Μελέτη για τη διαχείρηση μπαζοαπορρίμματων, εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας. Σήμερα δημοσιεύθηκε η απόφαση ανάληψης υποχρέωσης.

meleti-apovliton-eksafon.jpg

Από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αίγινας, εγκρίθηκε  σήμερα 16 Ιουλίου 2024, η ανάληψη υποχρέωσης για την παροχή υπηρεσιών εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών - κατασκευών και κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.). 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Σημειώνεται ότι η είδηση έρχεται ως συνέχεια, από το ρεπορτάζ του Aegina Portal την τοποθέτηση των πρώτων ειδικών κοντέινερτοποθέτηση  για την εναπόθεση κλαδεμάτων και αποβλήτων κατεδαφίσεων. 

Πρόκειται για πολυετή υποχρέωση, με εγκεκριμένο ποσό 35.630 ευρώ, για το έτος 2024 το ποσό 17.000 ευρώ και το έτος 2025 το ποσό των 20.175 ευρώ. 

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024, είχε προηγηθεί η απόφαση δημάρχου με αριθμό 722/2024, με την οποία εγκρίθηκε η δαπάνη και η δέσμευση πίστωσης του συνολικού ποσού.

Τι αναφέρει η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη, που αποτελεί Πρωτογενές Αίτημα και Τεχνική Έκθεση, η δαπάνη αφορά την παροχή υπηρεσιών της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) που
συλλέγονται στα όρια του Δήμου Αίγινας.

Τα πιο πάνω απόβλητα είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα και αποτελούνται από υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδερο, τούβλα, γύψο, ξύλο, πλαστικά, χώμα και λοιπά υλικά που μπορούν όμως να ανακυκλωθούν. Τα Α.Ε.Κ.Κ. προκύπτουν από δραστηριότητες όπως κατασκευή των κτιρίων και των δημόσιων υποδομών ή από απόρριψη-εγκατάλειψη αυτών από δημότες σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης. Έτσι ο Δήμος Αίγινας μπορεί να είναι ο ίδιος παραγωγός ή διαχειριστής (υποχρεωτικά) αποβλήτων των εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.).

Η απαγορεύσεις που ισχύουν από τον ΕΔΣΝΑ και οι οδηγίες τις Ε.Ε. για την απόθεση αδρανών υλικών στους ΧΥΤΑ

Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε.(1999/310, ΚΥΑ 29407/3508/02 απαγορεύεται η διάθεση αδρανών υλικών και γενικά μπαζών (Α.Ε.Κ.Κ.) στους ΧΥΤΑ και επιβάλλεται η εναλλακτική διαχείρισή τους κατ΄εφαρμογή του Ν.2939/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον Ν.4496/2017 και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103(ΦΕΚ1312/τεύχος Β΄/2010) με θέμα: «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.)»

Ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής με το Α.Π. 5186/24-5-2017 έγγραφό του με θέμα : «Είσοδος αδρανών υλικών στον Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής ενημερώνει τους Δήμους μέλη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για τα παρακάτω:

1. «Για την άσκηση της δραστηριότητας συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων απαιτείται εκτός της άδειας συλλογής και μεταφοράς να υπάρχει και σύμβαση συνεργασίας με το αντίστοιχο εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης με το οποίο έχει συμβληθεί ο Ε.Σ.Δ.Ν.Α. ως χώρος υποδοχής».
2. Όλοι οι Δήμοι μέλη του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής προς τους οποίους απευθύνεται το παρόν, θα πρέπει βάσει των διατάξεων του Ν.2939/2001, τον Ν.3852/2010, της ΚΥΑ 50910/272/2003, της ΚΥΑ 104826/2004 και των εγκυκλίων 129043/4345/2011 και 4834/2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής, να συμβληθούν με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Α.Ε.Κ.Κ. που έχει συμβληθεί ο Ε.Σ.Δ.Ν.Α. για όλα τα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, από καθαρισμούς οικοπέδων από μπάζα και από περίσσεια σκυροδέματος.

Η άδεια του Δήμου Αίγινας από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής 

Ο Δήμος Αίγινας διαθέτει απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής : «Άδεια για τη δραστηριότητα συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων του Δήμου Αίγινας Αττικής» και συνεπώς μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί με συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων, εκσκαφών, κατεδαφίσεων και κατασκευών (Α.Ε.Κ.Κ.).

Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης είναι φορείς, οι οποίοι εγκρίνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), εποπτεύονται από το ΥΠΕΝ και αναλαμβάνουν την προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση και την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των μπαζών και λοιπών υλικών.

Η υπηρεσία θα ανατεθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/16 και ιδίως του άρθρου 118.

Οι τεχνικές προδιαγραφές 

Ο Δήμος Αίγινας θα συλλέγει μπαζοαπορρίμματα με το προσωπικό και τα φορτηγά οχήματα της Υπηρεσία Καθαριότητας, τα οποία θα τα μεταφέρει στους χώρους προσωρινής αποθήκευσης του Αναδόχου προς επεξεργασία και ανακύκλωση. Ο Ανάδοχος υποχρεούται να επεξεργάζεται το σύνολο των Α.Ε.Κ.Κ. που παραλαμβάνει.

Τα απόβλητα που εξαιρούνται ρητά

• Tα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις που επισημαίνονται με αστερίσκο στο παράρτημα 1 της ΚΥΑ 36259/1757/Ε103 σύμφωνα με το κεφάλαιο 17 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων και εντάσσονται στη νομοθεσία περί επικίνδυνων αποβλήτων.
• Τα ΑΕΚΚ που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 13588/725/2006.
• Υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων που προέρχονται από βιομηχανικές ή άλλες περιοχές που έχουν ρυπανθεί από επικίνδυνες ουσίες και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα κατά το άρθρο 6 της ΚΥΑ13588/725/2006.
• Τα απόβλητα που προέρχονται από μεταλλευτικούς και ορυκτούς πόρους καθώς και όλα όσα εξαιρεθούν με νόμο στο μέλλον.

Κατά την παραλαβή των αποβλήτων στις εγκαταστάσεις της Αναδόχου Εταιρείας θα εκδίδεται και το αντίστοιχο ζυγολόγιο, το οποίο θα αποτελεί και ένα από τα παραστατικά για την πληρωμή της. 

Συνοπτικά, οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν

Εναπόθεση, διαλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση και ανακύκλωση των Α.Ε.Κ.Κ., καθώς και μεταφορά του υπολείμματος (70% το ανώτερο) από τις εγκαταστάσεις του Αναδόχου προς το Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής με οχήματα της εταιρείας του Αναδόχου.

Η οικονομική απαίτηση του αναδόχου περιορίζεται μόνο για τις ποσότητες που θα προκύψουν από τις παραδόσεις με την έκδοση ζυγολογίων και τα αντίστοιχα τιμολόγια.

Η προμήθεια των 22 μεταλλικών κάδων τύπου skip και hook lift

Συμπληρώνοντας με τα νέα δεδομένα που αφορούν αυτή την προμήθεια, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τελικά πρόκειται για 22 κάδους και όχι 15, όπως είχε αρχικά είχε δημοσιεύσει το Aegina Portal στις 10 Μαΐου 2024 (στην περιγραφή της σύμβασης αναφέρεται ως τυπογραφικό λάθος). Η σύμβαση υπογράφηκε στις 20 Ιουνίου 2023 και το γενικό σύνολο της προμήθειας είναι 36.828, μαζί με τον ΦΠΑ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png