Παρέμβαση Παναγιώτη Κουκούλη για το θέμα των Οχυρών της Πέρδικας. Τι αναφέρουν οι δύο επιστολές που έστειλε προς τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά.

panagiotis-koukoulis-epitropi.jpg

Παρέμβαση για το ζήτημα της προκήρυξης του διαγωνισμού στο ακίνητο της Πέρδικας, που αναρτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023 από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. και δημοσιεύθηκε από το Aegina Portal στις 9 Οκτωβρίου 2023 με τους αναγκαίους συνδέσμους προς τα σχετικά δημοσιεύματα, έκανε σήμερα με επιστολή του προς τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας κ. Παναγιώτης Κουκούλης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Ο κύριος Κουκούλης, επίσης, απέστελλε σήμερα σχετική επιστολή στο Aegina Portal, όπου επισυνάπτονται τα δύο έγγραφα των επιστολών προς τον κ. Γιάννη Ζορμπά, με ημερομηνίες 11 Οκτωβρίου 2023 και 25 Αυγούστου 2023.

Στην επιστολή το προς το Aegina Portal αναφέρει τα ακόλουθα:

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των οχυρών της Πέρδικας, στις οποίες αναφέρεστε στην ανάρτησή σας της 9/10/2023 και με σκοπό την σφαιρική και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, σας παραθέτω ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία:

Τόσον εγώ όσον και άλλοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη να δραστηριοποιηθεί ο Δήμος για την αντιμετώπιση και την αποτροπή της δημοπρασίας της έκτασης των Οχυρών και την εκμίσθωσή της σε ιδιώτη για 60 χρόνια, όπως επιχειρείται από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ).

Στις αναφορές μας αυτές στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, παροτρύναμε τον Δήμαρχο να δραστηριοποιηθεί και μάλιστα είχαμε καταλήξει και στις ενέργειες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Οι ενέργειες αυτές, στις οποίες κάνετε και εσείς αναφορά στην ανάρτησή σας της 9/10/2023, αφορούν 3 τομείς: (α) επικοινωνία του Δήμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να εκφραστεί η αντίθεσή μας στην συγκεκριμένη μεθόδευση, (β) ενέργειες για την ανάδειξη της περιοχής των Οχυρών ως αρχαιολογικός χώρος και (γ) την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού για την περιοχή που θα θέτει του όρους για την ανάπτυξή της.

Η διοίκηση του δήμου, όμως, επέδειξε ανεξήγητη ολιγωρία. Δεν προώθησε καμία από αυτές τις ενέργειες.

Σε επιστολή μου που έστειλα στον Δήμαρχο στις 25/8/2023, και την οποία σας κοινοποιώ, τον παρότρυνα σε άμεση δραστηριοποίηση καθώς υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη προκήρυξη της δημοπρασίας για την «αξιοποίηση» της περιοχής των Οχυρών. Στην ίδια επιστολή επεσήμαινα επίσης την άμεση ανάγκη να εξετάσει ο Δήμος τις δυνατότητες άσκησης νομικών μέσων προς αντιμετώπιση ενεργειών του ΤΕΣ προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις.

Δυστυχώς δεν έγινε καμιά ενέργεια. Καταλήξαμε λοιπόν στην προκήρυξη της δημοπρασίας από το ΤΕΣ για την εκμίσθωση του χώρου σε ιδιώτη για 60 χρόνια. Η διαδικασία αυτή γίνεται ερήμην του Δήμου και των πολιτών και το περιεχόμενό της ενισχύει την ανησυχία μας για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων που θα γίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προκήρυξη δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τις χρήσεις που επιτρέπονται, ούτε για το είδος και την έκταση των κτιρίων που θα ανεγερθούν, και δεν υπάρχει λέξη για περιβαλλοντικούς όρους ή για φέρουσα ικανότητα. Η προτεινόμενη ένταξη της επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις, σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες θα μπορούν να γίνουν με παράκαμψη πολλών διαδικασιών.

Ο Δήμος, αντί να προλάβει, είναι αναγκασμένος τώρα να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Έστειλα σήμερα στον Δήμαρχο επιστολή, την οποία επίσης σας κοινοποιώ, στην οποία εκθέτω την άποψή μου για τις απαραίτητες ενέργειες. Ελπίζω, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει ανταπόκριση.

