Έγγραφο παρουσιάζει το χρονικό όσων διαδραματίστηκαν και καταδεικνύει γιατί χρειάστηκαν δύο μήνες για την επισκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.

episkevi_15_3_2024_4.jpg

Πρόκειται για το έγγραφο που αφορά στην απόφαση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά με αριθμό 3303/2024, για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, για την επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού, μαζί με κάποιες παρατηρήσεις από όσα καταγράφηκαν την ίδια περίοδο. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Το έγγραφο αυτό ήταν μέρος της εισήγησης στην Δημοτική Επιτροπή, που συνεδρίασε χθες, 26 Μαρτίου 2024, για την έγκριση της συγκεκριμένης απόφασης. Αν και οι ημερομηνίες για όσα περιγράφονται σ' αυτό, έχουν γίνει γνωστές, μέσα από τις ενημερώσεις που έκανε στα όργανα την ίδια περίοδο ο κ. Ζορμπάς, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται σε ένα δημόσιο έγγραφο και εν πολλοίς καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους η Αίγινα έμεινε χωρίς καλής ποιότητας νερό για δύο μήνες. 

 

Έτσι, αντί να ξεκινήσει η επισκευή άμεσα - όπως ρητά προβλέπει η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού - ο Δήμος της Αίγινας βρέθηκε να προσπαθεί, ώστε να ανταπεξέλθει σε άγνωστες και χρονοβόρες διαδικαστικές παραμέτρους, χωρίς καν να είναι αυτός, που θα έπρεπε να δώσει την εντολή για την αποκατάσταση της βλάβης.

Από την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ανατροπή του σεναρίου περί δολιοφθοράς, δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση με Δελτία Τύπου και είναι να αναρωτιέται κανείς, αν οι παραδοσιακά ισχυροί δεσμοί της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας Νήσων με τον Δήμο Αίγινας, που στο παρελθόν έκαναν από κοινού αγώνες για να διασφαλίζεται η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, παραμένουν ισχυροί. Υπενθυμίζεται ότι στη βλάβη του 2022, η Περιφέρεια Αττικής έδωσε εντολή επισκευής στον ανάδοχο, μόλις σε τρεις ημέρες. Γιατί αυτή τη φορά έπρεπε να διακινδυνέψει η υγεία των κατοίκων της Αίγινας;

Η απόφαση 3303/2024 του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά λαμβάνει υπόψιν της τα ακόλουθα:

1.Την από 24/01/2024 τηλεφωνική επικοινωνία της κατασκευάστριας εταιρείας “Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε” του υποθαλάσσιου αγωγού με το Δήμαρχο Αίγινας και η ενημέρωση σχετικά με την αιφνίδια διακοπή της υδροδότησης της Νήσου Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ κατόπιν βλάβης του αγωγού.

2. Το υπ.αρ. πρωτ. 101/26-01-2024 έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρείας με θέμα “Επιθεώρηση της 25.1.2024 για το σημείο διαρροής του αγωγού – Επόμενα βήματα". 

3. Την από 01/02/2024 Μηνυτήρια Αναφορά του ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της επελθούσης σοβαρότατης βλάβης στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας.

4. Το υπ.αρ. πρωτ. 1535/02-02-2024 έγγραφο του με το οποίο ζητά από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Σαλαμίνας να επιθεωρήσουν με εξειδικευμένο συνεργείο το σημείο της βλάβης και να γνωστοποιήσουν τα συμπεράσματα, αν δηλαδή η βλάβη οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή κατασκευαστικό λάθος ή αν πρόκειται περί δολιοφθοράς.
5. Τη σχετική πραγματογνωμοσύνη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά η οποία περιήλθε σε γνώση μας.

 

Εκτός του κειμένου του εγγράφου, υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου 2024, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι μετά την επιθεώρηση του αγωγού, από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και την αποκάλυψη του αγωγού από τον ειδικό γερανό της κατασκευάστριας εταιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για δολιοφθορά, αλλά για μία κάθετη τομή στον αγωγό.

Για την επόμενη μέρα στις 15 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στην Αίγινα με τον Περιφερειάρχη κ. Νίκο Χαρδαλιά. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν ήρθε ποτέ στην Αίγινα και σύσκεψη δεν έγινε.


