Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, ένα από τα δύο θέματα που αφορούσαν την Αίγινα, ήταν η "Έγκριση παράτασης της προθεσμίας της σύμβασης «Υπηρεσία Τεχνικού Συμβούλου για το έργο Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ".
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι είναι η τρίτη έγκριση παράτασης της προθεσμίας της σύμβασης «Υπηρεσία Τεχνικού Συμβούλου για το έργο Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", της παρούσας Περιφερειακής Αρχής.
Η πρώτη είχε δοθεί στις 29 Απριλίου 2024 και η δεύτερη στις 29 Ιουλίου 2024 από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής. Στην προηγούμενη Περιφερειακή Περίοδο οι εγκρίσεις παρατάσεων που είχαν δοθεί για την υπηρεσία του Τεχνικού Συμβούλου, ήταν επτά συνολικά. Έτσι αυτή η τελευταία, που ψηφίστηκε από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ήταν η δέκατη. Η προηγούμενη παράταση έληξε στις 09-10-2024.
Στη συζήτηση του θέματος τον λόγο πήραν η κ. Αικατερίνη Λογοθέτη, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Αττικός κύκλος συνεργασίας και εμπιστοσύνης" και ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης, περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Γιάννης Σγουρός Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση".
Αν και δεν υπήρξε αναφορά σε κάτι νεότερο (ή τουλάχιστον όχι επιβεβαιωμένη αναφορά) οι τοποθετήσεις τους επανάφεραν τη συζήτηση για την "επόμενη μέρα" του αγωγού και την βλάβη τον Ιανουάριο του 2024. Ο κύκλος των τοποθετήσεων ολοκληρώθηκε με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά.
Το Aegina Portal απομαγνητοφώνησε αυτές τις τρεις τοποθετήσεις, καθώς αναφέρονται σε ένα ζήτημα που παραμένει κορυφαίο για την Αίγινα.
Αικατερίνη Λογοθέτη. Περιφερειακός σύμβουλος "Αττικός κύκλος συνεργασίας και εμπιστοσύνης".
"Λοιπόν, για όσους δεν ξέρουν, νέους περιφερειακούς συμβούλους, ένα από τα πιο μεγάλα έργα, δεν θα πω της περιφερειακής διοίκησης Δούρου, θα πω πιο πριν, γιατί οι μελέτες γίνανε πιο πριν, το όραμα υπήρξε πιο πριν και άλλα σχέδια αφαλατώσεως, είναι ο αγωγός ίδρυσης Αίγινας.
Τι σημαίνει ότι η Αίγινα έχει πόσιμο νερό. Μιλάμε για την Αίγινα, η οποία το καλοκαίρι ο πληθυσμός της τριπλασιάζεται, με υψηλές επισκέψεις, μονοήμερες αλλά και περισσότερες ημερών διαμονής τουριστών, ξένων. Αυτό σαν εισαγωγή.
Τι έχουμε εδώ τώρα, έχουμε άλλη μία παράταση τεχνικού συμβούλου για δύο μήνες, γιατί;. Γιατί τον Φλεβάρη του 24, και αφού το έργο είχε βεβαιωθεί ότι είχε περαιωθεί, το είχαμε παραλάβει κοινώς, είχαμε μία βλάβη, είναι η βλάβη που πήγε πολύ γρήγορα, αντέδρασε ο Περιφερειάρχης, πήγε στον Εισαγγελέα, έκανε δήλωση κατά παντός υπευθύνου, πόρισμα και τελικά αποδείχθηκε, και έκανε άλλη δήλωση πολύ συγκεκριμένη, ότι δεν ήταν καθόλου δολιοφθορά στον αγωγό, είναι σε μία σύνδεση του αγωγού, αλλά ήταν αστοχία υλικού του εργολάβου. Δεν θα μιλούσα για το θέμα, γιατί είναι ένα απλό θέμα, δίνουμε παράταση στον τεχνικό σύμβουλο του έργου για δύο μήνες, γιατί εκκρεμεί η ένσταση του εργολάβου.
Πρόσφατα περάσαμε από την Περιφερειακή Επιτροπή, ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ βάσει νόμου, φτιάχνει Επιτροπή Βλαβών, αξιολόγησης των βλαβών, των αιτιών κτλ. Σηκώθηκα, όμως, για να πω και να θέσω δύο ζητήματα σε όλους, αλλά κυρίως στον Περιφερειάρχη, για το θέμα του αγωγού της Αίγινας. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι προκαλεί εύλογη απορία, ότι υπάρχει σοβαρή πληροφορία, ότι ο φάκελος από τον Εισαγγελέα, έτσι σοβαρή πληροφορία, δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει, ο φάκελος από τον Εισαγγελέα επέστρεψε στο Λιμενικό Ταμείο, ενώ μέχρι τώρα το πόρισμα έγραφε για αστοχία υλικού.
