Παρατηρήσεις για το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

sizitisi-agogos-pesi.jpg
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο πλαίσιο της 2ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, συζητήθηκε το θέμα "Το εμβληματικό έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού Αίγινας, τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις του μέλλοντος", το οποίο κατέθεσε Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρη Κατσικάρης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Το απόσπασμα του θέματος από την συνεδρίαση.

Για όσους παρακολουθούν συστηματικά το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, υπήρξε η ελπίδα ότι ίσως να τεθούν τεκμηριωμένες ερωτήσεις και τοποθετήσεις, που να απαντούν στα πολλαπλά ερωτήματα, που έχουν δημιουργηθεί για τον υποθαλάσσιο αγωγό, τόσο για τα ζητήματα που προέκυψαν από την βλάβη του και τη διαχείρισή της, όσο και για το το παρόν και το μέλλον του έργου. 

Αντί αυτού, φάνηκε ότι υπάρχει ασυνέχεια της γνώσης (κατανοητή σε ένα βαθμό μετά την αλλαγή των διοικήσεων) σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες του υποθαλάσσιου αγωγού, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν κτλ.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κατσικάρη:

Ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης ρώτησε εάν έγιναν οι κολλήσεις σωστά, εάν έγινε αλλαγή της μελέτης και γιατί έγινε. Επίσης είπε ότι: "φτάνουμε στο τέλος και ο αγωγός θα πρέπει να λειτουργεί σωστά από σοβαρό και πιστοποιημένο φορέα, όχι από απλούς υδραυλικούς όπως φαίνεται να πιστεύουν κάποιοι στην Αίγινα".

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι από τη διακοπή της υδροδότησης, έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Αίγινας δεν είχε και δεν έχει εναλλακτική λύση για να εξασφάλιση την υδροδότηση.

Ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης, φάνηκε να διερωτάται σχετικά με το χρόνο περαίωσης του έργου. Κι όμως επί της θητείας του, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής στις 18 Ιουλίου 2023, συζητήθηκε το θέμα της 7ης παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών του έργου.

Ακολουθεί η απόφαση:

screenshot.1364.jpg
Πρόκειται για την  1678/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, την οποία το Aegina Portal την έχει παρουσιάσει ήδη από τις 11 Αυγούστου 2023, αλλά και πρόσφατα στις 28 Μαρτίου 2024. 

Δεν είναι μόνο ή έναρξη της περιόδου προθεσμίας συντήρησης, αλλά τουλάχιστον τρεις ακόμη αποφάσεις που επηρεάζονται και έληξαν την συγκεκριμένη ημερομηνία:  

Ανανέωση χρονικής διάρκειας παραμονής - αγκυροβολίας των πλωτών ναυπηγημάτων του αγωγού.

Σε ένα άλλο θέμα που αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατάθηκε έως τις 9 Απριλίου 2024 η χρονική διάρκεια παραμονής και αγκυροβολίας των πλατών ναυπηγημάτων που αφορούν στο έργο "Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της ν. Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Σαλαμίνας (θέση Ρέστη). 

Παράταση της προθεσμίας σύμβασης της υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου του έργου.

Το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση που έγινε στις 8 Αυγούστου 2023 την έγκριση της παράτασης της λήξης της σύμβασης της υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου έως  09-4-2024, χωρίς αύξηση του συμβατικού τιμήματος ή κάποια άλλη αξίωση.

Παράταση παραχώρησης απλής χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λεοντίου.

Τέλος, στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, συζητήθηκε το θέμα της χρονικής επέκτασης υφιστάμενης παραχώρησης απλής χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λεοντίου της Τεχνικής Εταιρείας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. έως και 09/04/2024.

Οι φορείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ημερομηνίες, γιατί ίσως κάποιες χρειάζεται να ανανεωθούν. Ωστόσο, καταδεικνύουν τον κομβικό χαρακτήρα της ημερομηνίας 09/04/2024. 

