Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2023, συζητήθηκε η έκφραση γνώμης επί της προτάσεως του κ. Δημήτρη Τσιμπούρη, μέλους της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, για την ανέγερση ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στο Λιμάνι της Αίγινας. Σήμερα δημοσιεύθηκε η απόφαση.
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Η επιστολή του μέλους της Επιτροπής Διαβούλευσης κ Δημήτριου Τσιμπούρη, η οποία τέθηκε υπόψιν του Σώματος, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο έγγραφο της απόφασης, είναι η ακόλουθη:
Θέμα: Ανδριάντας του Ι. Καποδίστρια στο λιμάνι της Αίγινας.
Προσφάτως στο χώρο συνεδριάσεων του δήμου συζητήθηκε το θέμα της ανάπλασης της πλατείας του πύργου Μάρκελλου και της πλατείας του μνημείου Ι. Καποδίστρια, με εισηγητές τους αρχιτέκτονες - μηχανικούς της Περιφέρειας συνολικής δαπάνης 326.000 ευρώ.
Στην τοποθέτηση μου επανέφερα ένα θέμα, το οποίο και στο παρελθόν και τώρα συζητείται ευρέως, δηλαδή της ανέγερσης ενός ανδριάντα προς τιμή και μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια, στο λιμάνι Αίγινας.
Το νησί μας, όπως όλοι γνωρίζουμε έχει ένα τεράστιο ιστορικό παρελθόν και πρώτο μέλημα κάθε δημοτικής αρχής, μαζί και των συναρμόδιων υπηρεσιών, θα πρέπει να είναι η άναδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Ελλάνειος Δίας, Ναός Αφαίας, Ναός του Απόλλωνα, Τάφοι Σαλαμινομάχων, Εκκλησίες Παλαιοχώρας, Βυζαντινοί Ναοί, Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, Κυβερνείο Αίγινας, Εϋνάρδειο, διάσπαρτοι αρχαιολογικοί τάφοι, Ιστορικός λιμένας Αίγινας, Ελαιώνας, Ναός Αγ. Νεκταρίου, Μύλοι Αίγινας, Εθνικό Μουσείο Καπράλου, το σπίτι του Κανάρη, του Ν. Καζαντζάκη, του Νικολάου, του Μόραλη, του Τσαρούχη, του Βάρναλη και πολλά άλλα,
τα οποία αποτελούν σπουδαία σημεία αναφοράς των επισκεπτών, αλλά και του ντόπιου πληθυσμού του νησιού. Αυτό από μόνο του μας καθιστά πολύ τυχερούς, αλλά συνάμα μας κληροδοτεί το χρέος και την ευθύνη όλων, για την συντήρηση και την ανάδειξη, όλων των μνημείων, που αποτελούν την μακραίωνη και λαμπρή ιστορία του νησιού μας. Σε κάθε τόπο οι επισκέπτες θέλουν να γνωρίσουν το σήμερα, αλλά και το παρελθόν
κάθε τόπου. Η κάθε πόλη ή χωριό παρουσιάζει τα κορυφαία πρόσωπα και τα μνημεία, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο και σηματοδότησαν ιστορικά την πορεία του.
Για το νησί μας ο Ι. Καποδίστριας , ως κορυφαία πολιτική προσωπικότητα σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, πράγματι, άφησε το στίγμα του και θα παραμείνει εθνικό σύμβολο, αφού στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας μετά την επανάσταση του 1821, εδώ, στην Μητρόπολή μας ορκίστηκε και άρχισε το τιτάνιο έργο της πρώτης ανασυγκρότησης του νεοσύστατου κράτους μας. Για το λόγο αυτό το νησί μας, αδιαμφισβήτητα είναι η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Δυστυχώς το κράτος μας ακόμη δεν πήρε την αρμόζουσα απόφαση, ούτε για την Αίγινα, ούτε και για την πόλη του Ναυπλίου και έτσι οι δύο πόλεις διεκδικούν το ίδιο γεγονός. Μετά μάλιστα από κάποιους αγώνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών ΔΕΝ πετύχαμε την ανάδειξη της Αίγινας ως πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, αλλά μια τοπική εορτή- μνημόσυνο προς τιμήν του Ι. Καποδίστρια, την συγκεκριμένη ημερομηνία ορκωμοσίας του Κυβερνήτη, 26 Ιανουαρίου και αυτή η εορτή να μην είναι πανεθνικού ενδιαφέροντος και επαναπαυθήκαμε… Λες και αυτή η απόφαση της πολιτείας μας ικανοποίησε..
Ούτε λόγος πλέον για περαιτέρω διεκδικήσεις,.
Η αντίδικος όμως στην πόλη του Ναυπλίου, καπηλεύεται και οικειοποιείται παράνομα και παράτυπα, (ότι είναι η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους) στο έπακρον και ατύπως μεν διατηρεί το προνόμιο ως η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Για το λόγο αυτό και άλλους ευνόητους λόγους, έχει τιμήσει τον Ι. Καποδίστρια με την ανέγερση περικαλλούς ανδριάντα σε κομβικό σημείο της πόλης του Ναυπλίου. Αντίθετα εμείς
αρκεστήκαμε σε μια μικρή πλατεία, όπου και τα σχολεία με τον κόσμο δεν χωράνε, όταν απονέμονται τιμές στις εθνικές μας εορτές. Αν δούμε επίσης και ποιες άλλες πόλεις έχουν τιμήσει και τιμούν, το έργο και την
προσφορά του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια, τόσο με ανδριάντες, όσο και με τις ετήσις εορτές προς τιμή του μέσα στη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ασφαλώς δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε και τόσο περήφανοι.
Έρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό και αναζητώντας το Μνημείο, το Κυβερνείο και το Ορφανοτροφείο, το Εϋνάρδειο, διαπιστώνουν την εγκατάλειψη και την σχετική αδιαφορία για την κατάσταση, όλων αυτών των ιστορικών μνημείων. Ενδιαφερθήκαμε για την πλακόστρωση και την ανάπλαση του χώρου του μνημείου και σιωπήσαμε πεισματικά, να αποφασίσουμε για την ανέγερση ενός ανδριάντα, του πρώτου Κυβερνήτη μας, σε μια περίοπτη θέση, όπως είναι ο λιμένας Αίγινας, ώστε ο κάθε επισκέπτης με την άφιξή του να βλέπει και να μαθαίνει για όσους δεν γνωρίζουν, ότι, αυτός εδώ ο τόπος ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με κυβερνήτη τον Ι. Καποδίστρια, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έβαλε τα θεμέλια του κράτους, ιδρύοντας το πρώτο αλληλοδιδακτικό Σχολείο Επιμόρφωσης, το
Νομισματοκοπείο, την Βιβλιοθήκη, το Ορφανοτροφείο, το λιμένα της Αίγινας και τόσα άλλα άγνωστα ακόμη και σε μας τους ντόπιους, που θα πρέπει να τα αναδεικνύουμε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την κατασκευή του ανδριάντα στο νησί μας και ύστερα να συνεχίσουμε τις προσπάθειες πάλι για την ανάδειξη της Αίγινας ως πρώτηςπρωτεύουσας, μαζί και με τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη και τόσων άλλων μνημείων. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα σαφώς θα είναι ένα κορυφαίο γεγονός, καθότι οι προσκεκλημένοι θα είναι δημόσιες προσωπικότητες από όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και από ομογενείς του εξωτερικού.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι, το κόστος κατασκευής και ανέγερσης του συγκεκριμένου ανδριάντα, που θα επιλεγεί, μαρμάρινος ή ορειχάλκινος, δεν υπερβαίνει τις 50.000- 60.000 ευρώ. Για την κάλυψη του ανώτερου ποσού, αν αδυνατεί την χρηματοδότηση ο δήμος Αίγινας, έχουν εκφράσει την επιθυμία, ως χορηγοί, συγκεκριμένοι πολίτες, αλλά και πλειάδα πολιτών της Αίγινας, που θέλουν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δαπάνη, για την ανέγερση του ανδριάντα.
Θεωρώ όμως ότι ο Δήμος μας, έχει την δυνατότητα της συγκεκριμένης δαπάνης, ώστε να μη φανεί, ότι αυτό το έργο το χρηματοδότησαν κάποιοι, οι οποίοι σαφώς θα πρέπει να αναφέρονται ως χορηγοί στην αναμνηστική επιτύμβια πλάκα.
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλώ κ. Δήμαρχε, όπως η ανωτέρω πρόταση-επιστολή αναγνωσθεί στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο, ως θέμα ημερησίας διάταξης και θα παρακαλούσαμε να τοποθετηθούν όλοι οι σύμβουλοι, για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, όπου δει.
Ευελπιστώ ότι αυτή η συγκεκριμένη πολιτιστική φράση θα αποτελέσει την αφετηρία και άλλων παρόμοιων ενεργειών, για την ανάδειξη και άλλων ιστορικών μνημείων, που δυστυχώς παραμένουν ακόμη με διάφορα γραφειοκρατικά προσχήματα ή παραλείψεις ημιτελή και φανερώνουν σοβαρό έλλειμα ευθύνης όλων μας προς τις επόμενες γενιές και τον τόπο μας.
Πληροφοριακά αναφέρω επίσης, ότι το θέμα της ανέγερσης του ανδριάντα στο λιμάνι της Αίγινας, έχει πολλές φορές αναδειχθεί ως κορυφαίο και αναγκαίο έργο σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και ουδείς μέχρι σήμερα δεν έχει εκφράσει αντίθετη γνώμη. Υ.Γ. Παρακαλώ να με ενημερώσετε για την ημερομηνία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Τσιμπούρης,
Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) - Πρώην Λιμενάρχης Αίγινας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
Ι. Εκφράζει την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του για την κατασκευή και ανέγερση ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια προς τιμήν του πρώτου Κυβερνήτη του νεότερου Ελληνικού Κράτους, η ορκωμοσία του οποίου, στις 26 Ιανουαρίου 1828, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, σηματοδότησε την αρχή μιας πορείας ανόρθωσης και ανασύνταξης της πατρίδας μας.
ΙΙ. Η επιλογή του καταλληλότερου χώρου για την ανέγερση του ανδριάντα θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν λήψης των σχετικών αποφάσεων που θα απαιτηθούν.