Σε μένα προκαλεί εύλογες απορίες. Το δεύτερο και σημαντικότερο θέμα για το οποίο σηκώθηκα για να μιλήσω για αυτό το θέμα, είναι το εξής. Κάθε μεγάλο έργο, τεχνικό έργο, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, έχει 36 μήνες λειτουργίας.
Έχει 36 μήνες όπου ελέγχεται το έργο επ' ευθύνης του εργολάβου κι αν συμβεί κάτι, το κόστος το αναλαμβάνει ο εργολάβος. Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο όπου εξαρτάται η υδροδότηση χιλιάδες κόσμου.
Το 36μήνο του εργολάβου λήγει σε δύο χρόνια. Η απορία μου είναι η εξής. Ποιος εξασφαλίζει την τεχνική αρτιότητα του έργου; ποιος αναλαμβάνει μετά το 36μήνο για τυχόν βλάβες, οι τοπικές αρχές που μπορεί να τα έχετε συζητήσει, κύριε Περιφερειάρχα, μιλάνε, άλλοι λένε για σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, άλλοι μιλάνε να το δώσουν σε εργολάβο άλλο που να έχει τη συντήρηση κτλ.
Το ζήτημα το μεγάλο είναι, ότι για κακή του τύχη ο εργολάβος είναι μέσα στο 36μήνο και καλέστηκε και καλείται να πληρώσει και πλήρωσε, το ξέρει ο εργολάβος. Όμως το ζήτημα παραμένει και πριν λήξει η δικιά μας θητεία, αυτή η θητεία, θα κληθούμε από την τοπική κοινωνία, να συμβάλουμε στην επίλυση του θέματος, για το ποιος σε μία επικείμενη άλλη βλάβη του αγωγού θα παρέμβει. Γιατί το πρόβλημα υπάρχει γιατί το έργο αγωγός έχει πολυσυνδεσιμότητα.
Αντί να βάλουνε μεγάλους αγωγούς, πήγανε και βάλανε μικρής διατομής και έχουμε πάρα πολλές χιλιάδες συνδέσεις, όπου συνήθως οι ζημιές γίνονται σε αυτές τις συνδέσεις. Επομένως, αυτά είναι τα δύο ζητήματα τα οποία ανακύπτουν. Βέβαια, δεν καταλαβαίνω και τη δίμηνη παράταση του Τεχνικού Συμβούλου που θα συμβάλει στην Επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ και που θα συμβάλει στην Εισαγγελία που περιμένουμε το πόρισμα για τη ζημιά.
Ίσως εσείς έχετε άλλες πληροφορίες να μας δώσετε. Και φυσικά ο εργολάβος έχει κάνει ένσταση και ζητάει να μην πληρώσει τίποτα για αυτή τη ζημιά. Ας το δούμε για το μέλλον, πάντως, γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και για τους κατοίκους της Αίγινας και για όλους όσους καταγόμαστε ή απλά παραθερίζουμε εκεί κάθε καλοκαίρι".
Δημήτρης Κατσικάρης. Περιφερειακός σύμβουλος "Γιάννης Σγουρός Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση".
"Αυτό, καταρχάς, κύριε Περιφερειάρχα είναι απλό. Ο Τεχνικός Σύμβουλος ακολουθεί το έργο. Τελεία. Πάει.
Μόνο δύο λόγια επί της ουσίας. Είναι ένα μεγάλο εμβληματικό έργο. Το μεγαλύτερο που έγινε στην Ελλάδα. Εγώ προσωπικά με τον Γιάννη, τέσσερα χρόνια ασχοληθήκαμε να προχωρήσουμε αυτό με θεούς και δαίμονες. Κάναμε την προγραμματική, προχώρησαν μετά οι άλλοι μετά από 18 μήνες και λοιπά. Μην λέμε τίποτα τώρα. Είναι διαδοχικών, παρατάξεων διαδοχικών κυβερνήσεων και λοιπά. Δεν θα πρέπει να έχει έπαρση κανένας γι' αυτό, γιατί ανήκει στο λαό του.
Θα πω δύο λόγια μόνο, κύριε Περιφερειάρχα, όταν εμείς το '11- '12 καλούσαμε την Δημοτική Αρχή και τους λέγαμε, ρε παιδιά, εσείς δεν μπορεί να σβήνετε κάθε μέρα τα νερά αυτά, που πάει ο άλλος και λέει τρέχετε σβήστα και να κάνετε ένα παιχνίδι λαϊκισμού και τους προτείναμε με τον τότε διευθύνοντα σύμβολο που είχε έρθει από την Γαλλία να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ όλη αυτή την ιστορία, ώσπου να γίνει το έργο και αν δεν γίνει έλεγε η ΕΥΔΑΠ θα μεταφέραν αυτοί το νερό. Μας λέγανε ότι δεν θα πουλήσουμε εμείς την Αίγινα, δηλαδή το έδαφος της Αίγινας θα πήγαινε στην Ολλανδία ή στην Γαλλία. Για να καταλάβετε πού βρισκόμαστε.
