Τι είπε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τα Λιμενικά Ταμεία, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Στην  συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για το θέμα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, μετά τη συζήτηση που άνοιξε η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την εφεξής διαχείριση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Όπως είπε ο κ. Κυριαζόπουλος, πρόθεση της κυβέρνησης, που αποτελεί και προγραμματική της δέσμευση, είναι να φέρει μέσα στο επόμενο τρίμηνο κείμενο για την εθνική στρατηγική λιμένων, στο οποίο θα υπάρξουν προβλέψεις για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία.

Από το Podcasting Feed του ένθετου Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση, στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι στο νέο σχεδιασμό ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι ενεργός, καθώς και ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.

Στο Δ.Σ. εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τη σημασία του «ενεργού ρόλου της Αυτοδιοίκησης» και διατυπώθηκε η ρητή θέση της ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα αυτή από τους δήμους, που, εκτός των άλλων, πρόκειται και για αντισυνταγματική επιλογή.  Αντίθετα ζήτησαν να υπάρξει συνεργασία υπουργείου Ναυτιλίας και ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα στελέχωσης, εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων, κατασκευής έργων υποδομής κ.λπ.

Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος στην ομιλία του στην ΚΕΔΕ, περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση των λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: "Δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην λιμενική διαχείριση και σύμφωνα με μία μελέτη που έχει γίνει σχετικά πρόσφατα, έχουμε δει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τον τρόπο διοίκησής τους. Στους περισσότερους από αυτούς τους λιμένες οι υπάλληλοι είναι από μηδέν έως ένας, άντε δύο υπάλληλοι.
 
Εμφανίζονται πολλοί λιμένες οι οποίοι έχουν καλά αποτελέσματα, έχουν πολλά ταμειακά αποθέματα αλλά δεν κάνουν τεχνικά έργα, δεν υπάρχει απορρόφηση ταμειακών αποθεμάτων που έχουν και δεν βελτιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις λιμενικές τους εγκαταστάσεις. Υπάρχουν βέβαια και λιμένες οι οποίοι κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους.
 
Γενικότερα είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση και απασχολεί και τις δημοτικές αρχές και αυτό το βλέπουμε καθημερινά, από τις επισκέψεις δημάρχων που έρχονται στο Υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να δρομολογήσουμε έργα και υπηρεσίες. Πρόθεση της κυβέρνησης μέσα στο επόμενο τρίμηνο είναι να δημιουργηθεί (έπρεπε να είχε δημιουργηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση ως όφειλε) ένα στρατηγικό σχέδιο λιμενική πολιτικής. Αυτό θα μπει σε μία διαβούλευση και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφότου λήξουμε με αυτό το εθνικό κείμενο, να μπούμε και στο θέμα πιο εξειδικευμένα με τον τρόπο της πραγματικής λιμενικές διαχείρισης.
 
Στην πρόθεση της Κυβέρνησης είναι σε όλο αυτό το καινούργιο μοντέλο να υπάρχει φυσικά ο ενεργότατος ρόλος και η παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στους λιμένες. Μαζί θα το διαμορφώσουμε, θα το συνδιαμορφώσουμε αυτό το νέο πλαίσιο και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό γιατί σε έναν μεγάλο βαθμό οι λιμένες είναι για πάρα πολλές περιοχές και ειδικά για κάποια νησιά, είναι μοναδική υποδομή σύνδεσή τους με τον έξω κόσμο".   
 
Σε άλλο σημείο ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: "Άρα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επενδύσουμε στις λιμενικές υποδομές, για να γίνουν από τεχνικές υπηρεσίες οι οποίες θα έχουν κόσμο, θα έχουν μηχανικούς, θα έχουν διοικητικούς υπαλλήλους, οικονομικούς υπαλλήλους για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα καλύτερα".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png