Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη για τη διαμόρφωση της οδού Παλαιάς Χώρας και της Πλατείας ΟΤΕ.

meleti-paliaxoras.jpg

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού - το έγγραφο της απόφασης δημοσιεύθηκε σήμερα - η μελέτη «Αστική αναζωογόνηση μέσω ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο Αίγινας», η οποία αφορά στη διαμόρφωση της οδού Παλαιάς Χώρας και της Πλατείας ΟΤΕ, εντός του ιστορικού τόπου της Αίγινας. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το θέμα συζητήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής, στη συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, και στο οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα, μετά από σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, η οποία διαβίβασε το θέμα στις 30-03-2024. 

Η σχετική απόφαση για το έργο είχε συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή στις 16 Φεβρουαρίου 2021 και αφορούσε στην πρόταση χρηματοδότησης 442.133 ευρώ, για αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Αίγινας και στην Κοινότητα Πέρδικας στην Αιγινήτισσα.

Συνολικά, το έργο αφορά στην αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων:

1) Εντός της πόλεως της Αίγινας , στην περιοχή του ΟΤΕ και πιο συγκεκριμένα την οδό Παλαιάς Χώρας (από την διασταύρωση με την οδό Κάππου έως την οδό Καποδιστρίου).
2) Στην Τοπική Κοινότητα Πέρδικας (αποπεράτωση πλατείας στην Αιγινήτισσα, επί της οδού Πευκών) του Δήμου Αίγινας

Στο όλο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια αστικού εξοπλισμού για τους παραπάνω κοινόχρηστους χώρους, αλλά και για άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Ο πρώτος χώρος στον οποίο προβλέπεται να γίνει ανάπλαση είναι η περιοχή γύρω από τον ΟΤΕ και αφορά όλη την οδό Παλαιάς Χώρας στην πόλη της Αίγινας, συνολικού μήκους 200 μ. Στην εν λόγω περιοχή θα γίνει διαμόρφωση του χώρου γύρω από τους υπάρχοντες βυθιζόμενους κάδους, που έχει τοποθετήσει ο Δήμος μας στο παρελθόν, καθώς και χάραξη και διαμόρφωση των χώρων στάθμευσης που είδη υπάρχουν.

Στόχος της εν λόγω ανάπλασης είναι:


1) ο διαχωρισμός των πεζοδρομίων & κοινόχρηστων χώρων από τον δρόμο και τα σημεία στάθμευσης, έτσι ώστε ο χώρος να γίνει λειτουργικός και ασφαλής για την κίνηση των πεζών και των οχημάτων

2) η δημιουργία καθιστικών χώρων με φυτεύσεις, και χρήση μετρημένου- λιτού αστικού εξοπλισμού, ώστε ο διαμορφωμένος χώρος να συνάδει με την εγκατάσταση συστήματος βυθιζόμενων κάδων (απορριμμάτων)
3) η συνολική αρχιτεκτονική να εντάσσεται ήπια στο περιβάλλον των υφιστάμενων κτιρίων και του ευρύτερου οικιστικού συνόλου,
4) να καλυφθούν σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στην συγκεκριμένη περιοχή και αφορούν την στάθμευση οχημάτων και την ασφάλεια διέλευσης πεζών και ΑΜΕΑ

Η συνολική αναβάθμιση ενισχύεται μέσω της βιοκλιματικής θεώρησης στην επιλογή υλικών και φυτεύσεων


Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, που δημοσιεύθηκε σήμερα 12 Αυγούστου 2024, αναφέρει ότι η "έγκριση της μελέτης «Αστική αναζωογόνηση μέσω ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο Αίγινας», η οποία αφορά στη διαμόρφωση της οδού Παλαιάς Χώρας και της Πλατείας ΟΤΕ, εντός του ιστορικού τόπου της Αίγινας, με τους παρακάτω όρους:

1. Οι εργασίες θα είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές, κτηριοδομικές και λοιπές διατάξεις καθώς και άδειες άλλων Αρχών.
2. Η φύτευση να γίνει με όχι με λιγούστρα, αλλά με ενδημικά φυτά.
3. Για οποιοδήποτε άλλο μελλοντικό αίτημα πρέπει να ζητηθεί η έγκριση της Υπηρεσίας μας. Η παρούσα έγκριση χορηγείται εν αναφορά προς τις διατάξεις του Ν. 4858/2021 και ανακαλείται σε περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών ή ενεργειών ή δραστηριοτήτων που δύνανται να επιφέρουν άμεσες ή έμμεσες βλάβες στα προστατευόμενα, από το ΥΠΠΟΑ, μνημείο του θέματος.
Το έγγραφο αυτό δεν αντικαθιστά την απαιτούμενη από τον Νόμο οικοδομική άδεια που χορηγείται από
την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία ή από άλλη Αρχή ή Υπηρεσία, ούτε και αποτελεί αναγνώριση δικαιωμάτων
ιδιοκτησίας".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png