκύψουν. Για παράδειγμα ένα έργο του Δήμου Αίγινας που αφορά στην επισκευή δρόμων και βασίζεται σε ΣΑΤΑ. Ο δήμος ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό, πήρε μια καλή έκπτωση και του μένουν διαθέσιμα περίπου 200.000 ευρώ ή περισσότερα. Αυτά τα χρήματα, είχαν υπολογιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για επισκευές οχημάτων καθαριότητας και την κάλυψη σημαντικών τέτοιων αναγκών, όμως βάσει της απόφασης θα μεταφερθούν αναγκαστικά. Ο κύριος Μούρτζης έκανε αναφορά στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, που το αποθεματικό του όπως εξήγησε είναι πολύ μεγάλο και φτάνει τα 2.000.000 ευρώ.

Τέλος, είπε ότι θα υπάρξει αντίδραση και τόνισε ότι θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η οποία έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου με κεντρικό θέμα την υποχρεωτική ταμειακή υπαγωγή των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png