Η συζήτηση που έγινε στο ΠΕ.ΣΥ. το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση δάφνες για την ενημέρωση που προσέφερε, το αντίθετο, δημιουργεί προβληματισμό για τα όσα ειπώθηκαν.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Νίκου Χαρδαλιά:

"Από την πρώτη στιγμή, εμείς δεν πιστέψαμε ότι υπήρχε ζήτημα δολιοφθοράς", είπε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παρά το γεγονός ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2024, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. 

Αναφορικά με την αστοχία σε σύνδεση στον υποθαλάσσιο αγωγό, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή του:

"Αυτή η αστοχία υπήρξε σε μία συγκεκριμένη σύνδεση, προφανώς δεν είναι η μόνη σύνδεση, που συνοδεύει όλο αυτό το έργο, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Άρα το ερώτημα είναι: υπάρχουν ανάλογες αστοχίες; Και εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση η οποία είναι εξωπραγματική. Είναι αστειότητα αυτό. Καλούνται υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου έστω, να παραλάβουν ένα έργο. Με ποιο τρόπο οι υπηρεσίες θα παραλάβουνε ένα έργο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και το οποίο ιδιαίτερη γνώση δεν έχει κανένας από τους υπηρεσίες μας. Είναι η κλασική περίπτωση που αντιμετωπίζουμε με ένα κράτος που απλά περνάει την αρμοδιότητα κάπου, οριζόντια". 

Ο κ. Χαρδαλιάς με αυτή του την τοποθέτηση, κατά την άποψή μας, υποπίπτει σε λάθη, δείχνοντας ότι δεν είναι ενήμερος για το τι προβλέπουν οι συμβάσεις και τα τεύχη δημοπράτησης, αφού όλη η διαδικασία που αναφέρει προβλέπεται με ακρίβεια στα Τεχνικά Τεύχη του έργου. 

"Με ποιο τρόπο οι υπηρεσίες θα παραλάβουνε ένα έργο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και το οποίο ιδιαίτερη γνώση δεν έχει κανένας από τους υπηρεσίες μας", διερωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μα όλο αυτό το έργο (το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως εμβληματικό) από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας έχει γίνει. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές, ο Κανονισμός Μελετών, η  Διακήρυξη του Δημόσιου διαγωνισμού, ο έλεγχος της πορείας το έργου, οι φάσεις και οι διαδικασίες των δοκιμών, όλα αυτά έχουν υποβληθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτή η τοποθέτηση φαίνεται να υποβιβάζει όλα αυτά τα έγγραφα και τις αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής, την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας. Μόνο ερωτηματικά και προβληματισμό δημιουργούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Ωστόσο, αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν "ιδιαίτερη γνώση", τότε ως κάτοικοι της Αίγινας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά. 

Αντίθετα με τον τίτλο του θέματος, δεν ακούσαμε τίποτα για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά μια τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά, που επίσης προβληματίζει: "Θα ξεκινήσει και μία συζήτηση με τον Δήμο Αίγινας, να δούμε εάν για οποιαδήποτε λόγο - το νησί αυτό και τα άλλα νησιά μας, έτσι, τα οποία έχουν αγωγούς, υπάρχει πρόβλημα με τους αγωγούς - πως μπορούνε να εξασφαλίσουν αυτονομία στο νερό. Δεν είναι εύκολη άσκηση, το ξέρετε κύριε Κατσικάρη από την εμπειρία σας, σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει".

Για δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού και οι φορείς τις αυτοδιοίκησης θεωρούσαν ότι ο αγωγός θα εξασφάλιζε τη αυτονομία, τι αλλάζει τώρα; 

Τέλος, σε άλλο σημείο είπε ότι: "Το έργο λειτουργεί μόλις στο 12% της πραγματικής του δυνατότητας, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις, τα δίκτυα και όλα αυτά που γνωρίζουμε κατά καιρούς".

Ποια είναι άραγε τα δίκτυα και οι συνδέσεις που δεν λειτουργούν;

Για το ζήτημα της εκτέλεσης του έργου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει ζητηθεί παράταση.Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png