Ο κ. Παντελής Μεθενίτης για την απόφαση κατασκευής της δεξαμενής αναρρίθμισης. Επίσης, σχολιάζει τις αποφάσεις του δήμου για τον κορονοϊό και την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.


Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε χθες ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Αλλαγή Πορείας για την Αίγινα". Χθες δημοσιεύθηκε στην "Διαύγεια" η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση κατασκευής της δεξαμενής αναρρύθμισης, για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της ελλιπούς ενημέρωσης που έχει παρατηρηθεί και σχολιαστεί από τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους, σε έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παντελή Μεθενίτη.

Ο κ. Μεθενίτης είχε ψηφίσει αρνητικά σε εκείνη την συνεδρίαση (της 7ης Ιουλίου) την πρόταση για την έγκριση του θέματος, ενώ στις 15 Ιουλίου η παράταξή του είχε εκδώσει Δελτίο Τύπου στο οποίο περιέγραφε αναλυτικά τους λόγους της απόφασή του.
 
"Πραγματικά εμείς ξαφνιαστήκαμε από το πόσο γρήγορα ήρθε αυτό το θέμα και το πόσο ξαφνικά. Εκείνη την ημέρα λοιπόν μιας και εγώ τοποθετούμε μετά τον κ. Μούρτζη, τον κ. Κουκούλη και τον κ. Τζίτζη, πραγματικά η τοποθέτηση του κ. Κουκούλη που ήταν πιο ενημερωμένος, καθώς είναι εντεταλμένος από το δημοτικό μας συμβούλιο να παρακολουθεί το έργο, εκεί επί της ουσίας ενημερωθήκαμε λίγο παραπάνω περί τίνος πρόκειται.  Η τοποθέτησή του ήταν απόλυτα σαφής και η προσωπική του άποψη πάλι για το έργο, μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους", είπε ο κ. Μεθενίτης παραθέτοντας του λόγους,όπως αναλυτικά έχουν παρουσιαστεί από την τοποθέτηση του κ. Κουκούλη σε εκείνη την συνεδρίαση.
 
"Προφανώς μην θέλοντας να δώσουν αφορμή για μία τυχόν καθυστέρηση ψήφισαν θετικά. Εμείς λέγοντας επίσης ότι εδώ παραλάβαμε και μία δεξαμενη την μεγάλη δεξαμενή, την παραλάβαμε με αστερίσκους και την παραλάβαμε στην ουσία λαβωμένη - ρηγματομένη, θα μπορούσαμε με τον ίδιο τρόπο να καθυστερήσουμε αυτή την εξέλιξη και να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα και αν χρειαστεί το έργο, σεβόμενοι τα χρήματα του ελληνικού λαού. Έχοντας υπόψιν μας ότι μας φάνηκε και λίγο παράξενο, η αλήθεια είναι, όλη αυτή η βιασύνη. Μας έκανε εντύπωση το πόσο γρήγορα κινήθηκαν τα νήματα και πόσο γρήγορα ήρθε, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί στο δημοτικό συμβούλιο αυτό το θέμα και δύο μέρες μετά το δημοτικό συμβούλιο, από δική σας δημοσίευση - ανάρτηση, είδαμε ότι αμέσως και η Περιφέρεια έκανε τις επόμενες κινήσεις". 
 
Με ποιον τρόπο όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ενημερώνονται για σημαντικά έργα της Περιφέρειας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις; Ήταν η επόμενη ερώτηση του Aegina Portal, στην οποία ο κ. Μεθενίτης απάντησε: "Από πλευράς μας ως δημοτική παράταξη και εγώ σαν επικεφαλής, να πω ότι όντως υπάρχει μία ελλιπής ενημέρωση γενικότερα και με αφορμή αυτό το θέμα της δεξαμενής αναρρύθμισης, μπορώ να πω ότι θα θέλαμε και το έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, χωρίς καμία διάθεση στείρας αντιπολίτευσης, πραγματικά η παράταξή μας δεν έχει καμία τέτοια διάθεση, αντιθέτως έχει σκοπό να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις και την δημοτική αρχή, αλλά κυρίως το νησί, αυτός ήταν ο σκοπό που συστάθηκε αυτή η παράταξη, υπάρχει κενό και το έχουμε δει και στα δημοτικά συμβούλια. Έχουν δημιουργηθεί αρκετές εντάσεις, έρχονται πολλά θέματα, τα οποία και εμείς κατά την γνώμη μας θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί. Στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο υπήρχε μία αποχή και μία επιστολή του κ. Μούρτζη που διαμαρτυρόταν για τέτοια φαινόμενα".

