Δημοσιεύθηκε το Γενικό Σχέδιο "Δάρδανος", για την αντιμετώπιση των συνεπειών, των πλημμυρικών φαινομένων. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ποιοι οι ρόλοι του δήμου Αίγινας.

 
Δημοσιεύθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η 1η έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την ονομασία "Δάρδανος". Με το Γενικό Σχέδιο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ο δήμος της Αίγινας, όπως και οι δήμοι όλης της χώρας, με βάση τα προβλεπόμενα στο γενικό σχέδιο καλούνται να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τον σχεδιασμό άμεσης - βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων έως τέλος Ιανουαρίου 2020. Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο καθορίζει τις δράσεις των δήμων βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, σε εναρμόνιση με τις δράσεις των λοιπών εμπλεκομένων φορέων. Σημαντικό είναι ότι οι οδηγίες σχεδίασης, καθορίζουν την ενιαία δομή και το περιεχόμενο των σχεδίων για όλους τους δήμους, για να διασφαλίσουν την εναρμόνιση των δήμων με το γενικό σχέδιο και τα σχέδια των Περιφερειών.
 
Είναι σημαντικό, ότι τα σχέδια του δήμου Αίγινας, όπως και των υπολοίπων δήμων της χώρας, μετά την έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρούνται άμεσα εκτελεστά, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι το Γενικό Σχέδιο έχει τύχει της εγκρίσεως του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.΄
 
Το σχέδιο αποτελείται από 170 σελίδες. Στο μέρος V του σχεδίου, περιέχονται οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες και οι κύριες δράσεις των δήμων.
 
Όπως σημειώνεται στο Γενικό Σχέδιο τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων δεν αποτελούν αντικείμενό του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην παράγραφο 5.1 αναφέρονται τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης , πλημμυρικών φαινομένων ενώ στην παράγραφο 5.2 Προπαρασκευαστικές δράσεις των Δήμων. Διαβάζοντας την συγκεκριμένη παράγραφο θα διαπιστώσουμε ότι ο δήμος Αίγινας δεν έχει εκπονήσει σύνταξη Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων του Δήμου, αλλά ούτε και άλλα παρόμοια σχέδια.
 
Σε άλλο σημείο της παραγράφου αναφέρεται η Διενέργεια ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΓΓΠΠ. Αν και έχουν γίνει προτάσεις κατά καιρούς τέτοιες ασκήσεις δεν έχουν υλοποιηθεί από τον δήμο Αίγινας.
 
Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
 
Και βέβαια υπάρχουν και πιο τεχνικά ζητήματα όπως η εκ των προτέρων προσδιορισμός χώρων προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σε χώρους αρμοδιότητας των Δήμων.
 
Στην ενότητα 5.3 η προπαρασκευαστική σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων (Σ.Τ.Ο.) για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Στην παράγραφο  5.4 οι δράσεις αυξημένης ετοιμότητας των Δήμων για τις περιοχές που προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχοπτώσεις – καταιγίδες) στην παράγραφο 5.4 Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας των Δήμων για τις περιοχές που προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχοπτώσεις – καταιγίδες).
 
Σε αρκετά σημεία του σχεδίου αναφέρεται η ενεργοποίηση ή η σύναψη μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, όταν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι.
 
Σε γενικές γραμμές, εκτός από τα όσα προβλέπονται και έχουν ως σκοπό την εναρμόνιση των δράσεων και με άλλους φορείς και διευθύνσεις του κράτους, ο δήμος Αίγινας και τα αρμόδια όργανά του, μπορούν διαβάζοντας προσεκτικά το σχέδιο να κατανοήσουν αρχικά τις ελλείψεις που υπάρχουν στον σχεδιασμό και να προχωρήσει σε σχέδια συνεργασιών, εμπλέκοντας εθελοντικών ομάδων κτλ ώστε το σχέδιο να μπορεί να  λειτουργήσει για την αντιμετώπιση των κινδύνων ενός πλημμυρικού φαινομένου.
 
Να επαναλάβουμε ότι το σχέδιο δεν αφορά τα προληπτικά έργα του δήμου, που θα συνέβαλλαν στην μείωση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Αναλυτικά, τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων αναφέρονται αναλυτικά στα 7187/7-10-2019 και 7767/30-10- 2019 έγγραφα της Δ/νσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ. Οι αιρετοί του δήμου Αίγινας θα πρέπει να τα μελετήσουν, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κενά στην πρόληψη. Τέλος, να σημειώσουμε ότι παράλληλα έχει δημοσιευθεί και το πρόγραμμα "Ιόλαος", το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το σχέδιο εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png