Δηλώσεις Γ. Πλακιωτάκη για την ένταξη των λιμένων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

"Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής". Πρόκειται για δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η οποία δημοσιεύθηκε σε επίσημο Δελτίο Τύπου του υπουργείου στις 23 Ιανουαρίου. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες των νησιωτικών περιοχών ή των δήμων που διαχειρίζονται λιμάνια και λιμενικές εγκαταστάσεις, όμως στο διάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρξαν διευκρινήσεις. Κεντρικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, ερμηνεύουν αυτήν την εξαγγελία ως κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τις αρμοδιότητες των οποίων θα ασκεί το υπουργείο, ενώ δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι εγείρονται ερωτηματικά για την "επόμενη ημέρα" των συμβάσεων, των διαγωνισμών, των εν εξελίξει έργων, των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



 
Πιο συγκεκριμένα στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, όπου έγινε και η παραπάνω δήλωση, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός του 2020: "θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας, τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα".
 
Αναφορά έκανε και για την ακτοπλοΐα και το μεταφορικό ισοδύναμο: " Αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοΐας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι «τις επόμενες εβδομάδες καταθέτουμε σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, τη διόρθωση των κακώς κειμένων, αλλά και την εξάλειψη των πολλών γκρίζων ζωνών, που όπως διαπιστώσαμε, δυστυχώς, υπάρχουν σήμερα, επιτρέποντας διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν μια ακτοπλοΐα πολλών ταχυτήτων. Στο θέμα αυτό θα είμαι κάθετος. Θα υπάρξουν κανόνες. Κανόνες κοινοί για όλους. Το ίδιο θα συμβεί και στο μεταφορικό ισοδύναμο. Θα διορθωθούν στρεβλώσεις για να καταστεί το μέτρο αυτό ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο για τα νησιά μας, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη".
 
Τέλος, για την νησιωτικότητα ανέφερε ότι: "Ειδικά στον τομέα της νησιωτικότητας τα όσα θα συμβούν στην διάρκεια του 2020 θα είναι πρωτόγνωρα μιας και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, ώστε να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε την νησιωτική επιχειρηματικότητα», είπε ο κ. Πλακιωτάκης".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png