Ξεκινά το έργο για τον έλεγχο των διαρροών με τηλεμετρία στην Αίγινα. Απαιτείται προσοχή μετά τις αποκαλύψεις του ΥΠΕΣ για τους πόρους του "Φιλόδημου".

 
Το "καμπανάκι" από τις ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις, μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου στις εκλογές της ΚΕΔΕ για χρήματα του προγράμματος "Φιλόδημου" δεν έχει χτυπήσει ακόμη στην Αίγινα. Ο κ.Θεοδωρικάκος στην ομιλία του στην συνέλευση της ΚΕΔΕ πριν την εκλογή του νέου Δ.Σ. αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για τα έργα στον "Φιλόδημο", ενώ στην συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν μόνο 134 εκ από τα 2 δις του προγράμματος.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Η Αίγινα, όπως και οι δήμοι όλης της χώρας, έχει εντάξει αρκετά έργα σε προσκλήσεις του προγράμματος "Φιλόδημου". Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και λίγες ημέρες πριν από αυτές τις αποκαλύψεις, υπήρξε πρόσκληση για έναν ακόμη "Φιλόδημο" για την επιχορήγηση των υπηρεσιών καθαριότητας και της αναβάθμισης του στόλου των οχημάτων. Υπάρχουν αρκετά σενάρια για τους τρόπους με τους οποίους τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί, μπορούν να μπουν σε κάποια άλλη χρηματοδότηση.
 
Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα της Αίγινας, ο κ. Δημήτρης Μούρτζης στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ο ανάδοχος για το έργο της τηλεμετρίας, δηλαδή για το έργο που αφορά στον έλεγχο των διαρροών στο δίκτυο της Αίγινας έχει εγκατασταθεί και πως το έργο έχει ξεκινήσει. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με τη συνολική δαπάνη να έχει προϋπολογιστεί στα 2.993.137 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και βασίζεται σε επενδυτικό δάνειο ύψους 3.711.489 ευρώ, εκ των οποίων το 75% προέρχεται από πόρους της Ευρω̟παϊκής Τρά̟πεζας Ε̟πενδύσεων (ποσό 2.783.617 ευρώ) και κατά 25% από ̟πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό (927.872 ευρώ).
 
Το Aegina Portal ρώτησε χθες τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά εάν το έργο έχει ξεκινήσει και ποιο σημείο θα χρησιμοποιηθεί ως εργοτάξιο του έργου. Ο κ. Ζορμπάς απάντησε ότι το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς πρώτα έπρεπε να δοθεί μία προκαταβολή από τον δήμο στον εργολάβο του έργου, που αφορούν στην αγορά κάποιων εξαρτημάτων.
 
Το Aegina Portal εντόπισε σήμερα δύο εντάλματα πληρωμής ύψους 94.905 ευρώ και 46.617 ευρώ αντίστοιχα. Οι δικαιούχοι των ποσών είναι δύο διαφορετικές εταιρίες, αλλά η αιτία πληρωμής είναι κοινή: "Δαπάνες από πρόγραμμα Φιλόδημος για το έργο: "Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση". Πρόκειται δηλαδή για το έργο που αναφέραμε νωρίτερα, με την διαφορά ότι αντί για το όνομα του έργου αναφέρεται το όνομα της πρόσκλησης του Φιλόδημου.
 
Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα κενό από την διοίκηση του δήμου, η οποία θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους για την έναρξη ή για την επικείμενη έναρξη του έργου. Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι αμέλησαν να υποβάλλουν σχετικές ερωτήσεις, ενώ όπως είχε φανεί και στις συνεδριάσεις της προηγούμενης περιόδου για το έργο, εκτός από τις αντιδράσεις που υπήρχαν για την συγκεκριμένη επιλογή του έργου, δεν είχε γίνει απόλυτα κατανοητές (ή καθόλου) από μέρος των δημοτικών συμβούλων οι δεσμεύσεις που απορρέουν για τον δήμο από την ένταξή του, η σοβαρότητα της οικονομικής διαχείρισης του έργου και η ανάληψη πενταετούς υποχρέωσης συντήρησης του έργου τουλάχιστον για πέντε έτη χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι.
 
Που βρίσκεται το "καμπανάκι" για τον δήμο Αίγινας σε σχέση με αυτό το έργο. Πρακτικά, όπως αναλύουν έγκυρα μέσα ενημέρωσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να κάνει πίσω και να ματαιώσει αυτά τα έργα, αφού τα νομικά προβλήματα θα ήταν τεράστια. Όμως η μεταφορά των έργων που έχουν δημοπρατηθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, δεν είναι μια απλή διαδικασία και είναι άγνωστο πόσος χρόνος θα απαιτηθεί, χρόνος που ο δήμος του νησιού θα πρέπει να καταβάλει χρήματα για το έργο. "Τα έργα που έχουν ξεκινήσει θα μεταφερθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επίσης από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα συνάψουμε νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέο πρόγραμμα με πραγματικά λεφτά", είχε δηλώσει στο τέλος του μήνα ο κ. Θεωδορικάκος.
 
Και μία παρατήρηση. Είναι γνωστό ότι τον Απρίλιο 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε την ένταξη του αγωγού στον "Φιλόδημο". Αν και στην απόφαση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι η Περιφέρεια δεσμεύεται ότι αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση κάθε δαπάνης που αφορά στο έργο αυτό και η οποία ενδέχεται να υπερβαίνει τους πόρους του Προγράμματος, θα ήταν καλό να υπάρξει κάποια νεώτερη ενημέρωση. Τότε το Aegina Portal είχε προσπαθήσει τότε να ζητήσει διευκρινήσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png