Στο ποσό των 100.000 ευρώ, εγκρίθηκε η απευθείας αγορά του ακινήτου της Παλιάς Ηλεκτρικής, στο κέντρο της Αίγινας.

palaia-ilektriki.jpg

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης του τιμήματος της αγοράς του ακινήτου της Παλιάς Ηλεκτρικής, στο κέντρο της Αίγινας. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Το Aegina Portal είχε παρουσιάζει εκτενώς το θέμα, με αφορμή την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απευθείας αγορά ακινήτου στις 9 Ιουλίου 2024. 

Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Νικ. Πέππα στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας. Εκεί στεγαζόταν η ιδιωτική ηλεκτρική εταιρεία του Ι. Μπούσουλα, που λειτούργησε τη δεκαετία του '60, στον ίδιο χώρο λειτούργησε και παγοποιείο, όσο μπορούμε να θυμόμαστε και την δεκαετία του '70.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, το Σώμα ενέκρινε με 19 υπέρ, έναντι 1 κατά, επί 20 ψηφισάντων μελών, συμπεριλαμβανομένης της θετικής ψήφου της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητα  Αίγινας, ότι:

Ι. Εγκρίνει την απευθείας αγορά του οικοπέδου που βρίσκεται επί της οδού Νικ. Πέππα στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας, του Δήμου Αίγινας, επιφάνειας μέτρων τετραγωνικών τριακοσίων πενήντα δύο και είκοσι εκατοστών (352,20 τ.μ.), ιδιοκτησίας της ------- και του --------- , έναντι του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000,00€),  καθώς το ακίνητο αυτό είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού.

ΙΙ. Η δαπάνη θα καλυφθεί από την υπάρχουσα στον προϋπολογισμό του Δήμου μας οικονομικού έτους 2024 πίστωση στον Κ.Α. 15.7112.01 «Αγορές ακινήτων, οικοπέδων στις Δημοτικές Κοινότητες για την δημιουργία χώρων στάθμευσης, παιδικών χαρών και πολλαπλών χρήσεων». 

Μειοψήφησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ, ο οποίος ψήφισε αρνητικά στην πρόταση έγκρισης του θέματος, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: δεν παρουσιάζονται στην εισήγηση οι προϋποθέσεις που ο Δημοτικός Κώδικας θέτει για την έγκριση του τιμήματος, δηλ. α) αφορά την εκτίμηση του τιμήματος από ορκωτούς εκτιμητές, β) αφορά τον καθορισμό συγκεκριμένου σκοπού της αγοράς του ακινήτου, που εμπίπτει στα πλαίσια προγραμματισμού έργου με δεσμευτικό
για τον σκοπό αυτό την αγορά. Για τους δύο παραπάνω λόγους θεωρώ ότι η προχειρότητα της εισήγησης οδηγεί σε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με μη νόμιμο λόγο, και γι’ αυτό καταψηφίζω την εισήγηση και το τίμημα. Σε περίπτωση που η έννοια του ορκωτού εκτιμητή συμπίπτει με την περιγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή, αίρεται ο πρώτος λόγος για την αρνητική ψήφο, αλλά
παραμένει ο δεύτερος λόγος που καθιστά την εισήγηση μη νόμιμη. Η αρνητική ψήφος σχετίζεται με το ύψος του τιμήματος έτσι όπως καθορίστηκε και όχι για την αναγκαιότητα της αγοράς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του:

  • την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14936/06.09.2024 εισήγηση του κ. Δημάρχου.
  • την υπ. αριθμ. 105/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: 94Χ0Ω68-ΚΧΞ) με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του για την απευθείας αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου και εξουσιοδότησε τον κ. Δήμαρχο για τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.
  • την υπ’ αριθμ. πρωτ. 61190/29.08.2024 Πράξη του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η ως άνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κατά τεκμήριο νόμιμη.
  • την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14484/2024 έκθεση ελέγχου τίτλων της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.
  • την από 05.08.2024 έκθεση εκτίμησης αγοραίας αξίας του συγκεκριμένου οικοπέδου από πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων του υπουργείου οικονομικών.
  • τις διατάξεις των άρθρων 186 & 191 του Ν. 3463/2006 (ΔΚΚ), όπως ισχύουν.
  • τις τοποθετήσεις, απόψεις και επισημάνσεις των μελών του Συμβουλίου και του κ. Δημάρχου, οι οποίες με λεπτομέρεια αναγράφονται στα αναλυτικά πρακτικά της συνεδρίασης.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png