Το Υπουργείο Παιδείας θα δρομολογήσει αλλαγές στην εγκεκριμένη μελέτη του Εϋνάρδειου, λόγω της παραχώρησης χώρου στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο από το Υ.ΠΟ.Α.

DSC_0058-eynardeio-tropopoiisi-praksis.JPG

Πρόκειται για την 1η τροποποίηση της πράξης με τίτλο: "Μελέτη, επισκευή, αποκατάσταση Εϋνάρδειου κτηρίου στην Αίγινα για την στέγαση της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης". Το έργο είναι ενταγμένο στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 2021-2025 (άξονας Προτεραιότητας 5.6 Υποδομές και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού). Η πράξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το αντικείμενο της τροποποίησης της πράξης:

Σε συνέχεια αιτήματος του δικαιούχου δίνεται παράταση στην καταληκτική ημερομηνία ανάληψης των ΝΟΔΕ από 09-05-2023 σε 31-05-2024. Η τροποποίηση κατέστη αναγκαία προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάληψης των ΝΟΔΕ (σ.σ. Νομικές Δεσμεύσεις) για την επιτυχή υλοποίηση της πράξης,

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αίτημα του δικαιούχου, απαιτείται επιπρόσθετος χρόνος προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις της εγκεκριμένης μελέτης στο πλαίσιο του επιπλέον υπό παραχώρηση χώρου από το Υ.ΠΟ.Α. και σε συνεργασία με το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Το Εϋνάρδειο κατασκευάσθηκε για να στεγάσει το πρώτο σχολείο που ίδρυσε ο κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας. Είναι το πρώτο νεοκλασικό κτήριο της χώρας, αλλά και ένα από τα πρώτα δημόσια κτήρια της Ελλάδας. Στο σχολείο δίδαξαν περίφημοι δάσκαλοι της εποχής όπως ο Γ. Γεννάδιος, ο Ι. Βενθύλος, ο Κοκκινάκης, ο Αν. Ερκουλίδης κ.α. Σήμερα το Εϋνάρδειο έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να στεγάσει την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του Εϋνάρδειου κτηρίου στην Αίγινα για την στέγαση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας. Ειδικότερα, αφορά στην εκτέλεση πάσης φύσεως εργασιών, στην εκπόνηση πρόσθετων μελετών, στην παροχή γενικών υπηρεσιών, τεχνικών υπηρεσιών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, καθώς και στον εξοπλισμό για το διατηρητέο κτήριο Εϋνάρδειο που θα στεγάσει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 1.500.000 ευρώ.

Την 1η τροποποίηση της πράξης υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Χρήστος Κίττας και αναρτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023.

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργο Καλόφωνο, ο οποίος είπε ότι η τροποποίηση αφορά τις αλλαγές στην μελέτη, μετά την παραχώρηση του χώρου στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, όπως άλλωστε είχε δηλώσει το Φεβρουάριο σε εκπομπή στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. 

Σχετικά δημοσιεύματα για το κτηριακό ζήτημα της βιβλιοθήκης:






Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png