Ακολουθούν οι επιστολές προς τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά:

Αίγινα 11 Οκτωβρίου 2023

Προς: κ. Ι. Ζορμπά, Δήμαρχο Αίγινας
Κοινοποίηση: Τα Μέλη της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας
Θέμα: Πρόσφατες εξελίξεις για τα Οχυρά της Πέρδικας


Κύριε Δήμαρχε,
Πληροφορήθηκα προχθές για την προκήρυξη από το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση της περιοχής των Οχυρών της Πέρδικας. Τούτο συνιστά χωρίς αμφιβολία μία δυσάρεστη εξέλιξη για τον Δήμο μας και επαληθεύει δυστυχώς την αναφορά μου στην επιστολή που σας απέστειλα στις 25 Αυγούστου 2023 για επικείμενη προκήρυξη της δημοπρασίας για την «αξιοποίηση» της περιοχής των Οχυρών.
Στην επιστολή μου που αναφέρω ανωτέρω, επεσήμαινα ότι η αδράνεια του Δήμου σχετικά με τα οχυρά της Πέρδικας δεν πρέπει να συνεχιστεί και σας καλούσα σε άμεση δραστηριοποίηση τόσο για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής όσο και για την σύγκληση της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας με σκοπό την γενικότερη ανασκόπηση των εξελίξεων αλλά και την εξέταση των δυνατοτήτων άσκησης νομικών μέσων εκ μέρους του Δήμου προς αντιμετώπιση ενεργειών του ΤΕΣ προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις.
Στη επιστολή μου αυτή, όπως και σε σειρά άλλων, δεν έλαβα καμίαν απάντηση.
Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα των οχυρών της Πέρδικας είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρο το νησί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποτροπή της συγκεκριμένης μεθόδευσης από το ΤΕΣ έχουν ληφθεί με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων. Ως εκ τούτου, είναι ανεξήγητη η ολιγωρία και η αδράνεια της διοίκησης του Δήμου, η οποία, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, καταλήγει προς όφελος της μονόπλευρης αντίληψης του ΤΕΣ για την αξιοποίηση των οχυρών, και όχι προς όφελος του νησιού μας.
Σας καλώ, λοιπόν, σε δραστηριοποίηση της διοίκησης του Δήμου, έστω και την ύστατη στιγμή, για την αποτροπή της επιχειρούμενης από το ΤΕΣ «αξιοποίησης» της περιοχής των Οχυρών, η οποία γίνεται χωρίς όρους και ερήμην του Δήμου και των πολιτών. Εκτιμώ ότι με τα σημερινά δεδομένα η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διάβημα/παρέμβαση του Δήμου στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας καθώς και στην άσκηση νομικών μέσων.
Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής, σας εύχομαι δημιουργική νέα θητεία στον Δήμο της Αίγινας.
Παναγιώτης Κουκούλης – Δημοτικός Σύμβουλος

Αίγινα, 25 Αυγούστου 2023

Προς: κ. Ι. Ζορμπά, Δήμαρχο Αίγινας
Κοινοποίηση: Τα Μέλη της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας
Θέμα: Ανάγκη δραστηριοποίησης για τα Οχυρά της Πέρδικας


Κύριε Δήμαρχε,
Έχουν παρέλθει περίπου 6 μήνες από τις 6 Μαρτίου 2023, οπότε ελήφθη η απόφαση 31/2023 για την «Εκκίνηση της διαδικασίας για την Εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την περιοχή των Οχυρών της Πέρδικας, βάσει του Ν. 4407/16». Σ’ αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
Όπως σας έχω επισημάνει επανειλημμένως σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, αυτή η αδράνεια είναι ανεπίτρεπτη, καθώς πληθύνονται οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για επικείμενη προκήρυξη εκ μέρους του ΤΕΣ της δημοπρασίας για την «αξιοποίηση» της περιοχής των Οχυρών.
Θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση δραστηριοποίηση του Δήμου για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Είναι δεδομένη η προθυμία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) να αναλάβει την προετοιμασία του φακέλου του διαγωνισμού για την εκπόνηση του ΕΠΣ.
Ως εκ τούτου, σας ζητώ να αξιοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία και να προχωρήσετε άμεσα στην ανάθεση στην ΕΛΛΕΤ των συγκεκριμένων υπηρεσιών συμβούλου για την προετοιμασία του φακέλου της διακήρυξης του διαγωνισμού.
Σας υπενθυμίζω, επίσης, το αίτημα το οποίο έχω υποβάλει κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 1/8/2023, για την σύγκληση της Επιτροπής για τα Οχυρά της Πέρδικας. Σκοπός της συνεδρίασης αυτής θα είναι αφενός να προβεί σε γενικότερη ανασκόπηση των εξελίξεων, και αφετέρου να συζητήσει την δυνατότητα άσκησης νομικών μέσων εκ μέρους του Δήμου προς αντιμετώπιση ενεργειών του ΤΕΣ προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις.
Ευελπιστώ να ανταποκριθείτε το ταχύτερο στα ανωτέρω ζητήματα.
Παναγιώτης Κουκούλης – Δημοτικός Σύμβουλος


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png