Εγκρίθηκε ομόφωνα από τo ΠΕ.ΣΥ. της Περιφέρειας Αττικής η δεύτερη παράταση της σύμβασης για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας.

ypothalassios-agogos-00.JPG

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023, συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης σύναψης και όρων της 2ης τροποποίησης - παράτασης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας, για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού. Η νέα σύμβαση είναι αναγκαία καθώς η τρέχουσα, βάσει της οποίας εκτελείται το έργο του αγωγού, λήγει στις 30 Ιουνίου 2023. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης, για το οποίο δεν έχει λάβει γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έγγραφο της 217/2023 απόφασης του ΠΕ.ΣΥ. κάνει αναφορά στην Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης. Πρόκειται για 22ο Πρακτικό της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης. Η συνεδρίαση έγινε ή στις 27/5/2023 ή στις 27/4/2023 (φαίνεται να υπάρχει κάποιο λάθος στο έγγραφο με διαφορετική ημερομηνία και ίδιο αριθμό πρακτικού).

Όπως και να έχει, για τη συνεδρίαση και το πρακτικό της το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει μέχρι τώρα γνώση. Δηλαδή ο κύριος του έργου, δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε στην επιτροπή για την πορεία της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουκούλης που ήταν μέλος της επιτροπής είχε παραιτηθεί από τον Μάρτιο του 2023, καταγγέλλοντας ότι παρά τον σπουδαίο της ρόλο της η επιτροπή είναι σε αχρησία. Ατυχώς, ο αναπληρωτής του κ. Κουκούλη, υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας είχε συνταξιοδοτηθεί, οπότε στη συνεδρίαση ή στις συνεδριάσεις που έγιναν στο μεσοδιάστημα στην Επιτροπή Παρακολούθησης, δεν υπήρξε εκπροσώπηση του δήμου Αίγινας. 

Το νεότερο μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης, μετά τη συζήτηση του σχετικού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 7 Ιουνίου 2023 είναι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μαρίνος (με αναπληρώτρια την δημοτική σύμβουλο κ. Καίτη Σαλπέα). Παρά τις προτροπές του κ. Παναγιώτη Κουκουλή πέρασαν τρεις μήνες μέχρι να έρθει το θέμα της αντικατάστασης των μελών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σχετική απόφαση δεν έχει αναρτηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 93,82% του αντικειμένου της αρχικής σύμβασης.

Επιστρέφοντας στο έγγραφο της 217/2023 απόφασης του ΠΕ.ΣΥ. αναφέρονται τα ακόλουθα: "Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Πειραιώς και Νήσων Περιφέρειας Αττικής, από τους επιβλέποντες του υποέργου Ι προς την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της εν λόγω Προγραμματικής Σύμβασης:

«Έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του αγωγού και απομένει η ολοκλήρωση της προστασίας αυτού. Επίσης συνεχίζεται η παρακολούθηση της λειτουργίας και της συντήρησης του συνόλου των έργων. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 93,82% του αντικειμένου της αρχικής σύμβασης και το 99,23% της 1ης ΣΣΕ.

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώνεται την 08-07-2023 και σύμφωνα με την σύμβαση ο ανάδοχος υποχρεούται να συντηρεί και να λειτουργεί το έργο για 36 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της κατασκευής, ήτοι έως την 08-07-2026.

Η Προγραμματική Σύμβαση , βάσει της οποίας εκτελείται το έργο του θέματος, λήγει στις 30.06.2023. Σύμφωνα με το άρθρο 8 αυτής, μπορεί να παραταθεί με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων και με σύμφωνη γνώμη της Κοινής επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Από τα παραπάνω κρίνεται σκόπιμη η παράταση της χρονικής διάρκειας της Προγραμματικής Σύμβασης για σαράντα δύο (42) μήνες (36 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση και 6 μήνες για διαδικαστικούς λόγους), ήτοι έως την 30.12.2026»

Στο από 27/5/2023/22ο Πρακτικό της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης κρίθηκε σκόπιμη η παράταση της χρονικής διάρκειας της για σαράντα δύο (42) μήνες (36 μήνες για δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση και 6 μήνες για διαδικαστικούς λόγους), ήτοι έως την 30.12.2026".

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

Την έγκριση της σύναψης και των όρων της 2ης τροποποίησης-παράτασης της από 18/5/2015 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας για το έργο: «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", ως προς:

Α. Την παράταση κατά σαράντα δύο (42) μήνες της χρονικής ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης η οποία λήγει 30/6/2023 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της αρχικής σύμβασης, ούτως ώστε αυτή να λήγει στις 30/12/2026.

Β. Την τροποποίηση του παραρτήματος Ι της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης.

Κατά τα λοιπά ισχύει η από 18/5/2015 Προγραμματική Σύμβαση και η από 4/11/2019 τροποποίηση-παράταση αυτής.

screenshot.569.png



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png