Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς σε ημερίδα του έργου C-Track 50 και του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων.


Δελτίο Τύπου.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες, οι εργασίες της Ημέρας Ενημέρωσης για την Ενέργεια, που συνδιοργανώθηκε από το έργο C-Track 50 σε συνεργασία με το Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο κος Eero Ailio, από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, Ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Μετάβασης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, Συντονιστής του έργου C-Track 50 και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, ο κος Δημήτριος Καφαντάρης, Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κος Γεώργιος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και ο Καθηγητής Χάρης Δούκας, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων, για όσους δήμους επιθυμούσαν να αναλάβουν δεσμεύσεις ενόψει του 2030, ή να επισφραγίσουν την υφιστάμενη δέσμευσή τους για τους ίδιους στόχους. 29 Δήμοι από όλη την Ελλάδα υπέγραψαν τους στόχους αυτούς και πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι: Αγίου Δημητρίου, Αίγινας, Αλεξανδρούπολης, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Ανωγείων, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ελευσίνας, Ελληνικού Αργυρούπολης, Ερέτριας, Ιλίου, Καισαριανής, Καλαμάτας, Κέας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Μεσσήνης, Μοσχάτου – Ταύρου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Νισύρου, Ξηρομέρου, Παλαιού Φαλήρου, Πεντέλης, Σαλαμίνας, Φυλής, Χαλκιδέων και Χανίων.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις σχετικά με το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό από την κα Παπαδοπούλου και το έργο C-Track 50, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από την κα Τζανακάκη και το ΚΑΠΕ, παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από την κα Θελούρα και το Δήμο Φαρσάλων και το Δήμαρχο Λουτρακίου –Περαχώρας –Αγίων Θεοδώρων, καθώς και το παράδειγμα της Κύθνου από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ και την κα Ντάβου. Ακολούθησε η κα Καλαδάμη από το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ενέργειας. Η πρώτη θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κου Γεώργιζα, από το Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκαν καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, η κα Κωνσταντινοπούλου από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ συνόψισε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου, δίνοντας και κάποιες πληροφορίες για την επόμενη περίοδο. Ο κος Βαρλαμίτης, πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ταμείου που είναι διαθέσιμα για τους ΟΤΑ, δίνοντας έμφαση στα αντλιοστάσια, τον οδοφωτισμό, και τα κτίρια. Η κα Bossio, παρουσίασε το νέο πρόγραμμα EU City Facility, το οποίο θα χρηματοδοτεί την ωρίμανση επενδυτικών δράσεων από πόλεις. Ο κος Ηλιόπουλος από την ΕΠΤΑ, συνόψισε το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στους Δήμους. Τέλος, ο κος Μαρινάκης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, παρουσίασε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για δήμους και τις δυνατότητες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της καθοδήγησης και των συναντήσεων εκμάθησης που προσφέρει το έργο PROSPECT σε συμμετέχοντες δήμους.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι από 40 Δήμους σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην Ημέρα Ενέργειας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png