Επιστροφή στο κείμενο του εγγράφου: 

6. Το υπ.αρ. πρωτ. ΕΜΠ 45/29-02-2024 έγγραφο του Περιφερειάρχη Αττικής κου Νικολάου Χαρδαλιά προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά με το οποίο αιτείται τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την παρακολούθηση των εργασιών
αποκατάστασης της βλάβης, που προκλήθηκε στον υποθαλάσσιο αγωγό, το οποίο περιήλθε σε γνώση του.

7. Το γεγονός ότι η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού είχε περιέλθει σε τέλμα μετά τη δέσμευση του χώρου πέριξ του σημείου διαρροής από την Εισαγγελία Πειραιά για την έκδοση της πραγματογνωμοσύνης από το Λιμεναρχείο Πειραιά για αίτια της βλάβης καθώς και το γεγονός ότι παρόλο που εκδόθηκε η σχετική πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Περιφερειάρχη προς την Εισαγγελία έπρεπε πρώτα να βρεθεί και να οριστεί πραγματογνώμονας με μελετητικό πτυχίο ε΄ τάξης που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τις εργασίες αποκατάστασης της βλάβης του αγωγού, δημιούργησε άμεσο και προφανή κίνδυνο και απειλή άμεσης ζημίας των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης καθώς το Νησί παραμένει ήδη χωρίς πόσιμο νερό 43 ημέρες.
8. Την αναζήτηση εκ μέρους του Δήμου Αίγινας μελετητικής εταιρείας με πτυχίο ε΄ τάξης προκειμένου να αναλάβει χρέη πραγματογνώμονα που θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί τις εργασίες αποκατάστασης του αγωγού και την τηλεφωνική ενημέρωση της μελετητικής εταιρείας με την επωνυμία “ “ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” ότι δέχεται να αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία 

9. Το υπ.αρ. ΕΜΠ 12/08-03-2024 έγγραφο του Δήμου Αίγινας προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών του υποθαλάσσιου αγωγού καθώς έχουν ήδη περιέλθει 43 ημέρες χωρίς νερό και την πρόταση ορισμού της παρακολούθησης των εργασιών στην μελετητική εταιρεία με την επωνυμία “ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” κατόχου μελετητικού πτυχίου Ε΄ τάξης υδραυλικών έργων.
10. Το υπ.αρ. 1312/08-03-2024 έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά σχετικά με την αποδέσμευση του χώρου πέριξ του σημείου διαρροής με αποκλειστικό σκοπό την έναρξη των εργασιών επισκευής και μόνιμης και άρτιας αποκατάστασης της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού όπου διαπιστώθηκε η διαρροή και τον ορισμό μεταξύ των άλλων της μελετητικής εταιρείας με την επωνυμία “ ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε” ως ανεξάρτητου πραγματογνώμονα.

Το πρωτογενές αίτημα από την Τεχνική Υπηρεσία. Ποιες θα είναι οι υπηρεσίες του πραγματογνώμονα.

Στις 24-01-2024 διαπιστώθηκε διαρροή στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της νήσου Αίγινας. Από επί τόπου έλεγχο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος διαπιστώθηκε διαμπερές άνοιγμα του αγωγού σε απόσταση περί τα 800 m περίπου από την ακτή του όρμου Πέρανι της νήσου Σαλαμίνας.

Η αποκατάσταση του αγωγού όπως προγραμματίζεται από την Περιφέρεια Αττικής θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:


(α) άμεση προσωρινή αποκατάσταση με μηχανικό σφιγκτήρα, ο οποίος έχει προταθεί από τον Ανάδοχο μετά από διενέργεια υδραυλικής δοκιμής στις 8/03/2024.
(β) μόνιμη αποκατάσταση με πιστοποιημένο εξοπλισμό ο οποίος θα αποφασιστεί μετά από τη διενέργεια μετρήσεων στη θέση του αγωγού και αξιολόγηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της προσωρινής λύσης.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αξιολογείται ότι για την ακριβή διάγνωση και κρίση της προκειμένης περίπτωσης παρίσταται ανάγκη πραγματογνωμοσύνης στην επίβλεψη του έργου της επισκευής και αποκατάστασης της λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς ύδατος Σαλαμίνας – Αίγινας. Αντικείμενο Εργασιών Το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών είναι υπηρεσίες ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την επίβλεψη της αποκατάστασης του υποθαλάσσιου αγωγού του έργου με τίτλο «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» αναδόχου τεχνικής εταιρείας "Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.", με στόχο την αδιάλειπτη επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών επισκευής για την μόνιμη και άρτια αποκατάσταση της βλάβης στο

υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού όπου διαπιστώθηκε η διαρροή.


Στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης παροχής υπηρεσιών, ο πάροχος αναλαμβάνει:


(α) Επίβλεψη, παρακολούθηση και καταγραφή των εργασιών επισκευής της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κατά τη φάση της προσωρινής αποκατάστασης με την προταθείσα από τον ανάδοχο διάταξη μηχανικού σφικτήρα με την επί τόπου παρουσία
τουλάχιστον ενός έμπειρου μηχανικού. 
(β) Εντοπισμό και καταγραφή θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν μετά την εκτέλεση των εργασιών της προσωρινής αποκατάστασης.
(γ) Επίβλεψη και παρακολούθηση των εργασιών επισκευής της βλάβης στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού κατά τη φάση της μόνιμης αποκατάστασης, σύμφωνα με την εγκριθείσα από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία μέθοδο με την επί τόπου παρουσία τουλάχιστον ενός έμπειρου μηχανικού.
(δ) Σύνταξη Τεχνικής Έκθεσης Πραγματογνωμοσύνης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μόνιμης αποκατάστασης.


Ο Ανεξάρτητος Πραγματογνώμονας παρέχει τις υπηρεσίες του καθ΄ όλη τη διάρκεια εκπόνησης των παραπάνω εργασιών αποκατάστασης του αγωγού, (από την έναρξη έως το πέρας των ημερήσιων εργασιών από τον Ανάδοχο) και είναι υποχρεωμένος, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να συνεργάζεται, να βοηθά και να συμβουλεύει τον Εργοδότη, όποτε του ζητηθεί, με το κατάλληλο, κατά περίπτωση, επιστημονικό προσωπικό.
 

Και μερικές παρατηρήσεις - ερωτήσεις:

  • Ανάμεσα στα έγγραφα που λαμβάνει υπόψιν στο σκεπτικό της, η απόφαση 3303/2024 του κ. Γιάννη Ζορμπά, δεν υπήρξε ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής. Πραγματικά, δεν υπήρχε ούτε ένα έγγραφο από την Περιφέρεια Αττικής για το θέμα;
  • Tο από 26-01-2024 περιεχόμενο του εγγράφου της κατασκευάστριας εταιρείας με θέμα “Επιθεώρηση της 25.1.2024 για το σημείο διαρροής του αγωγού – Επόμενα βήματα",  έχει γνωστοποιηθεί στους Δημοτικούς Συμβούλους και στα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής; Ποια είναι τα "επόμενα βήματα"; Αν πράγματι ο ανάδοχος προτείνει "επόμενα βήματα" γιατί δεν εφαρμόστηκαν άμεσα;
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, αιτείται προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, οι κάτοικοι της Αίγινας είχαν μείνει χωρίς καλής ποιότητας νερό ήδη 37 μέρες! Κι όμως, πέρασαν ακόμη 8 μέρες χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη, μέχρι ο δήμαρχος Αίγινας βλέποντας ότι... δεν υπάρχει εξέλιξη, επισκέφθηκε την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών υποβάλλοντας πρόταση για πραγματογνώμονα. Δηλαδή πέρασαν 37+8 = 45 μέρες! Ποιο ευνομούμενο κράτος αφήνει τους πολίτες του χωρίς καλής ποιότητας νερό για τόσες μέρες;
  • Αν έχουμε υπολογίσει σωστά, ο ανάδοχος του έργου, χρειάστηκε μόλις δώδεκα μέρες, μαζί με τις υδραυλικές δοκιμές και μία μέρα εκτός, λόγω καιρού, για να τροφοδοτήσει ξανά την Αίγινα με νερό!
  • Οι τεχνικές εκθέσεις του πραγματογνώμονα που έχει ορίσει ο Δήμος Αίγινας, θα είναι διαθέσιμες στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής;


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png