Τελικά ανέβηκα για να πω το εξής. Εντάξει, προχθές που ήρθες στην περιφερειακή κύριε Περιφερειάρχα και το αποσύρατε το θέμα, γιατί αυτοί οι τύποι πήραν λεφτά πριν από δύο χρόνια, είχαν ζητούσαν 3,5 εκατομμύρια, τους δώσαμε 1,5 εγώ καταψήφισα και πήγαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πήραν τα άλλα δύο, τώρα πάνε να κάνουν το ίδιο πράγμα. Εσείς αποσύρατε το θέμα για να το ψάξετε τώρα. Συμφωνώ.
Το δεύτερο, για να μην μακρηγορώ και να είμαι επί της ουσίας, είναι το εξής, το είπα και στον δήμαρχο Αίγιναςα, στον κύριο Ζορμπά, εσείς μπορείτε να το πείτε με τη δύναμη της Αρχής. Πρέπει εφόσον η Περιφέρεια και ο ελληνικός λαός έβαλε αυτά τα χρήματα για να γίνει αυτό το εμβληματικό έργο, για να έχει ποιότητα και επάρκεια η Αίγινα, ο Δήμος να καταλάβει ότι αυτό το έργο που το καθαροπληρώνει ο ελληνικός λαός, πρέπει να το συντηρήσουν σωστά, από τώρα να ασχοληθούν γιατί αυτό το έργο δεν μπορεί να το συντηρήσει κάποιος με δύο υδραυλικούς της Αίγινας.
Αυτό ήθελα να πω. Τώρα, ως προς την ουσία, ακολουθεί το έργο αυτή η ιστορία και τελειώσαμε".
Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής.
"Καταρχήν, να επισημάνω κάτι. Ότι ο λόγος που κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, το ξέρουν οι επικεφαλής, γιατί το είχαμε συζητήσει, είναι διότι δεν πείστηκα ούτε από το πρώτο λεπτό, από την ευκολία της άποψης ότι πρόκειται για δολιοφθορά. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι ήμουν πολύ προσεκτικός. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν δολιοφθορά. Ήταν αστοχία υλικού. Αναμένω, παρακολουθώντας προσεκτικά τις εξελίξεις. Γενικότερα, έχω και εγώ πάρα πολλές πληροφορίες. Άλλες σοβαρές, άλλο λιγότερο σοβαρές. Προσπαθώ να μείνω στα πραγματικά γεγονότα. Και τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή, αυτή η Περιφερειακή Επιτροπή, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιοδήποτε παιχνίδι του οποιουδήποτε. Πιστεύει ότι κάτω, αν συμβαίνει, από το χαλάκι, θα ξεπεράσει τις οποιεσδήποτε διαδικασίες και εις βάρος του ελληνικού λαού, που θα κληθεί να αποζημιώσει για ευθύνες οι οποίες δεν είναι δικές του. Το κομμάτι είναι πολύ σωστή επισήμανση και των δύο συναδέρφων. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, που και εγώ προσωπικά το καταθέτω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτιμώ ότι χρειάζεται μεγάλη εμπειρία, αλλά κυρίως μεγάλη δυνατότητα στη συντήρηση αυτού του έργου. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ακόμα και συζητήσεις, επί του προγραμματισμού και της μεθοδολογίας της επόμενης μέρας.
Όμως οι εξελίξεις αυτές, εάν παραμείνουν σταθερές, δηλαδή μιλάμε για αστοχία υλικού, αλλάζουν και τα δεδομένα. Το ένα δεδομένο αφορά στην καθ' αυτή παραλαβή του έργου, διότι σας θυμίζω ότι το έργο αυτό είναι και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Και το δεύτερο είναι ότι ανοίγει άλλα ζητήματα. Εάν σήμερα έχουμε αστοχία υλικού σε μία σύνδεση, όπως ξεκάθαρα λέει το πόρισμα του Ειδικού Κλιμακίου του Λιμενικού, που ζητήσαμε, σας το θυμίζω, με παρέμβασή μας, με πρόσθετη παρέμβασή μας, να εμπλακεί, ποιος μας εξασφαλίζει ότι σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχουμε παρόμοιο περιστατικό.
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικές στο σχεδιασμό μας. Νομίζω ότι η υπομονή πρέπει να χαρακτηρίσει τη μέχρι σήμερα προσέγγισή μας. Αναμένουμε την όλη εξέλιξη. Παρακολουθούμε τους πάντες. Και από τις κινήσεις που κάναμε στην Περιφερειακή Επιτροπή, αντιλαμβάνεστε ό,τι παλιές τακτικές στις πλάτες των φορολογουμένων με αυτή την Περιφερειακή Αρχή, με αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, τολμώ να πω, δεν μπορούν να περάσουν".
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.