Τι περιλαμβάνει για την Αίγινα, το "άγνωστο", Eπικαιροποιημένο Master Plan αντιπλημμυρικών έργων της Αττικής.

master-plan-aegina-00.jpg
 
Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, μία πλήρη και πρόσφατη καταγραφή των πλημμυρικών κινδύνων που αφορούν και την Αίγινα, εν πολλοίς όμως είναι άγνωστο. Δεν έχει συζητηθεί ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε και σε Επιτροπές. Έτσι, ενώ συχνά φαίνεται να αναζητούνται λύσεις, να επιδιώκεται η καταγραφή και η σκιαγράφηση των προβλημάτων και των αιτιών τους, στην πράξη όλα αυτά περιέχονται στο Eπικαιροποιημένο Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων της Αττικής, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Επιστρέφοντας στην επικαιρότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
 
Σε συνέχεια της παρουσίασης της “Μελέτης Επέκτασης Δικτύου Όμβριων Υδάτων”, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας που εγκρίθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 και εντάχθηκε τον Αύγουστο στον πίνακα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής (υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο) στο πλαίσιο της επικαιρότητας, παρουσιάζουμε, το Επικαιροποιημένο Master Plan του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ειδικά για την Αίγινα, για τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής. 
 
Ένα από τα προτεινόμενα έργα, η μελέτη αντιπλημμυρικών της Περιφέρεια Αττικής στην Π.Ε. Νήσων, που περιλαμβάνει Σκοτεινή, Λεύκη και Ρουφέα .
 
Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα ,είναι η μελέτη αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρεια Αττικής, στην Π.Ε. Νήσων με τίτλο: "Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα Μεγάλο Ποτάμι Καλλονής Τροιζήνας, Λάκκα και Αγ. Τριάδα Λουτρόπολης Μεθάνων, Μεγάλο Ποτάμι στο Βαθύ Μεθάνων, Σκοτεινή Ν. Αίγινας και Λεύκη Ν. Αίγινας", η  προκήρυξη της οποίας έγινε το 2015 από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι Κύριος και Αναθέτουσα Αρχή του έργου, με Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Υδραυλικών Έργων-Λιμενικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. 
 
Ο Δήμος Αίγινας δεν έχει καμία συμμετοχή στη μελέτη, παρά μόνο γνωμοδοτική (συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 7ης Ιουλίου 2021) όπως άλλωστε και οι άλλοι δήμοι, οι περιοχές των οποίων αποτελούν μέρος της μελέτης. Άλλωστε, οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού και τεχνικών έργων στα ρέματα, όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα και επικαιροποιήθηκε  σύμφωνα και με πρόσφατο έγγραφο της ΚΕΔΕ. Για την εν λόγω μελέτη θα παρουσιαστούν περισσότερα στοιχεία σύντομα, σε επόμενη δημοσίευση του αφιερώματος.

master-plan-aegina-01.jpg
 
Τι είναι το Eπικαιροποιημένο Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων της Αττικής.
 
Το Στρατηγικό Σχέδιο Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας (Master Plan) έχει ως στόχο να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τα απαιτούμενα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής και Λεκάνης Απορροής, για τον μετριασμό των συνεπειών από πλημμύρες στις περιοχές που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικού Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) για περίοδο επαναφοράς Τ=100 έτη, όπως αυτές προέκυψαν κατά την 1η Αναθεώρηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας.   Ως περιοχή Ενδιαφέροντος ορίζεται το ΥΔ Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει την Λεκάνη Απορροής του Λεκανοπεδίου Αττικής (GR26) (74,9%), συμπεριλαμβανομένων και των νήσων Αίγινας, Αγκιστρίου, Σαλαμίνας και Μακρονήσου καθώς επίσης και μικρό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (1,4%) και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας (12,9%).
 
Από την παραπάνω μελέτη, η δεύτερη διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 18/11/2022, ενδιαφέρον για το νησί μας παρουσιάζει η ζώνη των Νησιών Σαρωνικού, στην οποία περιλαμβάνεται η Αίγινα.

master-plan-aegina-03.jpg
 
Στα περιεχόμενα του τεύχους περιλαμβάνονται η Λεκάνη απορροής Αίγινας, το Υδρογραφικό δίκτυο λεκάνης απορροής Αίγινας, Χάρτης υφιστάμενων μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην λεκάνη απορροής της Αίγινας, Πλημμυρική κατάσταση για της πόλης και λιμένα Αίγινας, της περιοχής ρ. Σκοτεινής, περιοχής οικισμού Πέρδικας, , περιοχής οικισμού Αιγινήτισσας, περιοχής οικισμού Αγίας Μαρίνας, περιοχής οικισμού Βάγιας, περιοχής οικισμού Σουβάλας, πλημμυρική κατάσταση περιοχής οικισμού Κυψέλης. Επίσης, Υφιστάμενες μελέτες στην περιοχή ρ. Λεύκης, ρ. Ρουφέα και ρ. Σκοτεινής της λεκάνης απορροής της Αίγινας. 

master-plan-aegina-02.jpg
 
Ανάμεσα στο περιεχόμενο  παρουσιάζεται η συλλογή και καταγραφή πληροφοριών και ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα, χάρτης υφιστάμενων μελετών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην λεκάνη απορροής της Αίγινας, ιεράρχηση της πλημμυρικής επικινδυνότητας στην ζώνη των Νησιών Σαρωνικού και πλήθος ακόμη στοιχείων και δεδομένων με πίνακες και αναλυτικό περιεχόμενο.
 
Εκτός από το τεύχος της τεχνικής έκθεσης που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, παρέχονται παραρτήματα με τεχνικά δελτία αυτοψιών που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, και σχέδια που αφορούν μία σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως τα προτεινόμενα έργα αντιμετώπισης πλημμυρικού προβλήματος στις λεκάνες απορροής Αίγινας και Αγκιστρίου. Αναλυτικά τη σελίδα που αφορά στην περιοχή μελέτης νησιών Σαρωνικού μπορείτε να δείτε εδώ.
 
Όλα τα δικαιώματα της μελέτης ανήκουν στους δημιουργούς τους. Το Aegina Portal χρησιμοποίησε μέρος από γραφικό και πίνακες για ενημερωτικούς σκοπούς. 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png