Με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες η τελευταία μέρα του Μαΐου στην Αίγινα.

Με ψηλές για την εποχή θερμοκρασίες η τελευταία μέρα του Μαΐου στην Αίγινα.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αναμένεται να φτάσουν τους 30°C, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του κόμβου του Meteo, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας μέρας του Μαΐου στην Αίγινα. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Έτσι την Κυριακή, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιή συννεφιά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και στη συνέχεια νότιους έως τέσσερα μποφόρ.

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος οι καιρικές συνθήκες θα είναι παρόμοιες, με την μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει ή να ξεπερνά τους 30°C και τον καιρό να παραμένει αίθριος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και στη συνέχεια νότιους έως τέσσερα μποφόρ.

Εστία φωτιάς σε οικοπέδικη έκταση με ελιές στην περιοχή του Μεσαγρού. Κατασβέστηκε από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας.

fotia-mesagros.jpg

Εστία φωτιάς εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 σήμερα το μεσημέρι, σε οικοπέδικη έκταση με ελιές στην περιοχή του Μεσαγρού.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Στο σημείο έσπευσε δύναμη από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας, επιχειρώντας με οχτώ οχήματα και εικοσιένα πυροσβέστες. Επίσης, δύναμη από τον Αστυνομικό Σταθμό Μεσαγρού, υδροφόρες του Δήμου Αίγινας, ενώ υπήρξε και συνδρομή από ιδιώτη.

fotia-mesagros2.jpg

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου 20 λεπτά αργότερα. Κάηκαν 25 στρέμματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το protothema.gr συνελήφθη 62χρονη γυναίκα, που προκάλεσε τη φωτιά κατά τη διάρκεια καύσης απορριμμάτων στον προαύλιο χώρο της οικίας της. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 7.129 ευρώ καθώς είναι υπότροπη για ανάλογο συμβάν πέρυσι.

Τέλος, σε σχετικό δημοσίευμα του ertnews.gr αναφέρεται ότι αφέθηκε ελεύθερη με εντολή του εισαγγελέα.

Όταν ο χειμώνας ανθίζει μέσα από τον φακό του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη.

Όταν ο χειμώνας ανθίζει μέσα από τον φακό του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Σύλλογος Φίλων εγκαινίασε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, την έκθεση φωτογραφίας του Ανέστη Κορνέζου και της Ειρήνης Κουνάδη, με τον άκρως ποιητικό τίτλο «2 ματιές στον ίδιο χειμώνα». 

Η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακή, με πλήθος Αιγινητών και επισκεπτών να κατακλύζουν την αίθουσα, για να τιμήσουν δύο δημιουργούς που έχουν κερδίσει την εκτίμηση του νησιού με τον επαγγελματισμό, την ειλικρίνεια και την ιδιαίτερη ευαισθησία τους.

Την εκδήλωση άνοιξε με έναν γλαφυρό χαιρετισμό, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

«Εραστές του φακού και της Αίγινας»
Την εκδήλωση άνοιξε με έναν γλαφυρό χαιρετισμό, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Γιώργος Μπήτρος. Με λόγια γεμάτα θέρμη, χαρακτήρισε τους δύο φωτογράφους ως «εραστές του φακού και ακόμα μεγαλύτερους εραστές της Αίγινας», εξαίροντας το ήθος, την τιμιότητα και την έμφυτη ευγένειά τους να έχουν πάντα έναν καλό λόγο για όλους.

«Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το λιμάνι, με τον αέρα να σας παίρνει την ομπρέλα

«Αν σας βγάλει ο δρόμος προς το λιμάνι, με τον αέρα να σας παίρνει την ομπρέλα και τη δυνατή βροχή να πέφτει, και δείτε κάποιους να έχουν ανέβει πάνω σε δέστρες, σε παγκάκια ή ακόμα και σε δέντρα για να τραβήξουν πλάνο... μην ανησυχείτε, είναι ο Ανέστης και η Ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπήτρος, περιγράφοντας το πάθος των δύο δημιουργών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που μας πέρασε, βλέποντας τις μοναδικές λήψεις που αναρτούσαν οι δύο καλλιτέχνες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το «ανύπαρκτο» λιμάνι της Αίγινας, όταν τα κύματα κυριολεκτικά το εξαφανίζουν, μια πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι κάθε χρόνο.

Δύο ματιές, μία Αίθουσα, ένας χειμώνας
Η αίθουσα του Μουσείου χωρίστηκε νοητά στα δύο, χωρίς όμως να υψώνει τείχη, αλλά ενώνοντας δύο διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Η «Πράσινη Γραμμή» της Ειρήνης Κουνάδη

Η «Πράσινη Γραμμή» της Ειρήνης Κουνάδη
Η κ. Κουνάδη, παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μπήτρο, τον Δήμο Αίγινας και την κ. Ανθίπη Γελαδάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Παρουσιάζοντας το δικό της κομμάτι, εξήγησε ότι οι επισκέπτες θα δουν το «χρονικό μιας καταιγίδας».

