Με την ευκαιρία των εξαγγελιών για την διαχείριση των απορριμάτων, που έκανε σήμερα σε συνέδριο του ΤΕΕ για την διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, αλλά και πρόσφατη δήλωση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή η Περιφέρεια θα επιχορηγήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων, η παράθεση κάποιων δεδομένων είναι αναγκαία.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Το ζήτημα αφορά άμεσα και την Αίγινα, αφού είναι ένας δήμος με πολλές ιδιαιτερότητες και η διοίκηση του δήμου έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να επαναπροσδιορίσει ένα σχέδιο για την διαχείριση των απορριμάτων του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, γνωστό ως ΠΕΣΔΑ. Ατυχώς, μέχρι και την 2η αναθεώρηση - επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, δεν προβλέπονταν συγκεκριμένες ενέργειες για τους νησιωτικούς δήμους της Περιφέρειας. Το αποτέλεσμα είναι οι νησιωτικοί δήμοι να καλούνται να εφαρμόσουν τις διαδικασίες που προέβλεπε το σχέδιο για τους χερσαίους δήμους, αλλά από την μία χωρίς την εξειδίκευση που επέβαλαν αυτές οι διαφοροποιήσεις και από την άλλη την έλλειψη ενός πρακτικού μοντέλου, που θα έδινε μια μορφή του εγχειρήματος στην νησιωτικές κοινωνίες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.Αυτή ακριβώς ήταν και η ουσία της ερώτησης του Aegina Portal στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς όπως φαίνεται μέσα και από τις σημερινές εξαγγελίες του κ. Γιώργου Πατούλη, είναι μία περίοδος προτάσεων πριν την νέα επικαιροποιήση του ΠΕΣΔΑ, που θα γίνει μετά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρησης των Απορριμάτων, γνωστού ως ΕΣΔΑ.
Το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων της Αττικής καθορίζει τις προοπτικές διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική έως το 2020.
Ήταν ένα σχέδιο που δεν αντιμετώπισε την νησιωτικότητα ως διαφορετικότητα. Δεν είδε ούτε τις αιτίες, ούτε και τα προβλήματα. Ζητούσε μόνο την συμμετοχή των νησιωτικών δήμων μέσα από την σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμάτων, ακριβώς όπως θα έκαναν και οι χερσαίοι δήμοι. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι κάτοικοι του νησιού και οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι παρακολούθησαν σχετικές ημερίδες τα τελευταία χρόνια, άκουγαν κυρίως πειραματικά σχέδια και απόψεις - όπως η περίφημη παντόφλα που θα γυρνάει από νησί σε νησί του Αργοσαρωνικού για να μαζεύει τα σκουπίδια, η πυρόλυση και πολλά ακόμη, που ωστόσο δεν προβλέπονταν από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, ούτε από κάποιο παρόμοιο σχέδιο.
Με την ίδια φιλοσοφία, που περίπου δέκα χρόνια πριν, δημιουργήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, ως ένας φορέας του 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης, για να αντιμετωπίσει τα ειδικά - κρίσιμα ζητήματα των νησιωτικών περιοχών, αντίστοιχα ο νέος επικαιροποιημένος - σχεδιασμός του ΠΕΣΔΑ, όταν αυτός συνταχθεί, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τους ειδικούς όρους της νησιωτικότητας.
Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται λόγω των εξαγγελιών, που έκανε ο κ. Γιώργος Πατούλης σήμερα (μέρος αυτών των εξαγγελιών έχουν γίνει και πριν λίγες εβδομάδες). Οι σημερινές εξαγγελίες είναι στοχευμένες, αλλά δημιουργούν και προβληματισμό, αν δηλαδή λαμβάνουν υπόψιν τους την νησιωτικότητα ή όχι. Κάτι τέτοιο σε αυτές τις εξαγγελίες δεν φαίνεται. Δείχνουν όμως ότι ο δήμος της Αίγινας βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να υλοποιήσει μία σειρά από σχεδιασμούς και διαδικασίες με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Τι αναφέρει μεταξύ άλλων το σημερινό Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής:
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τόνισε ότι αιρετοί και κεντρική διοίκηση θα πρέπει να συνεργαστούν με κεντρικό στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θάβονται με την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών. Ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχοι, ενώ επισήμανε ότι έχει ζητήσει από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αλλά και τα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις, για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής.
Στη συνέχεια έκανε συγκεκριμένες αναφορές στους άξονες του σχεδίου που καταρτίζει η Περιφέρεια Αττικής για να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών της. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:
- Εφαρμογή αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ σύμφωνα με τις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και αφού προηγηθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Υλοποίηση σχεδίου για άμεση ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Μεταξύ άλλων θα ενισχυθεί ο εξοπλισμό των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να δοθούν περίπου 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας.
- Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης, Δίκτυα Συλλογής Βιοαποβλήτων, Οικιακή Κομποστοποίηση. Οι δήμοι θα υποστηριχθούν με Τεχνική Βοήθεια μέσω του ΠΕΠ στην αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ θα λειτουργήσει και Help Desk στον ΕΔΣΝΑ.
- Σταδιακά το 2020-2021 θα δημιουργηθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες). Το ίδιο διάστημα θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την επεξεργασία των χωριστών ρευμάτων από τη Διαλογή στην Πηγή.
Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης, μετά τη διάθεση των καφέ κάδων και των απορριμματοφόρων, το ΕΜΑΚ θα δέχεται αποκλειστικά χωριστά ρεύματα από καφέ κάδο, υπολειμματικά σύμμεικτα προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το υπόλειμμα της επεξεργασίας.
Ως τις αρχές του 2020 με τη διαβούλευση που θα γίνει θα προχωρήσει η κατασκευή των απαραίτητων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ. Το διάστημα αυτό θα υλοποιούνται στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη.
Τέλος ο Γ. Πατούλης ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των παραπάνω προγραμμάτων στόχος της Περιφέρειας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων , που είναι η 31-12-2023. "Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα. Πρακτικά δίνουμε πόρους, εξοπλισμό για διαλογή την πηγή και απορριμματοφόρα στους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα", αναφέρει το Δελτιό Τύπου της Περιφέρειας Αττικής.