Σε επόμενο σημείο διατύπωσε την άποψή του ότι: "Όσο αφορά το συγκεκριμένο έργο θα σταθώ σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η Περιφέρεια. Εκεί εμείς έχουμε εστιάσει και έχουμε αντιληφθεί, μία περίεργη στάση, μία στάση πολύ αυταρχική και μία απαξίωση του δήμου της Αίγινας, σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνει και με αυτά που πράττει".
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το Aegina Portal είχε δημοσιεύσει ήδη από τον Απρίλιο του 2019 την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας για την δεξαμενή αναρρύθμισης, όπου όμως παρουσιάζονται και τα στοιχεία του έργου. Έτσι, η επόμενη ερώτηση αφορούσε το γεγονός ότι ο δήμος Αίγινας δεν παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και δεν έχει άμεση εικόνα για θέματα για τα οποία λαμβάνονται αποφάσεις και αφορούν θέματα του δήμου. "Αυτή είναι μία πολύ σωστή παρατήρηση και να σταθώ και να αρπάξω την ευκαιρία από αυτή την παρατήρηση και να πω ότι για να γίνει αυτό και για να γίνουν και άλλα πολλά και το νησί να μπορεί πέρα από την καθημερινή σωστή διαχείριση να μπορέσει να οραματιστεί και να σχεδιάσει το άμεσο ή και το απώτερο μέλλον, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται πολύς κόσμος. Η σημερινή διοίκηση έχει κατηγορηθεί για συγκεντρωτισμό. Εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον νόμο της κυβερνησιμότητας, ένας νόμος με τον οποίο δεν εκλεγήκαμε. Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται με παρατάξεις η οποίες ψηφίστηκαν με έναν άλλο νόμο πιο αναλογικό", είπε ο κ. Μεθενίτης και συμπλήρωσε ότι για να μπορούν να παρακολουθούνται συνεδριάσεις και τα προγράμματα πρέπει "να ανοίξει η βεντάλια, πρέπει με λίγα λόγια η διοίκηση του δήμου να ανοιχτεί".
 
Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για τον κορονοϊό και τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος, ο κ. Μεθενίτης είπε η παράταξή του είχε τοποθετηθεί με ένα Δελτίο Τύπου στην αρχή της πανδημίας και σημείωσε ότι είναι ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί πολύ προσοχή στις κινήσεις της διοίκησης το δήμου. "Όσο αφορά τα τελευταία μέτρα προσωπικά απέστειλα ένα email στον κ. Δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους, στο οποίο βλέποντας αυτά τα μέτρα, το πρώτο πράγμα που σκέφθηκα πρακτικά, ήταν το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων". Συμπλήρωσε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για τα αθλητικά σωματεία, είπε ότι μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί σε άλλα μέρη της χώρας μας, εξαιρώντας τις περιοχές που υπάρχει σοβαρός λόγος. Για τα αθλητικά σωματεία του μπάσκετ, του volley, του στίβου και του ποδοσφαίρου είπε ότι τώρα κάνουν τον προγραμματισμό τους για την καινούργια σεζόν και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που διοικούν αυτά τα σωματεία είναι αναστατωμένοι γιατί δεν μπορούν να κάνουν την οργάνωση που πρέπει για την καινούργια σεζόν. "Μιλάμε για ερασιτεχνικά σωματεία, που εκατοντάδες παιδιά από την Αίγινα αθλούνται, όταν βλέπουμε ότι παγκοσμίως σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, όλα τα αθλητικά σωματεία και επαγγελματικά ερασιτεχνικά σωματεία, τουλάχιστον αυτά μπορούν πάντα με τις απαιτούμενες προφυλάξεις να κάνουν την προετοιμασία τους απρόσκοπτα" είπε και συμπλήρωσε ότι: "Φυσικά είμαστε απέναντι στην απόφαση και πρόθεση της διοίκησης να κλείσει τα καράβια από Πόρο και από Μέθανα, να μην έρχονται στο νησί. Νομίζω ότι δεν εξυπηρετεί κάπου αυτό. Χιλιάδες κόσμος έρχεται από τον Πειραιά, το βασικό είναι να υπάρχουν οι κατάλληλοι τρόποι ώστε να αποφευχθούν και να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα κρούσματα με τον σωστό τρόπο".
 
Τέλος, σχολίασε την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι η σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου έγκειται στην σωστή ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών: "Αυτό θα βοηθήσει γενικότερα το νησί να πάει μπροστά". Είπε ότι στις συνεδριάσεις δεν προσέρχονται πολίτες για τις παρακολουθήσουν και να τοποθετηθούν, έκανε αναφορά στις λαϊκές συνελεύσεις και τα συμβούλια στην περιφέρεια, που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος με τον οποίο εκλέχθηκε το Δ.Σ. "Ένα άνοιγμα προς την κοινωνία να είναι ενήμεροι. Αυτό θα βοηθούσε και την διοίκηση, ώστε αν αφουγκραστεί και να δει από πρώτο χέρι τις πραγματικές ανάγκες του νησιού".  Στην ίδια τοποθέτηση αναφέρθηκε στα προ ημερησίας θέματα, τα οποία αν και αποτυπώνουν τον τρόπο που οι δημοτικοί σύμβουλοι βλέπουν το νησί, διαρκούν πολλές φορές 2-3 ώρες με αποτέλεσμα να οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι λίγο εξαντλημένοι ή κουρασμένοι όταν έρχεται η στιγμή να συζητηθούν τα κυρίως θέματα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png