Από τα απειλητικά σύννεφα στη Δύση που μοιάζουν με αετό, μέχρι τη λύτρωση του ουράνιου τόξου.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε μια συγκλονιστική, ανθρώπινη λήψη της στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων: μια γυναίκα σκυμμένη σε ένα παγκάκι μέσα στη βαρυχειμωνιά. «Τι να σκεφτόταν άραγε εκείνη την ώρα;» αναρωτήθηκε η φωτογράφος.

Η ματιά του Ανέστη Κορνέζου

Η ματιά του Ανέστη Κορνέζου
Στο άλλο μισό της αίθουσας, ο φακός του Ανέστη Κορνέζου αιχμαλωτίζει τη δική του αλήθεια από το αιγινήτικο τοπίο. Άγρια θάλασσα, γυμνά δέντρα, έρημοι δρόμοι και το πλοίο «Απόλλων Ελλάς» να παλεύει με τα κύματα, συνθέτουν ένα σκηνικό που, παρά την αγριάδα του, ηρεμεί και γαληνεύει το βλέμμα μέσα από το μοναδικό φως του νησιού.

Οι δύο δημιουργοί, εμφανώς συγκινημένοι, μοιράστηκαν με τον κόσμο το αποτέλεσμα μιας σπάνιας δουλειάς που καταφέρνει να αποδείξει πως ο χειμώνας, με όλη του την ταλαιπωρία, κρύβει μέσα του τη δυνατότητα για τη ζωή να ανθίσει ξανά.

Πληροφορίες Έκθεσης

Πληροφορίες Έκθεσης
Διάρκεια: Από Παρασκευή 29 Μαΐου έως Κυριακή 7 Ιουνίου 2026.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 & 19:00 – 21:00.

Τοποθεσία: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

Αν ο δρόμος σας βγάλει προς το λιμάνι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτή την έκθεση. Οι εικόνες της θα δροσίσουν τη σκέψη σας και θα γαληνέψουν το βλέμμα σας.

Με 29 υποψηφίους ξεκινούν αύριο στο ΕΠΑΛ Αίγινας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026.

Με 29 υποψηφίους ξεκινούν αύριο στο ΕΠΑΛ Αίγινας, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026.

Αύριο, Σάββατο 30 Μαΐου 2026, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, με την εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Το Aegina Portal επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ Αίγινας κ. Χρήστο Λίτο, ο οποίος είπε ότι όλα είναι έτοιμα για τις εξετάσεις και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους. Στις φετινές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 29 υποψήφιοι.

Σαν «καρτ-ποστάλ καλοκαιριού» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που ξεκινά στην Αίγινα.

Σαν «καρτ-ποστάλ καλοκαιριού» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που ξεκινά στην Αίγινα.

Σαν «καρτ-ποστάλ καλοκαιριού» μοιάζουν πια οι μέρες που θα οδηγήσουν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αίγινα. 

Το λιμάνι, ήρεμο σαν καθρέφτης, αντανακλά τα χρώματα ενός εντυπωσιακού δειλινού, με τον ουρανό να βάφεται σε αποχρώσεις του ροζ και του πορτοκαλί, διεκδικώντας το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο αττικό φως.

20260528_203528.webp

Οι βάρκες ακίνητες, τα νερά γαλήνια και η ατμόσφαιρα σχεδόν κινηματογραφική. Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς όμορφη – είναι ενδεικτική. Δείχνει ξεκάθαρα πως η Αίγινα έχει ήδη περάσει στη θερινή της φάση, πριν καν μπει επίσημα ο Ιούνιος. Οι καιρικές συνθήκες, ιδανικές, ενισχύουν αυτή την αίσθηση, φέρνοντας από νωρίς κόσμο στο νησί και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ιδιαίτερα ζωντανό τριήμερο.

 Είναι η στιγμή της ημέρας που το νησί αλλάζει ρυθμό.

Είναι η στιγμή της ημέρας που το νησί αλλάζει ρυθμό. Η ζέστη υποχωρεί, οι πρώτοι επισκέπτες κάνουν τη βόλτα τους στο λιμάνι και όσοι τόλμησαν ήδη τις πρώτες βουτιές, επιστρέφουν με εκείνη τη γνώριμη καλοκαιρινή χαλάρωση.

Featured

Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου σχετικά με την Αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου στο Πρόγραμμα "Φιλόδημος", στη "Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης" με τίτλο: "Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση".

Ο πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" είναι ειδικό πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ και ενεργοποιήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με  δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δήμους όμως η Αίγινα, καθώς αφορά στοχευμένα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης εισηγήθηκε την εγκατάσταση ενός συστήματος ελέγχου (χαρακτηρίστηκε ως τηλεμετρία στην παρουσίαση της πρότασης). Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς αρκετοί θεωρούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μία ευκαιρία για την αλλαγή του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει ως τα 3.000.000 ευρώ προ ΦΠΑ.

Ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης χαρακτήρισε τη πρόταση αόριστη και ζήτησε αναβολή και συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση, συμπληρώνοντας ότι η προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση των σωληνώσεων. Ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης απάντησε ότι πρόκειται για μία μελέτη που θα πάρει αρκετό καιρό (είπε ότι η ολοκληρωμένη μελέτη είναι υπό καταρτισμό) και ο δήμος δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες. Ο αντιδήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η μελέτη που αναφέρει ο δήμαρχος είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου και είναι αυτή πάνω στην οποία θα βασιστεί το έργο της τηλεμετρίας. Σε νέα ερώτηση του κυρίου Λεούση, εάν δηλαδή έχει γίνει η μελέτη της ψηφιοποίησης, που είχε ψηφίσει προ μηνών το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο ο κύριος Μούρτζης όσο και ο κύριος Μαρμαρινός απάντησαν ότι δεν έγινε.
 
Λίγο αργότερα όμως, σε σχετική ερώτηση του Aegina Portal προς τον κ. Μούρτζη, για την αποτύπωση του εσωτερικού δικτύου (όλων δηλαδή των αμιαντοσωλήνων που το αποτελούν) είπε ότι έχουν καταγραφεί τα πάντα. Σε ερώτηση από ποιόν έχουν καταγραφεί, είπε "από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν", μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες.
 
Νωρίτερα ο κύριος Γιάννης Ζορμπάς ρωτώντας για την μελέτη διαστασιολόγησης του εσωτερικού δικτύου (απόφαση που είχε πάρει το Δ.Σ. το Νοέμβριο του 2017) πήρε την απάντηση ότι η μελέτη δεν έγινε και όπως έγινε κατανοητό από την απάντηση που έδωσε ο κ. Μούρτζης, η συγκεκριμένη απόφαση δεν πρόκειται να προχωρήσει για διάφορους λόγους.
 
Ουσιαστικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στη έγκριση ενός έργου τηλεμετρίας του δικτύου, χωρίς να έχει μία ολοκληρωμένη μελέτη, τουλάχιστον σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης πρώτα στον κύριο Ζορμπά και στη συνέχεια στον κύριο Λεούση.
 
Στην τοποθέτηση του ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός είπε ότι και εκείνος θα προτιμούσε την αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου, δηλαδή την αντικατάσταση των παλιών σωλήνων. Όμως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δεν το "διακινδυνεύει", καθώς το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δήμους από το πρόγραμμα είναι μόνο 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, το ποσό που αναφέρεται για το πρόγραμμα είναι αυτό των 200 εκατ. ευρώ.
 
Ο κύριος Μαρμαρινός απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η τηλεμετρία, εξηγώντας ότι βρίσκει εφαρμογή σε αγωγούς μεγαλύτερης διατομής και ότι με την χρήση ενός υπολογιστή θα μπορούν να δίνονται εντολές για τη συμπεριφορά του δικτύου από απόσταση. Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του είπε ότι έχει την διαβεβαίωση ότι ο δήμος θα ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα για την αλλαγή των παλιών σωλήνων.
 
Σε άλλη ερώτηση του Aegina Portal, αν δηλαδή έχει προβλεφθεί το κόστος της λειτουργίας και της συντήρησης του συστήματος τηλεμετρίας, σε περίπτωση που αυτό εγκατασταθεί, δεν υπήρξε σαφής απάντηση.
 
Αναζητώντας κανείς παρόμοιες, πρόσφατες, αποφάσεις από άλλους δήμους για το ίδιο θέμα, μπορεί να διαπιστώσει ότι η πρότασή τους αφορά τόσο στην αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, όσο και στην εγκατάσταση αυτοματισμών τηλεμετρίας, υπέβαλλαν δηλαδή δύο πράξεις.
 
Η συζήτηση του θέματος, οδηγεί στην προφανή ανάγκη, για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος για τις υποδομές του νησιού, που είναι η αποτύπωση και η ανάλυση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου και η μελέτη για την αντικατάστασή του.

10:25:02 2018-06-19 [upd] Ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός μας ενημέρωσε σχετικά με την Πρόσκληση Ι. Όπως εξήγησε υπάρχουν δύο ομάδες από 100.000.000 ευρώ. Αναλυτικά η πρόσκληση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ«Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός της

πρόσκλησης ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ (€).

Ο ως άνω διαθέσιμος προϋπολογισμός κατανέμεται ως εξής:

 

Ομάδα Α.

Έως 100.000.000 €

για πράξεις οι οποίες έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί αλλά

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους, στο πλαίσιο των κάτωθι προσκλήσεων:

 

Ομάδα Β.

Έως 100.000.000 €

για νέες πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στην Ομάδα Α και που

εμπίπτουν στο περιεχόμενο της παρούσας πρόσκλησης.



Το θέμα καλύπτεται αναλυτικά στο τέταρτο video της συνεδρίασης.

 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.